Au monument unic în lume, au ajuns în Cartea Recordurilor, iar acum îşi fac şi hartă din... ceapă

Au monument unic în lume, au ajuns în Cartea Recordurilor, iar acum îşi fac şi hartă din... ceapă

După ce în 2007 ceapa din Pericei a intrat în Cartea Recordurilor, cu cunună din 45.000 de cepe în lungime de 4.518 metri împletită de legumicultorii de acolo şi după ce s-au ales şi cu Monumentul Cepei, unic în lume, care are o înălţime de şase metri, locuitorii din Pericei au găsit acum şi un alt mod de valorificare a acestei legume, extrem de populară în zonă.

Liceanul care porneşte o Dacie 1310 prin SMS

Liceanul care porneşte o Dacie 1310 prin SMS

Cristian Bodea (18 ani), din localitatea sălăjeană Jibou, şi-a construit singur maşinării complicate şi are planuri mari ce ţin de inteligenţa artificială. Adolescentul a creat un sistem prin care porneşte Dacia tatălui său de la distanţă cu telefonul mobil, dar şi o cădelniţă electronică pentru o biserică din oraş.

Ordonanţa traseismului politic agită spiritele în Sălaj. Lucian Bode: ”Suntem informaţi de faptul că anumiţi emisari ai PSD contactează aleşi locali ai PDL şi PNL” | psd

Ordonanţa traseismului politic agită spiritele în Sălaj. Lucian Bode: ”Suntem informaţi de faptul că anumiţi emisari ai PSD contactează aleşi locali ai PDL şi PNL”

Ordonanţa care le dă aleşilor locali posibilitatea să se mute la un alt partid fără a-şi pierde mandatul, adoptată joi de Guvernul Ponta, este considerată de liderii ACL Sălaj drept ”un act de prostituţie politică fără precedent în istoria democratică a României”. Aceştia acuză, deja, presiuni asupra aleşilor PNL şi PDL.

Aşa cum semnalam, popasul lângă lacul Seliger, nu a fost un simplu moment pe agenda preşedintelui Vladimir Putin, brusc animat, chipurile, de dorinţa de a se adresa unor juni din Rusia. Dincolo de arătarea pisicii nucleare, aliaţilor din NATO, şi de agitarea oratorică a contopirii voite, de către liderul de la Kremlin, a ucrainenilor cu poporul rus, a fost ţintit, incredibil, dar adevărat, şi Kazahstanul. Pe când Republica Moldova?

acum 12 ore · comentarii (7)

Nu abundenţa de mesaje venite dinspre politicienii români cu ocazia zilei naţionale a Republicii Moldova (Ziua Independenţei, 27 august) m-a făcut să mă întreb dacă Moldova e o temă de campanie pentru alegerile prezidenţiale autohtone, ci efortul susţinut de comunicare al unor politicieni români cu privire la teme ce ţin şi de ţara vecină.

acum 23 ore · comentarii (7)

În ziua de 20 mai m-am întors din concediu. Deşi am fost în secuime şi aveam la dispoziţie posturi ungare de televiziune, nu m-am uitat la ele, (nici la cele româneşti), am vrut să mă detaşez şi fizic şi psihic de evenimentele din lume, doar uneori mai ascultam ştiri la radio. Aşa că, în seara acelei zile, butonând la aparatul tv, am dat de un post maghiar de ştiri.

Blazonul Partidului România Unită cuprinde imaginea-forţă a domnitorului Vlad Ţepeş suprapusă peste harta României reîntregite. Consider că aceste două simboluri, alături de denumirea Partidului România Unită, sintetizează aspiraţia noastră ca neam: unitate în acţiune, justiţie socială şi reîntregirea teritoriului românesc. În plus, Vlad Ţepeş trebuia asumat ca erou după ce a fost făcut „vinovat” pentru că-şi apăra ţara.

Sunt foarte mulţi cei care ştiu. Sunt foarte mulţi cei care au văzut. Dar sunt tot atât de mulţi cei care preferă să nu se amestece. Motivele sunt pe alocuri de înţeles. La ce bun să îţi pui pielea la bătaie, când ai responsabilitatea unei familii, la ce bun, când mereu se va găsi unul în sistem care să facă ceea ce tu refuzi, iar refuzul tău te poate scoate şomer şi odată cu tine şi pe familia ta?

Am fost invitat de cîteva ori, în ultima vreme, să răspund la foarte actuala întrebare: „Cum trebuie să fie un preşedinte?“ M-am eschivat. Întrebarea nu e lipsită de legitimitate (mai ales în contextul de-acum), dar are un „ce“ romantic, sau, în orice caz, nerealist. Ne ajută în vreun fel dacă încropim un portret ideal al celui de care avem nevoie?

Iniţial, am cunoscut-o pe Elsa Lueder printr-un schimb de e-mail-uri, ea oferindu-se să traducă în germană o povestire scrisă de mine. Pe atunci nu ştiam de Casa cu olane şi de minunăţiile (culturale, colocviale etc.) care se întîmplă aici, decît din auzite şi nici n-am făcut, în primul moment, legătura. Apoi, am primit o invitaţie foarte directă, tipic nemţească, aş zice, să o vizitez la Vama Veche.

Într-un context regional şi global mai riscant ca oricând în istoria recentă, România pierde în fiecare zi oameni de care are mare nevoie. Oameni competenţi, motivaţi, dornici să schimbe lumea în bine. Lideri consacraţi sau în devenire. Specialişi de marcă în domeniile lor. Studenţi eminenţi şi olimpici internaţionali.

De-a lungul evoluţiei sale, omul a suferit o dublă pierdere: prima – pierderea instinctelor animale în preistorie şi a doua – pierderea tradiţiilor, produsă în istoria recentă, ne spunea ilustrul psihiatru austriac, fondator al logoterapiei – Viktor Emil Frankl, în bestseller-ul „Omul în căutarea sensului vieţii".

acum 2 zile · comentarii (15)

Acesta este titlul sub care am lansat în pagina „Polis” a revistei Timpul (ediţia august 2014, accesabilă la http://www.revistatimpul.ro/reviste/185/) o dezbatere cu privire la perspectiva ca unul dintre candidaţii cu şanse la proximele alegeri prezidenţiale să fie de o altă confesiune decât cea a majorităţii electoratului.

acum 2 zile · comentarii (12)
Postari Recente