„Dă-mi 1 leu ca să construim un spital pentru copii“. Proiectul ambiţios al unui tată din Bucureşti: „Vreau un rest rămas de la pâine sau ţigări“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Alex Zamfir alături de fiul lui FOTO www.celmaibuntata.ro
Alex Zamfir alături de fiul lui FOTO www.celmaibuntata.ro

Alex Zamfir este un bucureştean care s-a gândit să realizeze proiectul vieţii lui alături de alţi zece prieteni. După ce a conştientizat cât de gravă este situaţia spitalelor pentru copii din România, tânărul a decis să pornească o adevărată campanie de strângere de fonduri şi să realizeze un spital pediatric. Concret, în urmă cu două zile a făcut un apel către toţi românii: să doneze un leu pentru a ridica spitalul.

„Dă-mi 1 leu, te rog! Ca să construim un spital pentru copii“. Aşa sună anunţul pe care l-a făcut pe blogul personal, în urmă cu două zile, Alex Zamfir, un bucureştean decis să ajute şi să realizeze un proiect la care nu s-a mai gândit niciun român până în acest moment. Ideea, spune el, a pornit după ce toamna trecută a fost sunat de mama unui băieţel bolnav care avea nevoie de peste 100.000 de lei pentru o operaţie complicată în străinătate.

În doar trei săptămâni, tânărul a reuşit să străngă cu 15.000 mai mult decât suma de care avea nevoie şi aşa a reuşit să-i ajute pe doi micuţi care aveau nevoie urgentă de ajutor. „Mama lui Tudor, cea care m-a sunat toamna trecută, m-a rugat să dau un share la povestea copilului, iar eu am zis că pot să fac mai mult decât atât. Am început să strâng bani şi în trei săptămâni am adunat 135.000 de lei, cu 15.000 de lei mai mult decât avea Tudor nevoie pentru operaţia din străinătate. Cei 15.000 de lei au ajuns la un alt copil care avea nevoie de ajutor, după ce i-a dat mama lui Tudor“, a povestit, pentru „Adevărul“, Alex Zamfir.

Un spital condus de un ONG

Alex este foarte încrezător în proiectul pe care îl are şi spune că nici nu se gândeşte să nu reuşească să construiască primul spital din România realizat exclusiv din donaţiile oamenilor cu suflet mare. 

„Pentru construirea acestui spital de oncologie şi hematologie pediatrică avem nevoie de 80.000.000 de lei. Nu, nu am înnebunit şi nici nu este o glumă proastă. Să vă explic: dacă fiecare român care trăieşte în această ţară ar dona 1 leu o dată la 9 luni am strânge această sumă în trei ani. Adică exact ceea ce ne-am propus şi noi“, a povestit Alex.

Regula de bază pe care au stabilit-o cei 11 prieteni este că nu vor să primească ajutor de la nicio instituţie publică, deoarece vor ca spitalul să fie realizat doar din donaţii private. Spitalul urmează să fie construit în apropierea Bucureştiului, iar Alex alături de prietenii lui l-au gândit ca pe o unitate pediatrică total diferită faţă de ce există în acest moment în Capitală.

„O să aibă locuri de joacă, pomi, spaţiu verde. În total, vor fi 50 de paturi. O să fie un loc în care vii cu copilul să se vindece. Preţurile analizelor vor fi mult mai mici faţă de cele cerute în străinătate şi ne dorim ca spitalul să fie condus de un ONG. Părinţii care nu au posibilităţi îşi pot trata copiii aici în condiţii ca în străinătate“, a ţinut să precizeze Alex.

În cele două zile, de când a fost făcut anunţul pentru demararea strângerii de fonduri, nu mai puţin de 80 de oameni au donat până acum. De asemenea, sunt mulţi care au promis că se vor implica în realizarea acestui ăproiect menit să aducă România pe harta statelor civilizate şi cât se poate de normale ale Europei.

Redăm mai jos întregul mesaj pe care Alex l-a postat pe blogul său

Este cel mai serios proiect din viaţa mea. Mi-am propus alături de alţi 10 prieteni buni să strângem banii necesari construirii unui spital de oncologie şi hematologie pediatrică. Adică un loc unde să tratăm şi să vindecăm cancerul la copii.

Şi ne trebuie doar 80,000,000 RON! Da, aţi citit bine: optzeci de milioane de RON! Nu, nu am înnebunit şi nici nu este o glumă proastă. Să vă explic: dacă fiecare român care trăieşte în această ţară ar dona 1 leu o dată la 9 luni am strânge această sumă în 3 ani! Adică exact ceea ce ne-am propus şi noi. 

De ce vrem să-l construim? Din atât de multe motive, din care o să-mi permit să amintesc aici doar 3: pentru că niciun copil nu ar trebui să sufere de cancer, pentru că nu există un astfel de spital în România şi pentru că e atâta nevoie de el.

De aceea lansăm astăzi platforma www.1leu.org prin intermediul căreia ne propunem să strângem această sumă pentru construcţia primului centru medical independent de oncologie şi hematologie pediatrică din România. Şi, foarte important: ne dorim să construim acest centru fără a solicita sau primi vreun ban de la Statul Român. Adică doar din donaţii şi sponsorizări oferite de persoane fizice şi juridice private, române sau străine, fonduri europene sau de alt gen. Dar nu bani publici româneşti. Ne dorim ca acest spital sa fie construit de noi TOŢI pentru copiii noştri.

Spitalul va aparţine unei fundaţii, fundaţie ce este în curs de înfiinţare şi care îi va avea ca membri fondatori pe cei 11 oameni care şi-au asumat deja acest proiect şi despre care găsiţi detalii pe 1leu.org. Sunt 10 oameni minunaţi care au ascultat povestea unui al 11-lea “nebun” despre cum pot ei schimba în bine România doar pentru că îşi propun acest lucru şi nu se lasă intimidaţi de atât de multe “NU”-uri pe care probabil le vom auzi pe parcurs.

alex zamfir

Alex Zamfir, iniţiatorul proiectului inedit

Asta încerc să vă povestesc şi vouă azi: că sunt atât de multe ziduri în faţa unui astfel de proiect. Şi că, de fapt, nici unul nu contează cu adevărat, pentru că fiecare în parte poate fi depăşit. Poate nu azi, poate nu mâine. Dar sigur într-o zi. Trebuie doar să avem răbdare, perseverenţă şi multă credinţă. În noi şi în români. Căci in ciuda a ceea ce gândesc unii sau alţii despre noi, există momente care spun cine suntem noi cu adevărat. Iar construcţia acestui spital poate fi unul dintre ele.

Fiecare dintre noi, dacă se scotoceşte prin geacă sau pantalon, va găsi probabil câteva monezi sau bancnote mici. Vreun rest rămas de la pâine sau ţigări. De la Mega sau Carrefour. Dacă nu ştii ce să faci cu el, dă-ni-l nouă! Dă-ni-l azi aici RO96 INGB 0000 9999 0484 9862 – Alexandru Zamfir sau aici paypal: alex@funvertising.ro sau păstrează-l undeva şi dă-ni-l când se strânge o sumă mai mare.

Contul este pe numele meu. Este un cont nou deschis în care doar vor intra bani până când se va strânge toată suma. În fiecare zi de luni eu voi face public extrasul de cont pentru ca oricine să poată vedea că acolo doar intră bani, nu exista retrageri. (Când fundaţia va fi operaţională voi transfera întreaga sumă în conturile ei).

Auzim cu toţii despre atât de mulţi copii bolnavi în jurul nostru. Şi e atât de frumos când reuşim să-l ajutăm pe câte unul să beneficieze de tratament în altă ţară. Dar cât de grozav ar fi să punem cu toţii umărul şi să construim un spital pentru ei chiar aici, la noi? Un spital dotat cu cele mai noi şi mai performante echipamente. Un spital în care să opereze cei mai buni doctori, români sau străini. Un spital care să îţi inspire, prin designul exterior şi interior, un loc în care te duci să te vindeci. Un spital cu costuri mult mai mici decât cele din străinătate.

Călin, unul dintre prietenii mei, spune un lucru foarte frumos: “dreptul la tratament performant este un drept.” Din motive care în acest moment chiar nu mai contează, acest drept nu prea este oferit copiilor din România.

Aşa că te rog un lucru: închide ochii şi gândeşte-te la un copil: al tău, al fratelui sau surorii, al prietenilor. Sau o faţă simpatică pe care ai văzut-o zilele trecute în parc. Sunt convins că în timp ce te gândeşti, ţi-a înflorit un zâmbet pe faţă. E normal, copiii au această putere asupra noastră. Şi acum gândeşte-te că acel copil ar fi grav bolnav. Şi că ar avea nevoie de ajutorul tău azi! Acum! Gândeşte-te ce ai face ca să-l ajuti? Ce sumă ai fi dispus să cheltuieşti: 100, 500, 1,000 ron? 10,000 RON?

Ok, atunci îmi dai 1 leu, te rog? Şi îţi promit că voi face tot ce depinde de mine ca să-l transform într-un spital pentru copii!

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite