Panică pe piaţa valutară! Euro a trecut de 19 lei, iar dolarul costă mai mult de 14 lei

Panică pe piaţa valutară! Euro a trecut de 19 lei, iar dolarul costă mai mult de 14 lei

Euro bate record după record pe piaţa moldovenească FOTO Tudor Iovu

Situaţia de pe piaţa valutară din Republica Moldova se agravează pe zi ce trece. Astăzi mai multe bănci şi schimburi valutare au afişat un curs de schimb mai mare de 19 lei pentru un euro, ceea ce este un record absolut pentru piaţa noastră.

Ştiri pe aceeaşi temă

Dolarul este cumpărat de bănci la un curs de 13,88 lei, dar este vândut cu 14,04 lei, în timp ce cursul oficial este mai mic de 13,60 lei.

Economistul Sveatoslav Mihalache susţine că semnele unei potenţiale panici pe piaţa valutară erau vizibile la începutul săptămânii şi au devenit evidente deja miercuri.

"Panica poate fi dezastruoasă pentru moneda naţională. Acum costurile intervenţiilor BNM vor creşte semnificativ. Din păcate actuala conducere a BNM nu s-a confruntat cu asemenea fenomen“, a precizat expertul. În opinia lui Mihalache cei mai afectaţi de această evoluţie vor fi oamenii simpli, deoarece vor urma o serie de scumpiri ale produselor de bază.

Anterior Dorin Drăguţanu, guvernatorul BNM a declarat că dacă în timpul apropiat nu vor apărea şocuri cum ar fi noi restricţii la exportul de mărfuri moldoveneşti pe piaţa rusească atunci procesul de depreciere a monedei naţionale se va inversa.

„Situaţia se află sub control, iar BNM deţine rezerve valutare suficiente pentru a interveni, ceea ce pe moment nu este oportun”, a declarat Drăguţanu.

citeste totul despre: