Cinci efecte ale consumului de usturoi: cât bine ne face, de fapt, faimoasa legumă-condiment
0Usturoiul este cotat cu puteri vindecătoare miraculoase, considerându-se că ar avea chiar şi acţiune anticancerigenă. Medicii sunt, însă, mai circumspecţi şi spun că o parte dintre aceste aşa-zise efecte benefice ţin mai degrabă de folclor, decât de realitatea ştiinţifică.
Dincolo de utilizarea lui în bucătărie, pentru gustul special pe care îl dă bucatelor, şi de folosirea lui în practicile ritualice, usturoiul este cotat, din vechi timpuri, şi cu efecte benefice ale asupra sănătăţii. Cu toţii am aflat, de la bunici, că, alături de ceapă, usturoiul alungă răceala, ba chiar substanţele conţinute de aromata legumă ar amorţi paraziţii intestinali şi ar favoriza, astfel, eliminarea lor. Nu în ultimul rând, se spune că usturoiul ”curăţă sângele” şi că, prin urmare, ar fi bun şi pentru inimă. Vă prezentăm, mai jos, cele mai ”populare” efecte benefice ale usturoiului, dar şi explicaţiile unui medic internist.
Efecte care nu au fost, de fapt, dovedite:
1) Usturoiul tratează răceala, acţionând un ”antibiotic natural” şi reuşind, datorită unor substanţe din compoziţie, să degajeze sinusurile.
2) Usturoiul vă ajută să scăpaţi de paraziţii intestinali, prezenţi mai cu seamă la copii. Anumite substanţe pe care le conţine usturoiul reuşesc să amorţească aceşti paraziţi, astfel încât aceştia vor fi eliminaţi mai uşor.
3) Usturoiul reduce nivelul de colesterol.
4) Combate hipertensiunea.
5) Usturoiul fluidizează sângele şi previne formarea cheagurilor.
”Este un întreg folclor”
Medicul internist Marius Călinici spune că doar o parte dintre aceste efecte benefice pot fi confirmate - într-o oarecare măsură - din punct de vedere ştiinţific. ”Având în vedere gustul puternic şi faptul că, în cantităţi mari, irită mucoasa gastrică, usturoiul se consumă în cantităţi mici. Oricum, din punctul de vedere al încadrării în grupe alimentare, usturoiul intră mai mult în categoria condimentelor şi mai puţin în cea a alimentelor”, spune el.
De la aceste cantităţi mici consumate derivă, parţial, şi impactul - chiar dacă în principal benefic - asupra organismului. Medicul admite că ”anumiţi compuşi fitochimici pe bază de sulf conţinuţi de usturoi pot scădea nivelul colesterolului, fapt variabil, însă, de la o persoană la alta”.
Internistul spune că se mai vorbeşte, în mediul medical, şi despre efecte în prevenirea cardiopatiei ischemice, dar şi despre efectul de reducere a gradului de coagulare a sângelui, ce are drept consecinţă tot prevenirea sau întârzierea instalării cardiopatiei ischemice. Călinici subliniază, însă, că nu se poate vorbi despre usturoiul ca antibiotic. ”Antibiotice vegetale nu există. Dacă ar exista, le-am folosi cu toţii. Este un întreg folclor”, precizează el.
Vă mai recomandăm:
Cât de sănătos este să mâncăm insecte. Riscurile introducerii muştelor şi greierilor în alimentaţie