CAMPANIE pentru salvarea Casei Memoriale ”Iuliu Maniu”. Imobilul a ajuns pericol public (FOTO)

CAMPANIE pentru salvarea Casei Memoriale ”Iuliu Maniu”. Imobilul a ajuns pericol public (FOTO)

Deşi a fost declarată monument istoric, casa din Bădăcin (Sălaj) ce i-a aparţinut marelui om politic Iuliu Maniu, a ajuns într-un stadiu de degradare care a determinat închiderea ei, fiind declarată pericol public. O campanie de strângere de fonduri îşi propune, acum, să adune banii necesari restaurării imobilului, ca un gest cu care îi suntem datori, cu toţii, Sfinxului de la Bădăcin.

Primăvara este întâmpinată la Zalău cu simboluri hand-made şi mărţişoare muzicale

Primăvara este întâmpinată la Zalău cu simboluri hand-made şi mărţişoare muzicale

Cei care doresc să le ofere celor dragi mărţişoare unicat, făcute de mâinile unor copii sau meşteri populari din Sălaj, sunt aşteptaţi sâmbătă, 28 ianuarie, începând cu ora 9.00, la Centrul de Cultură şi Artă, unde va avea loc o nouă ediţie a Târgului de mărţişoare tradiţionale. Miercuri, 4 martie, mamele - şi nu numai - sunt invitate la spectacolul ”Mărţişoare pentru mame”, un regal folcloric intrat deja în tradiţie.

Medicul condamnat la închisoare pentru 199 de şpăgi contestă pedeapsa. Procurorii au făcut şi ei apel

Medicul condamnat la închisoare pentru 199 de şpăgi contestă pedeapsa. Procurorii au făcut şi ei apel

Sorin Paşca, medicul expert din cadrul Oficiului de Expertiză Medicală şi Recuperarea Capacităţii de Muncă din subordinea Casei Judeţene de Pensii Sălaj  condamnat la doi ani de închisoare cu executare pentru luare de mită, contestă pedeapsa primită. Apelul său a fost înregistrat miercuri, 25 februarie, pe rolul Curţii de Apel Cluj. Apel au declarat şi ceilalţi inculpaţi din dosar, dar şi procurorii.

Crimele care au îngrozit Sălajul: de la bărbatul tranşat şi fiert de un prieten, la bătrânul torturat până la moarte din pricina unei ”comori”

Crimele care au îngrozit Sălajul: de la bărbatul tranşat şi fiert de un prieten, la bătrânul torturat până la moarte din pricina unei ”comori”

O crimă demnă de cele mai terifiante filme de groază tulbura liniştea Zalăului în 2002, când un bărbat şi-a ucis prietenul de pahar, după care l-a tranşat şi l-a fiert, pentru a scăpa mai uşor de cadavru. După 12 ani, o altă crimă - cea din Ortelec, a îngrozit Sălajului, mai ales că autorii ei - trei la număr - au fost aproape două săptămâni în libertate.

Tanti Maria se pregăteşte să moară. E abandonată de mult pe patul unui spital botezat pe nedrept de nebuni. Şi tot de mult şi-a rătăcit şi minţile prin viaţa asta urâtă, maică, mai urâtă ca moartea. E lăsată acolo cu dreptul să respire, trântită pe-o saltea mâncată de toţi viermii, acoperită cu un cearşaf croit din pungi, că nu se poate, doamnă!, să o schimbăm de zece ori pe zi! Aici nu-i la hotel, aici e la spital!

acum 6 zile · comentarii (65)

Citesc cu uimire un val de articole fioros redactate împotriva diasporei. Cam repede după votul din toamnă. Sunt poveşti vechi, reîncălzite de filmul documentar The Romanians are coming al unei televiziuni englezeşti şi faţă de care o parte dintre românii din Anglia au protestat. Cum s-au priceput. Alţi români, din ţara natală, au pus mana pe furci împotriva lor. A românilor care au protestat.

acum 6 zile · comentarii (8)

Un eminent politolog francez, Dominick Moisi, reliefa contrastul între perceptia multor non-europeni privind o Uniune Europeană prosperă şi democratică şi problemele cu care aceasta se confruntă, mai ales în ultimul deceniu [1]; tot el observa că, fără forţa internă de a găsi rezolvări la aceste probleme, scenarii dintre cele mai cenuşii pot deveni aievea.

acum 7 zile · comentarii (2)

De multă vreme, aproape orice nouă producţie oferită publicului la Opera Naţională Bucureşti generează reacţii extrem de amalgamate, întrebări fără răspuns şi comentarii aprinse, în special dacă este vorba despre creaţii ale genului liric, aşa cum s-a petrecut, spre exemplu, în urmă cu ani, la „Trubadurul” regizat de Hausvater, la „Flautul fermecat” în regia pe atunci debutantului-tânără speranţă Ioan-Răzvan Dincă

acum 7 zile · comentarii (3)

După mult comentata vizită a preşedintelui Putin în Ungaria, eveniment pe care Viktor Orban l-a considerat important deoarece „nu se poate imagina o Europă fără Rusia”, premierul ungar a simţit nevoia să se explice în faţa aliaţilor săi apropiaţi, respectiv statele membre ale Grupului de la Visegrad (Ungaria, Slovacia, Cehia şi Polonia) şi a decis să efectueze o vizită fulger în Polonia.

acum 7 zile · comentarii (32)

Ce s-a întîmplat în ultima perioadă în Republica Moldova pare că vine din nebunii ani 90. Jaf ca în codru. Totul sub lozinca „eurointegrării”. Foştii bandiţi s-au tranformat în eurobaniţi. Acum jaful s-a extins mai ales spre păturile foarte sărace. Europa închide oare ochii la aceste abuzuri fără prcedent? Vă ofer trei poveşti culese de la cîţiva prieteni şi o concluzie folcorică. Fără comentarii.

acum 7 zile · comentarii (8)

Premiile Oscar  2015 încep cu un monolog. Monologul este îndeobşte muncă de comedie şi actorul care face comedie la Oscar trebuie să fie în acelaşi timp prestigios şi să aibă afecţiunea oamenilor. Comedia nu ne umileşte pe noi, ci pe cei mândri... Comicul trebuie să pună limite rezonabile--limite politice--exaltării şi mândriei, care sunt pasiunile trezite de aceste premii. Pe scurt, comicul este aproape un arbitru al competiţiei.

acum 7 zile · comentarii (2)

Săptămâna trecută s-a încheiat cu câteva manifestaţii de amploare în unele capitale est-europene. La Moscova a fost organizat un miting anti-Maidan, la Kiev – un marş de comemorare a victimelor agresiunii ruseşti (care a început încă pe timpul lui Ianukovici), pe când la Chişinău s-au mâncat clătite şi s-a jubilat pe nesimţite în Piaţa Marii Adunări Naţionale de dragul unui sărbători străine şi păgâne: Masleniţa.

acum 7 zile · comentarii (2)

Fără îndoială că zona de est a Europei rămâne unul dintre punctele fierbinţi către care îşi îndreaptă atenţia întreaga planetă. Cel de-al doilea acord de la Minsk, semnat la mijlocul lunii februarie de către preşedintele rus Vladimir Putin şi preşedintele ucrainean Petro Poroşenko, în prezenţa cancelarului german Angela Merkel şi a preşedintelui francez Francois Hollande, creează un orizont specific de aşteptare.

acum 7 zile · comentarii (0)

M-am referit, în comentariul de acum o săptămână, la rata creşterii preţurilor în ianuarie anul acesta. Dezinflaţia merge mai departe. Şi am în vedere atât rata pe 12 luni, care a scăzut la 0,41 la sută, cât şi rata medie anuală, de 1,00 la sută. Fără îndoială, preţurile vor continua să crească. Vor creşte însă încet.

acum 7 zile · comentarii (6)

Ultimele ieşiri publice ale lui Traian Băsescu nu au mai avut parte de strălucirea de odinioară. În ciuda atmosferei electrizante create în jurul lor de către „băsişti”, fostul preşedinte al României a părut obosit şi pe alocuri anacronic. Presat de evenimentele în centrul cărora s-a aflat „preferata” Elena Udrea, Băsescu a ieşit nepregătit din sânul familiei în care se refugiase strategic.

acum 7 zile · comentarii (15)
Postari Recente