La plimbare prin subsolul Casei Poporului

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Pentru 25 de lei, vizitatorii Palatului Parlamentului vor cutreiera şi pasajul subteran care face legătura între Galeria cu statui şi garaj şi vor admira Bucureştiul de pe acoperiş.

GALERIE FOTO

Pe lângă cele opt încăperi la care au acces în acest moment, turiştii care vor trece pragul Palatului Parlamentului vor putea ajunge, în curând, şi pe acoperiş, dar şi în subsol.

Nu este vorba, însă, despre misterioasele catacombe care se spune că ar fi fost construite pe sub Casa Poporului la dorinţa lui Ceauşescu sau despre cele opt nivele ale subsolului, ci de pasajul care duce spre garaj şi care are una dintre ieşiri spre Parcul Izvor. Pasajul subteran de câteva sute de metri, închis momentan pentru public, a fost vizitat de reporterul „Adevărul de Seară”.

Viitorul traseu va intra curând în reparaţii, întrucât este degradat şi, pe alocuri, inundat, iar pereţii scorojiţi sunt plini de scrijelituri şi mesaje obscene. „Proiectul a fost aprobat, iar acum urmează acţiunile de curăţare, de reparaţii şi de iluminat “, a declarat Mădălina Ududoiu, director general al Centrului de Conferinţe.

Panorama oraşului, de pe acoperiş
După ce acoperişul clădirii va fi amenajat, vizitatorii vor putea admira partea dinspre Piaţa Constituţiei de la 56 de metri înălţime şi vor avea la dispoziţie trei telescoape. Accesul vizitatorilor se va face cu liftul până la etajul 8. Schimbările constau însă, şi în mărirea tarifului de intrare, preţul biletului urmând să ajungă de la 15 lei la 25 de lei.

Palatul Parlamentului

Peste 150.000 de vizitatori, anul trecut

Numărul turiştilor care vizitează anual Palatul Parlamentului a crescut. În anul 2008 au fost înregistraţi peste 120.000 de persoane care au intrat să vadă sălile Casei Poporului, iar anul trecut numărul a ajuns la peste 150.000 de turişti. Dintre aceştia, 75% sunt vizitatori străini. „Este a doua cea mai mare clădire din lume, după Pentagon. Fiind de o asemenea importanţă am vrut să se deschidă mai mult faţă de cetăţeni, să le oferim mai multe trasee de vizitare“, a mai spus directorul Ududoiu.

Palatul Parlamentului, cunoscut sub numele de Casa Poporului înainte de revoluţie, măsoară 270 m pe 240 m, 86 m înălţime, şi 92 m sub pământ. Are 12 nivele la suprafaţă şi alte 8 subterane.

O terasă a Casei Poporului

Construirea Palatului Parlamentului a început în anul 1983. Clădirea a fost înscrisă în „Cartea Recordurilor" la capitolul "Clădiri Administrative", pe locul 2 în lume după clădirea Pentagonului, iar din punct de vedere al volumului, cu cei 2.550.000 m³ ai săi, pe locul 3 în lume, după clădirea de asamblare a rachetelor spaţiale de la Cape Canaveral din Florida şi după piramida lui Quetzalcoatl din Mexic. Pentru comparaţie se poate menţiona că această clădire depăşeşte cu 2% volumul piramidei lui Keops din Egipt.

De asemenea, la construcţie au participat 200 arhitecţi şi aproximativ 20.000 muncitori care au lucrat în trei ture, 24 ore pe zi.

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite