PDM nu mai are nevoie de majoritate parlamentară? Guvernul Filip ar putea prelua atribuţiile Parlamentului şi să-şi continue activitatea. Sesizarea PDM la CC

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Deputatul PDM Sergiu Sîrbu a transmis o sesizare la Curtea Constituţională (CC) joi, 28 februarie, în care solicită o interpretare oficială a trei articole din Constituţie, ce se referă la activitatea Guvernului. Deşi Legea Supremă prevede că Guvernul îşi încetează activitatea odată cu validarea noului Parlament, democratul cere de la CC ca Executivul să poată să-şi continue activitatea până va exista o majoritate parlamentară.

Mai mult decât atât, Sergiu Sîrbu cere Curţii să ofere Guvernului posibilitatatea să preia anumite atribuţii ale Parlamentului pe perioada în care Legislativul nu va fi funcţional, în lipsa unei majorităţi parlamentare.

Astfel, democraţii solicită ca CC să ofere Executivlui nu doar posibilitatea de a activa pe perioada lispei unei majorităţi parlamentare, pe perioada alegerilor anticipate, dar şi ca Guvernul să aibă dreptul de a emite acte normative, legi ordinare şi organice, pentru a evita un vid al puterea.

Potrivit lui Sîrbu, Parlamentul poate fi dizolvat doar o singură dată pe an. Îna cest sens, criza politică ar putea dura, în opinia sa, circa 18 luni, perioadă în care Guvernul Filip trebuie să rămână în funcţie, dacă nu va exista o majoritate parlamentară şi în cazul anticipatelor.

Cele trei interpretări solicitate de Sergiu Sîrbu la CC:

1. Este admisibilă perpetuarea unui blocaj parlamentar instituţional şi vid de putere de lungă durată în cazul demisiei Guvernului ca rezultat al validării noului Parlament, imposibilităţii formării Guvernului, fapt ce a generat alegeri parlamentare anticipate?

2. Este obligat un Guvern în exerciţiu să ia toate măsurile necesare pentru a asigura continuitatea puterii, asigurarea securităţii economice şi financiare, asigurarea securităţii naţionale şi capacităţii de apărare a ţării în caz de blocaj al activităţii parlamentare şi prin care mecanisme constituţionale?

3. Poate Guvernul în exerciţiu, în cazul instituirii vidului de putere legislativă, să emită acte normative, inclusiv în domeniul de reglementare a legilor ordinare şi organice pentru a asigura continuitatea puterii, asigurarea securităţii economice şi financiare, asigurarea securităţii naţionale şi capacităţii de apărare a ţării?

Articolele 102, 103 şi 106 din Constituţie

x

Amintim că, în urma alegerilor parlamentare din 24 februarie, patru partide au acces în Parlament şi niciunul nu are majoritate parlamentară: PSRM - 35 de mandate, PDM - 30, ACUM - 26, Partidul Şor - 7 mandate, independenţi - 3.

PSRM şi ACUM refuză să facă o alianţă între ei. Totodată, cele două formaţiuni au dat asigurări că vor prefera alegeri anticipate decât o alianţă cu PDM, condus de Vlad Plahotniuc.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite