FOTO BAC 2013 Emoţii la afişarea primelor rezultate la examen

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Elevii de la ”Sf. Sava”, mulţumiţi de notele obţinute   FOTO: Adevărul
Elevii de la ”Sf. Sava”, mulţumiţi de notele obţinute   FOTO: Adevărul

Notele elevilor care au dat Bacalaureatul anul acesta au început să se afişeze la avizierele din liceele din ţară. Ministrul Educaţiei a anunţat rata de promovare la nivel naţional, înainte de contestaţii: 55,4%. Mediile finale se vor afişa pe bacalaureat.edu.ro pe 12 iulie.

Absolvenţii de clasa a XII-a şi părinţii lor au mers la liceele unde tinerii au susţinut timp de o lună examenele din cadrul Bacalaureatului 2013, unde mediile înainte de contestaţii au fost publicate în jurul orei 12.00.

Ministrul Educaţiei, Remus Pricopie, a anunţat că rata de promovare la BAC 2013 înainte de contestaţii a fost de 55,4% la nivel naţional.
 

Contestaţiile pot fi depuse până la ora 16.00, iar mediile finale se vor afişa, atât la avizierele liceelor, cât şi de minister pe bacalaureat.edu.ro, vineri, 12 iulie, potrivit metodologiei oficiale.

Emoţiile au fost mari luni, înainte de afişarea notelor, chiar dacă cifrele provizorii anunţate de minister încă de aseară arătau o creştere cu aproape 10% faţă de datele de anului trecut.

La Colegiul Naţional ”Sf. Sava” din Capitală, absolvenţii liceului, dar şi cei de la ”George Enescu”, care au dat Bac-ul tot acolo, au aşteptat cu sufletul la gură afişarea listelor cu mediile candidaţilor la poarta liceului, iar după afişare, au aplaudat.
 

O elevă de la ”Sava”, Alina Negrea, a obţinut media 10 la Bac, obţinând nota 10 la toate probele. De altfel, eleva a fost prima intrată la ”Sava” şi prima pe Bucureşti la admiterea la liceu, acum patru ani. Doar doi elevi au picat din cei peste 200 de candidaţi de anul acesta.
 

În cazul candidaţilor de la ”George Enescu”, 56 în total, 18 au picat, iar o parte din ei vor depune contestaţii. 

În ceea ce priveşte Colegiul Naţional ”Virgil Madgearu” din Bucureşti, nu a fost nicio medie de 10 la bac 2013, însă trei elevi au fost respinşi.

Emoţii la „Bolintineanu”

După ce autorităţile au destructurat reţeaua care frauda examenul de Bacalaureat la Liceul „Dimitrie Bolintineanu, elevii şi-au aşteptat notele cu sufletul la gură. Percheziţiile poliţiştilor în sălile de examen, anchetele şi întrebările despre metode de a păcăli sistemul i-au făcut pe cei mai mulţi dintre ei să îşi piardă concentrarea la examene, ajungând astfel să le sporească panica în legătură cu mediile finale la examen.

Încă de la ora 10.00, grupuri de elevi care au susţinut Bacalaureatul au ajuns la liceu, sperând să afle media examenului. „Sper că am reuşit să mă concentrez suficient la Biologie. Am citit subiectele, aveam toate ideile, le-am notat pe cele mai multe dintre ele, dar nu sunt sigură că am şi trecut totul pe foaia de examen”, explică, Claudia, cu glas tremurător.

Elevii nu au trecut încă peste sperietura de la prima probă când poliţiştii au descins în liceu şi i-au percheziţionat, atât pe ei, cât şi pe profesorii supraveghetori. În urma anchetei, 250 de elevi au fost chemaţi la audieri. O parte din ei vor merge luni şi în zilele următoare să dea declaraţii în legătură cu cele întâmplate în timpul examenului, în timp ce aproape 100 au ales să dea deja declaraţii despre ceea ce s-a întâmplat la Bac. Alexandra va merge la Poliţie după ce îşi află nota. 

„O să mă duc să dau declaraţia după ce îmi aflu rezultatele la Bac. Voi spune exact ce s-a întâmplat. Vreau să se termine odată povestea asta”, susţine fata.

„Ne-am temut la fiecare probă că o să intre din nou poliţiştii peste noi”

La rândul său, Antonia susţine că a fost foarte greu să se concentreze, rememorând scenele de la proba la limba română. „Ne temeam că o să intre poliţiştii din nou peste noi în examen. De atâta vreme ne deranjează că în liceul nostru se ţin şi cursuri la seral. E numai vina lor, sunt sigură! Şi dacă profesorii care au corectat lucrările ştiau că sunt cele de la Bolintineanu? Cum credeţi că au corectat?! În mintea lor suntem nişte scursuri care au nevoie ca profesorii să tragă sforile ca să luăm un examen mediocru!”, se enervează Antonia.

Băieţii sunt mult mai calmi. Ei susţin că nu s-au lăsat intimidaţi de poliţişti şi că au reuşit să se concentreze. Sunt convinşi că vor lua note peste 7, iar trei dintre ei discută deja despre examenul de admitere la facultate. „Gata cu Bacul. Astăzi trebuie să ajungem la meditaţii la Fizică. Trebuie să intrăm la facultate”, susţine Ovidiu, unul dintre elevii care a terminat o clasă de matematică-informatică la „Dimitrie Bolintineanu”.

Rezultate cu cântec la BAC

Paznicul liceului, cu care toţi elevii sunt obişnuiţi, anunţă solemn că rezultatele vor fi afişate la ora 12.00. La 11.59, tinerii scandează în faţa intrării în liceu. Începe numărătoarea inversă pe care absolvenţii de clasa a XII-a o susţin cu voce tare, ca la Revelion: „10, 9, 8...5, 4, 3”.  Porţile se deschid şi unul câte unul elevii se grăbesc către avizierul unde sunt afişate rezultatele parţiale la Bac. Se aude un strigăt sălbatic, iar una dintre fete sare în sus. E Claudia, cea care îşi făcea probleme pentru rezolvarea subiectelor la Biologie. „Am luat 8,55!”, strigă râzând şi îşi îmbrăţişează prietena.

Rând pe rând, mai mulţi elevi îi copiază reacţia. Unii plâng de fericire. „Am luat 8,60 la istorie. Nu-mi vine să cred. Am reuşit să iau 8,60”, se mândreşte Ioana, o fată cu părul lung şi ochelari care a terminat la clasa de filologie.

„Ne-a depunctat la română, fir-ar să fie. Nu-mi vine să cred. Cum să iau peste 8 la toate şi 5,60 la Română?!”, se întreabă, siderat, Matei. Ionuţ e colegul lui de bancă din clasa I şi îi ţine isonul: „Da, frate. E oribil. Da' nici n-am dat în brânci cu poezia. Gândeşte-te că am luat peste 8 şi la Matematică şi la Informatică. Aia ne trebuie. Dă-l încolo pe Arghezi”, râde acesta.

Doi elevi de la „Bolintineanu” au luat note peste 9,00

La liceul „Dimitrie Bolintineanu”, rata de promovabilitate a examenului de Bacalaureat a fost de 58%. Deşi cei mai mulţi dintre elevi s-au declarat mulţumiţi de notele lor sau cel puţin de faptul că au reuşit să promoveze examenul, doar doi dintre absolvenţii de clasa a XII-a au reuşit să obţină note peste 9,00. Alexandru, un băiat cu ochi albaştri şi păr şaten, este unul dintre ei. El vrea să meargă la Facultatea de Litere, unde admiterea se face pe bază de dosar, iar competiţia e acerbă: „Mi-am dorit întotdeauna să merg la o facultate care să îmi permită să citesc în voie. Am învăţat şi am luat 9,00. Atât. Nimic mai mult”, explică Alexandru cu modestie. 

Rezultatele parţiale pot fi găsite pe portalulbacalaureat.edu.ro. Rezultatele finale vor fi publicate pe edu.rope 12 iulie. 

REZULTATE BAC 2013 BUCURESTI
REZULTATE BAC 2013 ALBA
REZULTATE BAC 2013 ARAD
REZULTATE BAC 2013 ARGEŞ
REZULTATE BAC 2013 BACĂU
REZULTATE BAC 2013 BIHOR
REZULTATE BAC 2013 BISTRIŢA-NĂSĂUD
REZULTATE BAC 2013 BOTOŞANI
REZULTATE BAC 2013 BRAŞOV
REZULTATE BAC 2013 BRĂILA
REZULTATE BAC 2013 BUZĂU
REZULTATE BAC 2013 CARAŞ-SEVERIN
REZULTATE BAC 2013 CĂLĂRAŞI
REZULTATE BAC 2013 CLUJ
REZULTATE BAC 2013 CONSTANŢA
REZULTATE BAC 2013 DÂMBOVIŢA
REZULTATE BAC 2013 DOLJ
REZULTATE BAC 2013 GALAŢI
REZULTATE BAC 2013 GIURGIU
REZULTATE BAC 2013 GORJ
REZULTATE BAC 2013 HUNEDOARA
REZULTATE BAC 2013 IALOMIŢA
REZULTATE BAC 2013 IAŞI
REZULTATE BAC 2013 MARAMUREŞ
REZULTATE BAC 2013 MUREŞ

REZULTATE BAC 2013 MEHEDINŢI
REZULTATE BAC 2013 NEAMŢ
REZULTATE BAC 2013 OLT
REZULTATE BAC 2013 PRAHOVA
REZULATE BAC 2013 SATU MARE
REZULTATE BAC 2013 SĂLAJ
REZULTATE BAC 2013 SIBIU
REZULTATE BAC 2013 SUCEAVA
REZULTATE BAC 2013 TELEORMAN
REZULTATE BAC 2013 TIMIŞ
REZULTATE BAC 2013 TULCEA
REZULTATE BAC 2013 VASLUI
REZULTATE BAC 2013 VÂLCEA
REZULTATE BAC 2013 VRANCEA

Evenimente



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite