Culmea reuşitei medicale: să pui bolnavul pe picioare cu jumătate de operaţie. La Spitalul Bârlad s-au alocat fonduri pentru jumătăţi de proteze

0
Publicat:
Ultima actualizare:

O lungă listă de aşteptare cu pacienţi care necesită endoprotezare (proteze de şold) a stat la baza unui proiect pe care medicii ortopezi au luptat să-l implementeze şi la Spitalul Municipal de Urgenţă Bârlad. CJAS Vaslui a alocat fonduri pentru jumătăţi de măsură

În trimestrul II al anului în curs, Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate (CJAS) Vaslui a aprobat pentru prima dată fonduri din Programul Naţional de endoprotezare la Spitalul Municipal de Urgenţă Bârlad. Chirurgii ortopezi, susţinuţi de directorul medical al unităţii, au făcut nenumărate demersuri pentru a accesa fonduri pentru proteze de şold necesare pacienţilor cronici cu coxartroze. La dosarul pentru accesarea acestui program naţional de sănătate susţinut financiar de ministerul Sănătăţii a stat o lungă listă de pacienţi în aşteptare. De asemenea, s-a făcut dovada resurselor umane (calificarea medicilor), dar şi a aparaturii din dotarea Blocului Operator.

A fost aprobată suma de 4.000 de lei şi imediat a fost operat cu succes primul pacient. Proteza compensată din fondurile CJAS a costat 2.300 de lei, fiind cea mai ieftină. Restul banilor a rămas în contul unităţii, suma fiind insuficientă pentru achiziţia unei noi proteze. Cum banii sunt pe program de sănătate nu pot fi direcţionaţi pentru a achiziţiona alte tipuri de dispozitive care s-ar încadra în bani. În trimestrul III, spitalul bârlădean nu a mai primit niciun ban pe acest proiect şi se speră că măcar în ultimul trimestru al anului vor fi alocate noi fonduri.

„Nici clinicile universitare nu au fonduri suficiente. La Bârlad avem posibilitatea de a face aceste operaţii cu succes, avem mulţi pacienţi pe lista de aşteptare. În cursul anilor au fost 2-3 cazuri când bolnavii au solicitat să fie operaţi şi să suporte integral costul protezei. Cei mai mulţi s-au îndreptat către clinicile din oraşele mari care au mai multe fonduri decât noi, dar insuficiente pentru a rezolva toţi bolnavii. Necesarul pentru zona Bârlad ar fi de cel puţin o proteză pe săptămână”, a explicat chirurgul ortoped Vasile Cojocari, coordonatorul compartimentului de Ortopedie.  

 „Pentru trimestrul IV am solicitat fonduri pentru două proteze/lună. Sperăm ca banii să nu ne fie alocaţi în ultima lună din an când nu ar mai fi timp real pentru a-i cheltui. Protezele de şold sunt apanajul afecţiunilor cronice, nu fac parte din urgenţe medicale. Pacienţii sunt programabili”, a subliniat dr. Gabriela Daniş, directorul medical al spitalului.

Dacă banii vin pe final de an, medicii ar trebui să aloce timp cu predilecţie acestor operaţii în condiţiile în care adresabilitatea pe urgenţe ortopedice este crescută. În plus, e nevoie de timp pentru comanadarea protezelor funcţie de particularităţile bolnavului. Chiar contactarea bolnavilor ar putea pune probleme fiind sfârşit de an.

Citeşte şi:

Spitalul din care medicii tineri fug cu primul tren: 21 de demisii în câteva luni

Managerul care se pune împotriva sistemului. Ştefan Constantinciu, de la Spitalul de Urgenţă Bârlad: “Refuz să semnez contractual cu CJAS Vaslui”

Spital fără autorizaţie sanitară, caut finanţare pentru reabilitare

Spitalul din Bârlad a fost dat în judecată pentru neplata tichetelor de masă. 650 de salariaţi au semnat că sunt de acord cu acţiunea sindicaliştilor

Povestea "chirurgului-microscop" de la Bârlad. Medicul Oleg Tacu are o acuitate vizuală ieşită din comun şi suturează vase de sânge fără ajutorul lentilelor

Vaslui



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite