VIDEO LIVE FOTO 100.000 de oameni, potrivit organizatorilor, s-au adunat astăzi în centrul Chişinăului, pentru a susţine cursul european al ţării

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Mii de oameni s-au adunat în Piaţa Marii Adunări Naţionale pentru a sprijini cursul proeuropean. FOTO: Ministrul de Interne Dorin Recean / Facebook
Mii de oameni s-au adunat în Piaţa Marii Adunări Naţionale pentru a sprijini cursul proeuropean. FOTO: Ministrul de Interne Dorin Recean / Facebook

Zeci de mii de oameni au venit astăzi, în Piaţa Marii Adunări Naţionale, pentru a susţine cursul de integrare europeană a Republicii Moldova. Mitingul este organizat de partidele din coaliţia de la guvernare, care susţin că la manifestaţie ar participa 100.000 de oameni. Potrivit poliţiei, cifra ar fi de circa 60.000.

UPDATE Toţi oficialii s-au retras imediat ce a fost votată declaraţia. Evenimentul continuă cu un concert festiv. Lângă monumentul lui Ştefan cel Mare, un grup de vreo 30 de membri ai platformei „Acţiunea 2012“ scandează mesaje pentru unirea cu România.

UPDATE Mulţimea a votat declaraţia pro-europeană. „Proclamăm opţiunea proeuropeană drept singura corectă pentru viitorul ţării noastre şi unica şansă pentru a asigura drepturile, libertate aşi prosperitatea tuturor cetăţenilor. Ne angajăm, fiecare în activitatea şi comunitatea sa, să facem tot ce ne stă în puteri pentru a atinge obiectivele Republicii Moldova în calea integrării europene. Solicităm partidelor din Coaliţia Pro-Europeană să dea dovadă de unitate şi maturitate, în numele intereselor naţionale şi a tuturor cetăţenilor Republicii Moldova“, a citit actorul Vlad Ciobanu din textul declaraţiei. După această, în Piaţă a răsunat imnul Uniunii Europene.

UPDATE „După cum am promis, suntem foarte mulţi. Astăzi suntem liberi să alegem. Cred că ţara mea a ales binele, frumosul, un viitor sigur. Suntem europeni geografic, istoric, cultural, lingvistic. Am un mesaj pentru Europa, din această Piaţă: chiar dacă voi nu ne vreţi, noi vă vrem şi noi vă iubim!“, a spus liderul PLDM Vlad Filat.

UPDATE Printre discursuri sunt difuzate filmuleţe cu mesaje de susţinere din partea moldovenilor care trăiesc şi studiază peste hotare, din Franţa, Portugalia, România, Estonia. „Nu cedaţi şi nu daţi înapoi. Hai, Moldova, spre Europa! Este şansa noastră să ne integrăm, Estonia a reuşit, alte ţări au reuşit“.

În mulţime se află premierul Iurie Leancă, preşedintele parlamentului Igor Corman, membri ai Cabinetului de Miniştri, deputaţi şi funcţionari publici.

UPDATE „A fi european este leagănul neamului nostru. E o alegere definitivă, nu poate fi schimată nici de toboşari, nici de embargo, nici de cârcotaşi, nici de autorii unor strategii cu iz euroasiatic“, a declarat din scenă liberal-reformatorul Ion Hadârcă, îndemnând pe fiecare să meargă acasă şi să spună tuturor „că astăzi am decis să alegem un viitor european pentru noi, copii, nepoţi şi strănepoţi“.

Discursurile oficiale sunt alternate cu cele ale reprezentanţilor din raioane, a diferitor organizaţii şi asociaţii precum şi tineri studenţi. Mulţimea strigă „Unire!“ şi flutură inclusiv drapele ale României.

miting

Steag cu mesaj pro-unionist FOTO: infoprut.ro

UPDATE Organizatorii au anunţat din scenă că în Piaţă sunt prezenţi peste 100.000 de cetăţeni. Însă,  potrivit poliţiei, numărul ar fi de circa 60.000. Oameni aplaudă, flutură drapelele, iar unii au venit cu pancarte ce transmit mesaje în limba engleză: „We fight for Europe!“ („Noi luptăm pentru Europa“). „Am venit pentru un viitor mai bun.  Vrem să ne integrăm în UE pentru că acolo oamenii trăiesc mai bine şi au altă viaţă“, a spus Lucia Popa (43 de ani) din Soroca.

UPDATE „Faptul că suntem toţi aici este un mesaj clar: Moldova aparţine Europei, vrem un destin european. Suntem pe drumul cel drept! La summitul de la Vilnius ni se va recunoaşte un merit, că Moldova şi-a împlinit toate angajamentele în Parteneriatul Estic, dar şi ni se va întinde o mână - parafarea Acordului de Asociere la UE“, a declarat la rândul lui democratul Marian Lupu. Şi acesta a spus că apropierea de UE ar aduce Moldovei fonduri, investiţii, drumuri mai bune, spitale moderne, libertate de mişcare, şanse pentru tineri, demnitate pentru pensionari şi respectarea minorităţilor.

UPDATE Soprana Valentina Naforniţă a deschis evenimentul cu interpretarea Imnului de Stat al Republicii Moldova, după care a urmat discursul şefului statului Nicolae Timofti. Preşedintele a vorbit despre importanţa şi scopul manifestaţiei de astăzi – cauza europeană a Republicii Moldova. „ Ultimii 25 de ani ne-am adunat aici în momente de răscruce. Aici ne-am exprimat voinţa de a fi liberi, de a ne constitui singuri viitorul. Aici am decis ca limba noastră să fie scrisă şi citită şi de noi în grafie latină. Astăzi ne-am reunit din nou pentru a întări legămantul pe care l-am dat în primii ani mişcării naţionale“, a declarat Timofti. 

Au venit în piaţă, dar nu ştiu pentru ce. Imagini PRO TV Chişinău

Potrivit şefului statului, parcursul proeuropean reprezintă „şansa pentru a reface economia, a clădi o societate cu sens şi viziune, înseamnă circulaţia liberă a persoanelor şimodernizarea ţării“.

UPDATE Tot mai multă lume se adună în scena din centrul PMAN. Din difuzoare se aude muzică. Membrii Partidului Liberal Reformator au venit în Piaţă în frunte cu Ion Hadârcă şi ministrul Apărării Vitalie Marinuţa, scandând: „Ştefane, Măria Ta / Moldova-n Europa vrea!“. Potrivit inprofunzime.md, liderul PD Marian Lupu şi-a făcut apariţia alături de susţinătorii din Cimişlia.

miting proeuropa la chisinau

UPDATE Şi preşedintele Nicolae Timofti va merge astăzi în Piaţa Marii Adunări Naţionale. „Consider că trebuie să fiu cu cei care susţin politica actualei guvernări de integrare europeană“, a declarat şeful statului.

UPDATE Locuitorii din raioane, veniţi cu microbuzele, se adună în diferite locuri din oraş şi pornesc organizat spre centrul oraşului, cu drapele ale Moldovei şi uniunii Europene. La Casa Armatei, în preajma sediului Partidului Democrat, oamenii au îmbrăcat straie naţionale şi vor porni astfel la miting.

„Peste o oră, împreună cu prietenii mei din Edineţ, ajungem în Piaţa Marii Adunări Naţionale. Numărul celor care vin este de două ori mai mult decât ne aşteptam. Oamenii s-au mobilizat ca niciodată. Sunt sigur că la fel stau lucrurile şi cu alte regiuni ale ţării“, a scris pe pagina sa de Facebook deputatul Veaceslav Ioniţă.

image

„Pro Europa! Pentru Moldova!“ FOTO: captură video privesc.eu

Manifestaţii vor începe deplasarea spre centrul Capitalei începând cu ora 9.30.

Parada va fi organizată pe patru trasee: Circ – bulevardul Grigore Vieru – strada Cosmonauţilor – strada Mitropolitul Bănulescu Bodoni– Piaţa Marii Adunări Naţionale; Complexul memorial „Eternitate” – strada Pan Halippa – şoseaua Hânceşti – strada Alexei Mateevici – strada Alexandr Puşkin- Piaţa Marii Adunări Naţionale; Academia de Ştiinţe a Moldovei – bulevardul Ştefan cel Mare şi Sfânt – Piaţa Marii Adunări Naţionale; Universitatea „Ion Creangă” – bulevardul Ştefan cel Mare şi Sfânt – Piaţa Marii Adunări Naţionale.

Pe lângă discursurile oficialilor, pe scena instalată în Piaţă vor evolua mai mulţi artişti autohtoni, inclusiv soprana Valentina Naforniţă.

Pe durata deplasării coloanelor, pe traseele menţionate va fi sistată circulaţia rutieră, potrivit IPN, iar poliţia roagă participanţii care vor veni din raioane să parcheze transporturile în zonele special amenajate.

Paradă proeuropeană la ordinul guvernanţilor

„Nu va fi o acţiune îndreptată împotriva cuiva sau a ceva. Va fi o acţiune în susţinerea viitorului acestei ţări, a progresului, a modernizării“, anunţa anterior Marian Lupu, liderul PD. „Oamenii vor veni să îşi expună punctul de vedere privind viitorul ţării. Nu vor veni cu tobe, cu injurii sau cu agresivitate, ci cu zâmbete. Această manifestare este necesară. Vom fi mulţi. Foarte mulţi“, declara şi liberal-democratul Vlad Filat despre eveniment.

Totodată, la ora 10.00, un grup de tineri va susţine parcursul european al Republicii Moldova printr-un eveniment cu genericul „Tinerii aleg Europa“, în scuarul Liceului „Gheorghe Asachi“

După ce în presă s-a scris că PCRM ar organiza proteste pe 3 noiembrie, în aceeaşi zi în care se va desfăşura acţiunea Coaliţiei Pro-Europene, deputatul comunist Mark Tkaciuk a negat zvonurile.

Soprana Valentina Naforniţă a deschis evenimentul cu interpretarea Imnului de Stat al Republicii Moldova.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite