Ce-am fost şi ce-am ajuns. Zalăul, după 25 de ani de economie de piaţă şi democraţie

Ce-am fost şi ce-am ajuns. Zalăul, după 25 de ani de economie de piaţă şi democraţie

Oraşul industrializat forţat de comunişti, ale cărui străzi se transformau, la orele schimburilor, în fluvii de oameni, s-a transformat, în cei 25 de ani de economie de piaţă şi democraţie, într-o urbe golită de populaţie, după ce foştii muncitori din fabricile închise între timp ori aflate în pragul închiderii au luat drumul străinătăţii. Cei care au rămas sunt în principal bugetarii.

Din vârful buzelor e uşor să fii solidar cu Charlie Hebdo în timp ce la noi presa moare încet-încet. Pe tarabă numeri publicaţiile pe degetele de la o mână. Televiziuni, ziare şi agenţii de presă, câte au mai rămas, au mari probleme financiare. Multe sunt în insolvenţă. Oamenii sunt mai prost plătiţi, industria se deprofesionalizează, calitatea produsului scade.

acum 13 zile · comentarii (16)

Ce s-a petrecut ieri seară şi, până târziu, în Bruxelles şi în alte locaţii din Belgia arată că, aşa cum vă anunţam săptămâna trecută, ne aflăm în plină fază I a unei operaţiuni teroriste contra intereselor europene, bine gândită, bine pusă la punct de profesionişti şi care urmează un scenariu care trebuie să atingă, simultan, mai multe obiective.

acum 13 zile · comentarii (96)

Atacurile teroriste de la redacţia Charlie Hebdo şi de la Porte de Vincennes au stârnit nenumărate dezbateri, presupuneri, controverse. Unele au avut în vedere ciudăţeniile din felul în care au procedat asasinii, curioasele lor ezitări în a dibui sediul hebdomadarului asupra căruia urma să se concentreze misiunea lor.

acum 16 zile · comentarii (2)

Vedem în spaţiul public tot mai multe cazuri şi discuţii care vizează suspiciuni de corupţie în rândul politicienilor şi entităţilor care au interacţionat cu sfera politicului la un moment dat. Este un lucru bun, dar nu doresc să mă refer în acest articol la funcţionarea Justiţiei, chiar dacă apreciez enorm paşii înainte din domeniu care s-au făcut în ultimii ani.

acum 13 zile · comentarii (4)

Relaţia cu Republica Moldova este una deosebită, dar de cele mai multe ori greşită. Ajungem în realitate să finanţăm existenţa celui de al doilea stat românesc, dar un stat care duce politici anti-româneşti. În general ajutorul este sifonat, dus spre mediul politic, care este unul prin excelenţă anti-românesc.

acum 13 zile · comentarii (3)

Nici nu s-a dezmeticit bine Coana Europa după sărbători, că a venit atentatul de la Paris. Acest episod a provocat un val de reacţii, aducând în discuţie confruntarea între exponenţii mai multor tipuri de civilizaţie. Andre Malraux afirmase că ”secolul XXI va fi religios sau nu va fi deloc”. Atentatele de la 11 septembrie 2001 au readus în atenţie acest fapt.

acum 13 zile · comentarii (4)

Anabelle, librar parizian, a sărit în sus de bucurie cînd a aflat ce carte va expune în vitrina librăriei  „L’Arbre à lettres” de pe rue Mouffetard, începînd cu 15 ianuarie: romanul „Vieţile paralele“ de Florina Ilis, tradus în franceză de Marily Le Nir, şi publicat de editura Des Syrtes. Probabilitatea să dai, la Paris, peste un fan al lui Eminescu, e cam aceeaşi cu şansele de a vedea un OZN aterizînd pe bulevardul Saint-Germain-des-Près.

acum 13 zile · comentarii (5)

Mihai Eminescu este un reper fundamental în cultura română. Geniul său creator ne trimite cu gândul în epoca Renaşterii, prin multitudinea domeniilor în care s-a afirmat. Mihai Eminescu, de la a cărui naştere se împlinesc azi 165 de ani a fost poet, prozator, eseist, publicist. Mai presus de toate, a fost şi va rămâne un geniu.

acum 13 zile · comentarii (1)

„Trăiască regele!“, spusesem cu cel mai sincer entuziasm de care puteam fi în stare. Eram în Sala Regilor din Palatul Elisabeta şi tocmai stătusem la mai puţin de trei metri de regele Mihai. Majestatea Sa Regele Mihai I al României. Aveam 22 de ani şi mă gândeam cât de mult aş putea să exagerez în faţa nepoţilor când le voi povesti despre momentul ăsta.

acum 13 zile · comentarii (60)

Campania „Je suis Charlie” este primul mem important al anului 2015. Dorinţa de a se solidariza cu jurnaliştii de la Charlie Hebdo, victime ale atacului terorist, a umplut lumea pe orizontală şi pe verticală, de la ong-işti la artişti şi de la adolescenţi la şefi de stat. „Je suis Charlie“ vezi astăzi oriunde, la televizor, în ziare, pe Facebook şi Twitter, la manifestaţii de zeci de mii.

acum 17 zile · comentarii (47)

Cred că aproape nimic n-a rămas nespus cu privire la tragedia petrecută zilele trecute la Paris. Lucrurile sunt, mai mult decît în alte cazuri, deopotrivă simple şi greu sistematizabile. Confuzia vine din faptul că (cel puţin) trei probleme distincte au fost aduse de desfăşurarea evenimentelor în acelaşi plan, cînd, de fapt, ţin de planuri diferite.

acum 17 zile · comentarii (300)
Postari Recente