Cum a reuşit un politician să fie desemnat candidat pentru Primăria Bârlad de două partide într-o săptămână: „Sunt membru PNL cu adeziune la PMP“

Cum a reuşit un politician să fie desemnat candidat pentru Primăria Bârlad de două partide într-o săptămână: „Sunt membru PNL cu adeziune la PMP“

Dionisie Lefter a fost desemnat să candideze de la PMP şi PNL FOTO Sabina Ghiorghe

Cu patru luni înainte de alegerile locale, la Bârlad a fost creată o situaţie incredibilă unde acelaşi personaj politic a fost anunţat drept candidat la fotoliu de primar din partea a două partide politice care, la ora actuală, nu au încheiat nicio înţelegere: PNL şi PMP.

Ştiri pe aceeaşi temă

Dionisie Lefter (55 ani), personaj cu notorietate în mediul politic din Bârlad, judeţul Vaslui, va participa la alegerile locale din iunie 2016 pe listele a două partide politice. Cel puţin aşa reiese din declaraţiile publice date de preşedinţii a două partide, PNL şi PMP, care la interval de aproximativ o săptămână au anunţat că acesta este candidatul lor pentru fotoliul de primar al oraşului. Ambele variante sunt confirmate de Lefter, spunând că nu e o încurcătură la mijloc.

Dionisie Lefter este membru PNL de 12 ani şi a avut şi funcţia de preşedinte a organizaţiei bârlădene până în 2012. Cum liberalii nu s-au decis asupra candidatului pe care să-l susţină la alegerile locale din 2016, în ultimele zile din ianuarie Lefter  şi-a găsit noi parteneri politici. Alături de membrii PMP şi reprezentanţii societăţii civile (două ONG-uri) s-au întâlnit într-un bar din oraş, cu participarea mass-mediei locale, unde timp de patru ore a explicat importanţa implicării societăţii civile în viaţa politico-administrativă a oraşului. Tot atunci a spus că a acceptat oferta de a candida la funcţie de primar al oraşului din partea PMP şi că anunţul public va fi făcut imediat ce va semna adeziunea către Mişcarea Populară.

Dionisie Lefter, alături de membrii PMP şi societatea civilă, când a anunţat că va candida din partea Mişcării Populare FOTO Sabina Ghiorghe

Două zile mai târziu, Dorin Minciună, preşedintele PMP, a reconfirmat vestea în cadrul unei conferinţe de presă, precum şi faptul că adeziunea a fost semnată de Lefter. Cum acesta din urmă era plecat la Iaşi, unde îşi are şi domiciliul stabil, lansarea oficială a candidatului urma să aibă loc ulterior.

În două luntrii

O săptămână mai târziu, Elena Monu, co-preşedintele PNL Bârlad, a anunţat public că acelaşi Dionisie Lefter a fost desemnat prin vot secret al membrilor Comitetului local executiv PNL drept candidat la Primăria Bârlad, menţionând că acesta nu şi-a retras adeziunea de la partid. Şedinţa a avut loc pe 4 februarie.

Deşi a recunoscut că a semnat adeziunea cu PMP, Dionisie Lefter susţine că el este tot liberal: „Eu sunt membru PNL, chestiunea asta e un fel de joc, dacă vreţi. Adeziunea la PMP a fost semnată în contextul Unirii din 24 ianuarie. Nu văd nicio incompatibilitate, e o chestie birocratică. Eu am spus clar că bârlădenii trebuie să fie uniţi, că nu se poate face nicio schimbare dacă opoziţia politică nu este unită”.

Întrebat de reporterul „Adevărul” dacă va candida la alegerile locale din partea PMP sau a PNL, a dat un răspuns  evaziv: „Mai multe partide pot susţine acelaşi candidat. Eu caut susţinerea mai multor partide politice. La urma urmei, toate îi reprezintă pe bârlădeni. În discuţiile cu cei de la PMP am spus de fiecare dată că e necesară o alianţă politică. Mie îmi place de colegii de la PMP, sunt nou intraţi în politică şi sunt uniţi. La PNL se ştie că treburile au mers mai greu. Şansa de schimbare într-un singur tur de scrutin e mică, dacă vor fi două tururi de scrutin, şansa creşte la 75%”.

Liberalii nu cred că prin astfel de măsuri se decredibilizează în faţa opiniei publice. „Domnul Lefter nu şi-a retras niciodată adeziunea de la PNL”, s-a scuzat Elena Monu.
 

citeste totul despre: