Pasajul Pietonal din Piaţa Romană, pe masa municipalităţii. ONG-urile, despre proiect: pietonii, cârtiţe urbane în planurile Primăriei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Planul de construire a unui pasaj pietonal subteran în zona Piaţa Romană va fi dezbătut într-o şedinţă publică, miercuri la sediul Primăriei. Decizia a fost luată la insistenţele Centrul de Resurse pentru participare publică şi ActiveWatch, după ce acestea au acuzat că municipalitatea ar fi încercat să treacă peste orice fel de consultare cu opinia publică.

De o parte se situează Primăria Generală care susţine că ”proiectul a fost postat pe pagina oficială a instituţiei, considerând acest demers ca fiind suficient pentru a legitima procedura de consultare publică”.

De cealaltă parte se situează opinia publică, în speţă cele două organizaţii, care acuză o lipsă de transparenţă reală asupra unei informări corecte despre proiect. ”Proiectul propus de Primărie urma să treacă în fazele de avizare fără o minimă consultare publică. În dreptul secţiunilor de informare şi consultare, primăria a găsit de cuviinţă să treacă «nu e cazul». Deci cetăţenii nu au ce căuta în a-şi da cu părerea cu privire la oraşul lor, guvernarea locală paternalistă fiind încă în conştiinţele aleşilor noştri. Cu toate astea, primăria a fost forţată (de nişte ONG-uri) să organizeze o întâlnire cu bucureştenii”, explică Irina Zamfirescu de la Active Watch.

Reprezentanţii organizaţiilor susţin că proiectul propus de Primărie intră în dezacord cu principiile democratice fireşti, ca în ţările civilizate, acolo unde ierarhia porneşte de la pietoni şi se termină cu transportul personal şi nu invers.

Aceştia menţionează că pasajul nu va produce decât o mărire a traficului maşinilor personale din zonă, cu toate consecinţele de rigoare: poluarea aerului, poluare fonică, ambuteiaje auto, maşini parcate pe trotuare.

Mai mult decât atât, reprezentanţii organizaţiilor avertizează că oraşul are tot mai puţine spaţii de socializare, cu toate că cererea este foarte mare, dovadă fiind aglomeraţia din Centrul Istoric imediat ce vremea se încălzeşte.

”Sunt două aspecte în discuţie. O dată gândirea proiectelor urbane şi de infrastructură, care pune pe primul loc maşina personală şi abia apoi pietonul, şi apoi felul prin care primăria se eschivează de la o dezbatere publică pe baza unui proiect foarte important pentru comunitate. Proiectul urcat pe site-ul primăriei este foarte greu descifrabil de persoanele care nu au cunoştiine urbanistice profesioniste”, a adăugat Irina Zamfirescu.

La Şedinţa Publică de miercuri sunt aşteptaţi şi reprezentanţii mai multor instituţii şi societăţi din zonă.

Printre aceştia se numără şi mediul academic de specialitate (reprezentanţi ai Facultăţii de Urbanism din cadrul Facultăţii de Arhitectură “Ion Mincu”), autorii PIDU Central (care trebuie, în opinia noastră, să fie consultat cu privire la soluţia propusă pentru zonă), reprezentanţi ai Academiei de Studii Economice şi ai Şcolii Naţionale de Ştiinţe Politice şi Administrative (instituţii de învăţământ aflate în imediata vecinătate a zonei), precum şi cetăţeni şi agenţi economici din zonă ce vor fi afectaţi de restricţionarea accesului pietonilor în zonă.

Proiectul, de pe vremea lui Videanu

Planul de construire al unui pasaj pietonal în zona Piaţa Romană a fost discutat încă din 2006, atunci când primarul Capitalei era Adriean Videanu. La jumatatea lunii decembrie 2006, Consiliul General la Municipiului Bucuresti (CGMB) a aprobat un proiect pentru construirea, în Piata Romană, a unui pasaj pietonal subteran care ar fi trebuit sa fie finalizat în 2008.

Proiectul este evaluat la aproximativ 18 milioane de euro, şi va avea cinci căi de acces, câte una pentru fiecare strada din piaţă. În interiorul pasajului se vor construi cafenele, magazine şi săli pentru spectacole. În mijlocul pasajului va fi pusă o statuie în funcţie de ce decizie vor lua autorităţile competente.

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite