Andrei Şerban dă viaţă plastilinei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Băiatul în vârstă de 12 ani este considerat un adevărat artist: modelează de la patru ani în plastilină, face figurine din lut şi se mândreşte cu zeci de picturi.

Andrei a fost atras încă de mic de culoare şi de modelaj, iar în mâinile lui bucăţile neînsemnate de plastilină prind o multitudine de forme impresionante. Cu o atenţie ieşită din comun şi cu o dexteritate cultivată, băiatul a ajuns să finiseze perfect chiar şi cele mai mici figurine. Porneşte de la o mică creaţie colorată şi ajunge să redea o întreagă poveste. „Le fac toată viaţa, pe etape“, explică el. Îşi pune imaginaţia în aplicare şi scoate din propriile mâini adevărate peisaje, iar unele dintre ele sunt extrem de complexe.

„Am făcut grădina bunicii, cu o curte mare cu foarte multe animale şi copaci. Exact cum este o curte adevărată“, spune Andrei. O parte dintre peisajele din plastilină sau figurine le-a donat în scop caritabil, iar pe unele dintre ele încă le mai ţine acasă, în cutii. Părinţii băiatului sunt foarte mândri de el, iar fiecare investiţie pe care o fac îl vizează numai pe Andrei, pentru un viitor mai bun. De exemplu, în urmă cu doi ani, Andrei a plecat la Paris pe banii câştigaţi de el din expoziţii.



Dinozauri creaţi de el, expuşi la Geologie
În urma unui curs pe care l-a făcut la Muzeul de Geologie din Capitală şi la care a mers săptămânal timp de un an, Andrei a lăsat acolo o serie de figurine din plastilină. Astfel, dinozauri sau pietre preţioase modelate chiar de el pot fi admirate în vitrinele muzeului.
Atât băiatul, cât şi părinţii lui se mândresc cu o colecţie de diplome pe care le-a primit în urma expoziţiilor de tablouri şi figurine modelate în lut şi în plastilină. „Nici n le mai ştim numărul exact. Avem două dosare cu diplome de la diferite concursuri şi expoziţii“, adaugă Aurelia, mama lui Andrei.

Prima figurină modelată

Andrei a început să cunoască plastilina, ca orice copil, pe la vârsta de 4 ani, însă a continuat să facă ceea nu mulţi reuşesc. Din pofta de creaţie, el a a valorificat această compoziţie. Prima figurină pe care a modelat-o a fost o broască-aligator. „Am fost uimită cât de frumos a făcut-o. Am început să îi cumpăr din ce în ce mai multă. Avea obiceiul să modeleze şi să strice pentru a remodela, iar mie îmi părea rău de figurine“, mai povesteşte mama lui Andrei.

Băiatul a fost apoi apreciat de toţi educatorii şi profesorii pe care i-a întâlnit în timpul şcolii şi, de asemenea, susţinut. În prezent este elev la un liceu de arte şi face, pe lângă atelierele de modelaj în lut, şi pictură. „Îmi place să şi pictez. Am câteva tablouri şi acasă, restul le-am dat, iar unul dintre ele, cu crini, a fost licitat“, spune Andrei. Nu se încumetă să le vândă, de obicei participă cu creaţiile lui la evenimente cu scop caritativ, iar o parte dintre ele le face cadou.

image
image

Născut: 23 August 1998, Bucureşti
Ocupaţie: Este elev în clasa a V-a la Liceul de Arte Plastice „Nicolae Tonitza“
Familie: Este singur la părinţi

Ce-i place
Când are timp îi place să şi-l petreacă afară. Cel mai mult îi place la ţară. „De asemenea, îmi place să mă uit la televizor sau să mă joc la calculator. De multe ori mă uit la emisiuni ştiinţifice“, spune Andrei.

Ce nu-i place
„Nu-mi place violenţa. Mă deranjează bătaia pe care o văd uneori pe stradă şi nu-mi place să jignesc sau să fiu jignit“, mai spune micul artist.

Ce vrei să faci pe viitor?
Aş vrea să fac arhitectură, iar plastilina să rămână o pasiune. Acum modelez chiar şi fără să mă uit la mâini.

Unde ai avut expoziţii şi ce fel de premii ai luat?
Am luat mai mereu premiul I, iar expoziţii am avut în multe locuri, la hoteluri, la Muzeul Ţăranului sau la teatre.







București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite