Blocul ACUM va prezenta Curţii Constituţionale un raport privind fraudele electorale

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO privesc.eu
FOTO privesc.eu

Reprezentanţii Blocului ACUM susţin că alegerile parlamentare din 24 februarie nu au fost nici libere, nici corecte şi că vor prezenta Curţii Constituţionale un raport privind fraudele electorale. Ei vor solicita invalidarea alegerilor în circumscripţiile nr. 47 şi nr. 48 (pentru regiunea transnistreană), dar şi nr. 17 şi nr. 18 (Nisporeni şi Orhei), transmite IPN.

Sergiu Litvinenco, membru al Biroului Permanent Naţional PAS a menţionat că, pentru ca alegerile să fie considerate libere şi corecte, trebuie să existe posibilitatea ca fiecare persoană să voteze. Contrar acestui concept, în aceste alegeri sute de mii de cetăţeni nu au avut posibilitatea să voteze pentru că au avut paşapoarte expirate, cetăţenii din afara ţării nu au putut vota cu buletinul de identitate şi au lipsit secţii de votare în multe oraşe şi state, mai ales că cetăţenii de acolo s-au înregistrat conform procedurilor la CEC.

Printre fraude ACUM menţionează şi schimbarea sistemului electoral, modul de croire a circumscripţiilor uninominale, care, potrivit lor, a avut loc cu încălcări, hărţuirea opoziţiei pe toată perioada electorală, modificarea regulilor de joc în timpul jocului, şi anume iniţierea unui referendum fără efecte juridice în aceeaşi zi cu alegerile, dar şi modificarea pe ultima sută de metri a legii care permite agitaţia electorală în ajun şi ziua alegerilor, precum şi aducerea oamenilor organizat la vot din regiunea transnistreană.

Sergiu Litvinenco a mai spus că, până acum, niciun concurent electoral nu a fost sancţionat pentru oferirea de pomeni electorale, iar trei partide care au intrat în Parlament au folosit bani în campania electorală pe care nu i-au raportat la CEC.

Preşedintele Partidului Platforma Demnitate şi Adevăr, Andrei Năstase, copreşedintele blocului electoral ACUM DA PAS, a menţionat că pe parcursul ultimilor ani, în perioada scrutinului, dar şi în ziua alegerilor, Moldova a fost sub asediu. „Instituţiile obligate să vegheze buna desfăşurare a alegerilor au predat statul organizaţiilor mafiote care au înfăptuit nestingherit această fraudă masivă. Aceste alegeri nu au fost nici libere nici corecte”, a declarat liderul Partidului Platforma Demnitate şi Adevăr.

Potrivit lui Andrei Năstase, în condiţii de normalitate, rezultatele alegerilor ar fi fost altele. „Anulaţi voturile din circumscripţiile dedicate Transnistriei, lui Plahotniuc şi Şor, pentru că, fără corupere, pe cei din Transnistria nu i-ar fi interesat votul. Dublaţi numărul de voturi din diasporă şi eliminaţi noua regulă a votului mixt şi vom avea o cu totul altă situaţie. Veţi vedea că Blocul ACUM a câştigat detaşat aceste alegeri. Fără fraudă, Plahotniuc şi Şor nu intrau în Parlament”, a spus Andrei Năstase.

La scrutinul parlamentar din 24 februarie, Partidul Socialiştilor a obţinut 35 de mandate de deputat, Partidul Democrat – 30, Blocul electoral ACUM – 26 de mandate, iar Partidul Şor – 7. Totodată, în Parlament au acces trei candidaţi independenţi.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite