Au murit pentru credinţă. Preoţii ucişi de comunişti pentru că nu s-au lepădat de religie 0

În luna octombrie 1948, comuniştii au hotărât arestarea episcopilor, preoţilor şi credincioşilor greco catolici care se opuneau trecerii sub tutela ortodoxiei, regimul de la acea vreme decizând, în mod abuziv, să scoată Biserica Catolică în afara legii. Printre cei care au plătit, unii cu viaţa, pentru credinţa lor se numără şi preoţii martiri sălăjeni Ilie Borz şi Vasile Şuta.

Vezi comentarii 0

Cum era turnat la Securitate de către propriii colegi preotul Gheorghe Ţurcaş: „Erau şapte sau opt cei care mă turnau. Patru dintre ei erau preoţi”

Preot ortodox în perioada comunistă, însă cu o puternică filiaţie greco-catolică, părintele vicar foraneu greco-catolic Gheorghe Ţurcaş, din Şimleu Silvaniei, a trăit, recent, dezamăgirea de afla că, înainte de 1989 a fost turnat la Securitate chiar şi de unii dintre colegii săi pe care îi considera şi prieteni.

Ţuica de Zalău, „moneda de schimb” care a deschis uşi, a cumpărat bunăvoinţă şi a ţinut generaţii de tineri în facultate

Dacă românii încă mai confundă judeţul – Sălaj – cu municipiul reşedinţă – Zalău, când vine vorba despre ţuica de Zalău lucrurile sunt foarte clare: toată lumea ştie că este „băutura supremă”, cu o culoarea auriu – gălbuie, dată de butoaiele de dud în care este păstrată, o aromă specială şi distinctă,împrumutată de la fructele din care este făcută, dar şi cu o tărie care nu o recomandă celor mai slabi de inimă.

După ce liderii statelor membre ale Uniunii Europene au confirmat predicţia preşedintelui Vladimir Putin, că în afară de declaraţii fără consecinţe practice, de invocarea unor costuri eventuale, politice şi economice, pentru Rusia, după ocuparea, deocamdată, doar a peninsulei Crimeea, acum se dă în stambă şi secretarul general al NATO, Anders Fogh Rasmussen, care şi-a adus aminte de jucăria sa preferată, blogul video. Ucraina arde şi ...

acum 28 zile · comentarii (34)

Deşi în mod permanent a beneficiat de suportul colegilor de la Bucureşti, deşi a încasat bani de-a lungul timpului din susţinerea statului român, televiziunea de stat din Republica Moldova, Moldova 1, interzice difuzarea publică a unor spoturi ce prezintă avantajele unirii Republicii Moldova cu România.

acum 28 zile · comentarii (8)

Personalităţi care au marcat la noi perioada deceniilor de mijloc ale secolui trecut, compozitorul şi dirijorul Theodor Rogalski, dirijorul şi compozitorul Alfred Alessandrescu primesc un firesc omagiu din partea instituţiei care le-a găzduit evenimentele artistice, din partea Radiodifuziunii bucureştene.

acum 28 zile · comentarii (0)

Doamnă Directoare a Bibliotecii Centrale Universitare, am aflat cu stupoare că în timpul directoratului Dvs., spaţiul Bibliotecii Centrale Universitare (BCU) va fi modificat, că tot etajul doi a fost cedat unei alte instituţii. Când am scris câteva impresii (pe site-ul BCU), la cererea Dvs., despre anii petrecuţi în această mare bibliotecă, am creionat minunatul spirit care ar putea domni în continuare aici.

acum 28 zile · comentarii (4)

Între „Adriana Lecouvreur”, la Viena şi „Mimi din Boema” de Puccini la Opera din Paris începând din 27 martie, Angela Gheorghiu a revenit acasă. Radioul public îi oferă la Gala Radio România Cultural un premiu, Lux mundi, care a plecat an după an către personalităţi ce au oferit lumii o perspectivă luminoasă asupra României.  În 2014 - Angela Gheorghiu.

acum 28 zile · comentarii (1)

Nu doar Rusia e cea care aruncă în aer status-quo-ul global, ci şi complicitatea tacită a SUA, UE şi Chinei cu reconfigurarea discreţionară a frontierelor în Europa. Prin ridicolul reacţiei occidentale se deschide o nouă etapă în relaţiile internaţionale, în care recurgerea arbitrară la forţă tinde să devină o regulă nesancţionabilă. Ce garanţii de securitate mai au efectiv statele est-europene, după dezmembrarea Ucrainei?

acum 28 zile · comentarii (118)

Cazul Crimeei a mobilizat pentru moment societatea rusă spre confruntarea cu “duşmanii externi”, care se află în afara graniţelor ţării, în contextul unui nou Război Rece. Kremlinul avea nevoie de o asemenea degajare a furiei în exterior, fiindcă furia care s-a acumulat în interiorul Rusiei, faţă de “duşmanii interni”, risca să provoace revolte identitare de proporţii.

acum 28 zile · comentarii (22)

Oricine face greşeli, inclusiv echipele de voluntari inimoşi. Pe 26 februarie, Echipa MaghiaRomânia a dat  un comunicat cu privire la meciul de hochei Progym Gheorgheni- Steaua Bucureşti. Meci în care un rol important l-au jucat Tricolorul românesc, imnul Secuiesc şi huiduielile. Că poate ne-am grăbit în redactarea comunicatului, ne arată Adrian Szelmenczi, activist pentru drepturile omului, în articolul de mai jos.

acum 2 luni · comentarii (32)

Pe strada Sevastopolskaya, undeva la ieşirea din capitala Crimeei, Simferopol, poţi să auzi în fiecare dimineaţă vorbindu-se româneşte. Acolo îşi are sediul asociaţia moldo-românilor din Crimeea, iar preşedintele ei, Nicolae Untilă, arborează mândru, în sediul asociaţiei, drapelele Moldovei şi României, ambele agăţate la colţuri de portretul lui Ştefan cel Mare.

acum 28 zile · comentarii (42)

Din păcate, nu este o problemă teoretică. Există răspunsuri, deja demult pregătite şi foarte bine argumentate de către autorii unor studii de risc şi impact care au fost puse la dispoziţia acelor decienţi politici care, în Europa de azi, sunt foarte tentaţi să declanşeze demersurile pentru dobândirea independenţei unor teritorii pe care să le dezmembreze din structura actuală a statelor membre UE.

acum 29 zile · comentarii (13)

Dacă impresia opiniei publice din România este că „premierul a scăpat”, asta nu e un lucru bun. Moral, persoana sa este încă nexonerată de faptul comis. Se întăreşte convingerea că se poate orice dacă eşti în funcţie publică. Că un drum onest, corect în carieră e mai puţin important decât însuşirea ilicită a gândirii altuia.

acum 29 zile · comentarii (21)

Modelele – nu doar personale, ci şi colective - sunt la mare căutare în politică. Pluralul se impune, fiindcă nu e obligatoriu ca toată lumea să urmeze în acelaşi timp aceeaşi busolă. Dimpotrivă! E bine ca reperele să fie cât mai diverse. Pe de altă parte, unele modele se schimbă, dovedind că sunt mai curând mode decât surse durabile de inspiraţie.

acum 29 zile · comentarii (34)
Postari Recente