Federica Mogherini, de Ziua Mondială a Libertăţii Presei: Nu există democraţie fără o presă cu adevărat liberă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO EPA
FOTO EPA

Calitatea proceselor democratice este legată de situaţia libertăţii de exprimare, precum şi de libertatea şi pluralismul mass-mediei. Nu există democraţie fără o presă cu adevărat liberă. Cu ocazia Zilei Mondiale a Libertăţii Presei, sărbătorim rolul esenţial al presei libere nu numai în calitate de furnizor de ştiri fiabile şi adevărate, ci şi ca un pilon al democraţiei.

Este declaraţia înaltului reprezentant, Federica Mogherini, în numele UE, cu ocazia Zilei Mondiale a Libertăţii Presei, marcată anual pe 3 mai, transmite IPN.

Înaltul reprezentant afirmă că prea mulţi jurnalişti şi-au pierdut viaţa sau şi-au riscat viaţa pentru că au expus adevăruri incomode, iar cea de a 26-a comemorare la nivel mondial abordează provocările actuale cu care se confruntă mass-media. „Dezinformarea are un potenţial ridicat de a influenţa în mod negativ procesele democratice şi dezbaterile publice din întreaga lume, iar UE nu face excepţie”, se spune în declaraţie.

Federica Mogherini spune că acesta este motivul pentru care UE a lansat un plan de acţiuni împotriva dezinformării, care accelerează răspunsul european în vederea consolidării rezilienţei societăţilor  împotriva dezinformării. Oficialul UE mai menţionează că „o democraţie sănătoasă se bazează pe o dezbatere publică deschisă, liberă şi echitabilă şi este de datoria noastră să protejăm acest spaţiu şi să nu permitem nimănui să răspândească dezinformarea care alimentează ura, diviziunea şi neîncrederea în democraţie”.

Federica Mogherini subliniază că UE promovează o mass-medie liberă şi echitabilă nu numai la nivel naţional, ci şi la nivel mondial, inclusiv prin asigurarea de fonduri pentru proiecte specifice care îmbunătăţesc jurnalismul de calitate, libertatea presei şi accesul la informaţiile publice. În condiţiile în care jurnalismul liber se află sub o presiune din ce în ce mai mare, UE îşi reafirmă determinarea de a apăra libertatea presei şi a mass-mediei în interiorul frontierelor sale şi la nivel mondial.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite