Cum pregătim poamele uscate, delicatesa dulce a iernii - o reţetă simplă, păstrată de la bunici

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Poamele uscate nu lipseau din cămările gospodarilor sălăjeni FOTO Ligia Alexandra Bodea
Poamele uscate nu lipseau din cămările gospodarilor sălăjeni FOTO Ligia Alexandra Bodea

Poamele uscate, o delicatesă dulce de pe vremea bunicilor şi străbunicilor noştri, se mai pregătesc şi astăzi, în zonele rurale, în special de către bătrânii satului.

Un produs aparent banal, dar atât de apreciat odinioară, se pregăteşte în aceste zile în unele gospodării ale satului sălăjean. Ligia Alexandra Bodea, o tânără de 23 de ani din localitatea sălăjeană Iaz, cunoscută pentru implicarea ei în păstrarea tradiţiilor, a preluat reţeta preparării poamelor uscate de la bunica ei şi o pune în practică în toamna fiecărui an, respectând cu stricteţe toate detaliile.

"Perele şi merele se spală se taie felii subţiri, se înşiră pe o aţă şi se usucă la umbră. Din prune se scoate sâmburele şi se înlocuieşte cu un sâmbure de nucă, după care se aşază în cuptorul încălzit, pentru a se deshidrata", explică Ligia. Potrivit spuselor sale, pe vremuri, gospodinele puneau prunele în cuptorul în care coceau pâinea: "Ca să nu facă focul doar pentru uscarea prunelor, după ce pâinea era coaptă, o scoteau şi băgau în cuptor prunele cu nucă în mijloc. Le ţineau acolo, până se răcea cuptorul, în jur de trei ore". Procedeul se repeta de trei ori, până ce fructele se uscau bine.

Poamele uscate se depozitau în locuri fără umiditate (de regulă, cămări sau poduri), ca să nu mucezească, în coşuri împletite de nuiele. Se consumau iarna, ca atare ori erau folosite pentru a face "zama de poame". "Fructele uscate erau puse la înmuiat în apă călduţă şi erau consumate în timpul postului sau în sezonul rece", mai spune tânăra din Iaz.

Vă mai recomandăm:

Secretele preparării silvoiţei. Cum făceau bunicii produsul tradiţional din prune bistriţe, o delicatesă puţin promovată

Cum să prepari sarmale în frunze de leuştean şi lobodă. Secretele unei reţete delicioase

Cum gătim piroştele cu razalăi şi afumătură în frunze de ştevie. Gastronomul Mircea Groza dezvăluie secretele preparatului tradiţional

Zalău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite