Cine erau „duşmanii de clasă“ ai comunismului, inventaţi de Securitate: elevii, ziariştii şi credincioasele care ascultau rugăciunile preoţilor 0

Mai multe documente aparţinând fostei Securităţi din Sălaj, aduse la Zalău de reprezentanţii Consiliul Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii (CNSAS), vorbesc despre absurditatea unui sistem represiv care a transformat artificial, în „duşmani de clasă“, elevi de liceu, femei cu credinţă în Dumnezeu ori ziarişti care scriau articole neaprobate.

Cine erau „duşmanii de clasă“ ai comunismului, inventaţi de Securitate: elevii, ziariştii şi credincioasele care ascultau rugăciunile preoţilor Vezi comentarii 0

Rezultate alegeri prezidenţiale 2014. Primul tur. Când vom afla primele procente în judeţul Sălaj | victor ponta

Rezultate alegeri prezidenţiale 2014. Primul tur. Când vom afla primele procente în judeţul Sălaj

Rezultatele alegerilor prezidenţiale 2014, din primul tur, vor fi transmise de Biroul Judeţean (BEJ) Sălaj, în cel mult 48 de ore, către Biroul Electoral Central (BEC). În acest timp, BEC centralizează atât datele primite de la fiecare Birou Electoral Judeţean, cât şi de la cele din străinătate. Mai întâi vor fi publicate rezultatele parţiale ale alegerilor prezidenţiale 2014, apoi cele finale.

Biserica şi campania electorală. Cum s-au implicat preoţii din Sălaj în politică

Biserica şi campania electorală. Cum s-au implicat preoţii din Sălaj în politică

Biserica şi politica merg, în Sălaj, pe drumuri aparent paralele, însă de-a lungul ultimilor ani au fost semnalate câteva cazuri în care cele două ”părţi” s-au intersectat destul de evident, prin implicare preoţilor în campania electorală. În plus, o dovadă a bunelor relaţii dintre preoţi şi politicieni sunt şi banii pompaţi de autorităţi în construcţii de biserici.

FOTO Muzeul care se întinde în trei judeţe

FOTO Muzeul care se întinde în trei judeţe

Un concept atipic de muzeu va fi lansat la începutul lunii noiembrie în Sălaj, Maramureş şi Satu Mare. Este vorba despre un muzeu ”distribuit”, ce va acoperi zona Ţării Codrului, ce cuprinde spaţii din cele trei judeţe, dar care a aparţinut, înainte de reorganizarea teritorială din 1968, exclusiv Sălajului.

FOTO Românii îi învaţă pe italieni despre turta de mălai cu prune uscate, despre ”silvoiţă” şi pălinca de prune

FOTO Românii îi învaţă pe italieni despre turta de mălai cu prune uscate, despre ”silvoiţă” şi pălinca de prune

Bucate ale căror gust autentic a rămas nealterat de binefacerile epocii moderne sunt prezentate, zilele acestea, la Torino, în Italia, unde a început cea de-a zecea ediţie a Salonului Internaţional al Gustului ”Terra Madre 2014”. De la eveniment nu putea lipsi maestrul Mircea Groza, care a pregătit pentru italieni turtă de mălai cu prune uscate, silvoiţa, pălincă de prune, afumături şi alte delicii specifice Sălajului.

Mă cheamă străbunii la vot şi nu se face să nu răspund la chemarea lui Ştefan şi a lui Mihai. Mă cheamă şi-mi spun că ei nu vor să lupte singuri, că au nevoie de mine de partea lor. Nu-mi spun cu cine se luptă, speră doar că sunt suficient de haioşi încât să mă facă pe mine să îmi înving lehamitea. Hai că şi protocronismul e cool, trezeşte-te hipstere şi vino la vot, că altfel ne dovedesc consumatorii de făinuri şi uleiuri electorale.

acum 2 zile · comentarii (40)

Spaţiul public depinde de arta conversaţiei. Conversaţia moderează diferenţele dintre oameni şi oferă astfel un model de comunitate sau prietenie. Comentariile de pe forum sunt similare spectacolelor de televiziune din România: Competiţii între oameni vulgari care alternează abil insulte şi acuze pe tonuri stridente sau ameninţătoare menite să incite isterie sau indignare sau un dispreţ teribil.

acum 2 zile · comentarii (42)

Sunt mai puţin condamnabili moral negustorii electorali, cei care îşi vând votul pe un rachiu sau pe diverse bunuri, decât indiferenţii şi micţionarii, cei care anunţă cu un soi de triumfalism infantil că micţionează pe el. Măcar primii îi dau un preţ: ceilalţi îl anulează. Primii întreţin instrumentul esenţial al democraţiei, chiar dacă din motive străine de scopul său; ceilalţi sunt, cu voie său fără de voie, de-a dreptul antidemocratici.

acum 2 zile · comentarii (8)

În democraţie, teoretic, cetăţenii îşi mandatează, prin vot, reprezentanţi care să conducă treburile obşteşti în numele lor. Practica demonstrează că nu prea ştim bine nici pe cine, dar nici pentru ce votăm. Pare că indiferent de vot, tot acolo ajungem: politicienii îşi schimbă doar părul nu şi năravul, mai ales când multe din treburile ţării se decid în alianţe internaţionale.

acum 2 zile · comentarii (67)

Ultimele zile de campanie prezidenţială debutează cu fenomene paranormale. De pildă, un interviu al candidatului ACL Klaus Iohannis, acordat la Pro TV, dispare de pe site în mod misterios, cam ca navele din Triunghiul Bermudelor. La fel a dispărut şi invitaţia adresată Monicăi Macovei pentru următoarea emisiune. Cui îi e frică de Pro TV? (vezi foto).

acum 3 zile · comentarii (12)

Acest noiembrie al anului 2014 ne aduce alegeri generale în ambele state româneşti. Scrutinurile prezidenţiale din 2 şi 16 noiembrie vor fi încheiate la Chişinău pe 30 noiembrie. Dacă cineva îşi închipuie  că alegerile interne din cele două state nu au o miză (cea geopolitică) mai mare decât DNA-urile şi numirile politice în instituţiile de stat, se înşală amarnic.

acum 3 zile · comentarii (1)

Să fii în continuare client al României în generaţia mea pari la fel de „uncool” şi inerţial ca cei care încă au abonamente de Zapp. Am nimerit în acest moment în care, nu chiar cu aceeaşi usurinţă cu care ne schimbăm abonamentul la telefon, dar nici cu aceeaşi dificultate cu care ne-am cumpara o casă, putem să ne alegem statul furnizor de servicii care ne mulţumeşte. Sau ne nemulţumeşte mai puţin.

acum 25 zile · comentarii (6)

Există o întreagă şcoală istorică în care este deplânsă rămânerea Transilvaniei în componenţa României după cel de-Al Doilea Război Mondial. Afirmaţia cheie seamănă cu aceea referitoare la evenimentele de după Primul Război Mondial: România a primit Transilvania cadou de la Marile Puteri, un cadou nemeritat, o nedreptate făcută maghiarilor de pretutindeni.

acum 25 zile · comentarii (23)

Este o întâmplare că România şi Ungaria sunt vizate de recenta declaraţie a subsecretarului american, Victoria Nuland, privind duplicitatea politicianistă în partea noastră de lume? Aceea care s-ar traduce: suntem bine sub pătura NATO, dar ne batem joc de valori ale statului de drept, pe care se bazează şi NATO. Cât de (in)acceptabil este comportamentul guvernamental duplicitar?

acum 25 zile · comentarii (1)
Postari Recente