Argumentele procurorilor împotriva modificărilor propuse de Tudorel Toader la Legile justiţiei VIDEO
0Scandalul iscat de proiectul privind legile justiţiei se adânceşte după ce şefii Parchetelor printre care şi şefa DNA, dar şi şeful DIICOT au respins proiectul, considerând că ar afecta independenţa justiţiei. Liderul PSD, Liviu Dragnea, a comentat cu ironie reacţia magistraţilor.
Legile justiţiei continuă să stârnească scandal, alimentând diferendele dintre magistraţi şi politicieni. După ce ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a anunţat că nu va consulta Ministerul Public, DNA sau DIICOT pe proiectul privind legile justiţiei, procurorii generali din ţară s-au întrunit, marţi, în şedinţă, respingând propunerile ministrului, pe motiv că ar afecta independenţa justiţiei.
„Avem un mesaj coerent - procurorii nu şi-au însuşit propunerile prezentate de Ministerul Justiţiei pentru că ele afectează şi lezează independenţa justiţiei”, a anunţat la finalul şedinţei procurorul general al României, Augustin Lazăr.
O primă obiecţie a vizat trecerea Inspecţiei Judiciare în subordinea Ministerului Justiţiei, despre care procurorii susţin că nu este oportună, respingând şi argumentele ministrului conform cărora în Franţa funcţionează acest sistem.
„Ministrul Justiţiei este numit politic şi ar asigura un control deplin asupra magistraţilor. O astfel de situaţie a fost înainte de 2004 şi ne-am întoarce în timp cam mult şi nu este bine. Dacă în Franţa Inspecţia Judiciară funcţionează la MJ, nu înseamnă că poate funcţiona şi la noi, într-o democraţie neconsolidată. Trebuie să rămână la CSM, care este garantul independenţei justiţiei”, a spus el.
De asemenea, procurorii nu au fost de acord cu modul de numire în funcţiile de conducere la Ministerul Public. „Este recomandarea MCV ca numirile la vârful Ministerului Public să fie prin procedură similară conducerii Parchetului ICCJ. Limitează posibilitatea CSM de a selecta dintre candidaţi pe altcineva decât pe cei propuşi de ministru. Ar fi o situaţie care nu ar favoriza independenţa magistratului”, a spus procurorul general.
Şi procurorii anticorupţie şi-au prezentat propriul punct de vedere. Aceştia anunţau marţi dimineaţă că au convocat Adunarea Generală a procurorilor, pentru a analiza propunerile de modificare a legilor justiţiei şi că la finalul dezbaterilor au respins prin vot majoritatea propunerilor făcute de ministrul Tudorel Toader.
REPORTAJ Procurorii generali nu sunt de acord cu proiectul de modificare a Legilor justiţiei
Ironiile lui Dragnea
Poziţia procurorilor faţă de proiectul de lege a atras ironiile liderului PSD Liviu Dragnea. Politicianul a declarat, marţi, că dacă procurorii nu arestează toţi parlamentarii, vor mai rămâne câţiva în Parlament care să încerce să dezbată şi să voteze forma finală a propunerii ministrului Justiţiei. „Dacă nu ne arestează pe toţi, să mai rămână unii dintre noi care să încerce să dezbată în Parlament, pentru că încă în România legile se dezbat şi se aprobă în Parlament”, a replicat preşedintele Camerei Deputaţilor.
Întrebat în continuare dacă majoritatea parlamentară va ţine cont de protestele din ţară când va lua decizia finală în privinţa legilor justiţiei, liderul PSD a spus că trebuie să se ţină cont de tot poporul român şi de ceea ce se doreşte la nivelul întregii societăţi. „Eu cred că înainte de toate trebuie să ţinem cont de ceea ce se doreşte la nivelul întregii societăţi, de ceea ce vor spune corpurile profesionale din acest sistem, vom asculta absolut toate argumentele, indiferent că vor fi prezentate cu patimă sau cu mai puţină patimă, pentru că Parlamentul decide”, a afirmat preşedintele PSD.
Analist: Tudorel Toader a dat dovadă de neprofesionalism
Analiştii politici susţin că acest scandal dezvăluie lipsa de competenţă în actul administrativ.
”Politicile publice nu se fac aşa cum intenţionează coaliţia guvernamentală să procedeze cu legile justiţiei. De altfel, întregul Guvern aruncă tot felul de teme pe masă, care mai de care mai ”creativă” şi după ce primesc răspunsuri dure, miniştrii şi liderii partidelor de guvernământ se plâng că nu avem dezbateri publice şi nu suntem în stare să înţelegem ce se doreşte de la schimbările preconizate. Cred că e vorba de capcane retorice special aruncate pe piaţă astfel încât în zgomotul lor să se acopere intenţiile adevărate şi lipsa de competenţă în actul administrativ”, a explicat, pentru ”Adevărul”, analistul Dan Ionescu.
Potrivit acestuia, prin refuzul de a consulta instituţiile din aparatul de justiţie, ministrul Tudorel Toader a dat dovadă de neprofesionalism, iar liderul PSD Liviu Dragnea a confirmat că nu agrează dialogul social.
”În chestiunea specifică a legilor justiţiei, Tudorel Toader a dat dovadă de neprofesionalism anunţând nişte modificări citite de pe nişte foi. Nu aşa se face o schimbare majoră de politici publice şi sunt convins că ministrul justiţiei e convins de calitatea precară a actului său. Din păcate asta nu l-a împiedicat să ne lase mască pe toţi. A amestecat chestiuni legitime cu lucruri inaccpetabile doar ca să pară că intenţiile ar fi cât se poate de curate. Ei bine, nu sunt. Discursul sarcastic liniştitor al lui Liviu Dragnea confirmă o atitudine contrară dialogului social. Insinuarea că procurorii nu fac altceva decât să aresteze parlamentari la kilogram, ca şi când aceştia ar fi nevinovaţi iar procurorii duc un război personal cu politicul este tema din spatele mişcărilor din justiţie. Există şi o ameninţare în spatele acestor cuvinte, ori este evident că schimbările de politici publice nu se fac folosind insinuări şi ameninţări”, a mai spus analistul.
Legile justiţiei
Una dintre cele mai importante schimbări anunţate este excluderea preşedintelui României din procedura de numire a şefului DNA, DIICOT şi Procurorului General. Vor fi schimbări şi în ceea ce priveşte răspunderea magistraţilor: procurorii şi judecătorii vor răspunde material pentru erorile judiciare. În plus, Inspecţia Judiciară va trece în subordinea Ministerului Justiţiei.