Ce sunt alivencile moldoveneşti: o reţetă de pe vremea lui Ion Creangă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cunoscute popular şi sub denumirea de „plăcinta ciobanului“, alivencile sunt de fapt nişte plăcinte cu branză si mălai, o delicatesă din bucătăria tradiţională moldovenească.

Profesorul bârlădean Nicolae Curelea promovează bucătăria moldovenească, oferind secretele gustoaselor şi savuroaselor reţete autentice moldoveneşti prin intermediul unui blog intitulat Moldova Culinaria. 

Astăzi vă propunem o altă reţetă tradiţională moldovenească oferită de profesorul bârlădean. Este vorba despre o reţetă de alivenci moldoveneşti de pe vremea lui Ion Creangă. 

Pe cât sunt de populare, pe atât de simplu şi repede de pregătit, fiind servite ca aperitiv sau gustare.

Ingrediente:
• 500 g brânză de vacă;
• 4 ouă;
• 2 linguri unt moale;
• 300 ml smântână;
• 4 linguri cu vârf de mălai;
• 2 linguri cu vârf de făină;
• 1 linguriţă sare.
Porţii = 6
Timp de pregătire = 15 minute
Timp de coacere = 30 minute

Preparare:

Într-un castron, se freacă brânza de vacă cu o lingură de lemn până devine cremoasă. Se sparg ouăle şi se separă albuşurile de gălbenuşuri. Gălbenuşurile se freacă uşor. Albuşurile se bat troian. Se încălzeşte cuptorul la 180°C.

Se adaugă gălbenuşurile peste brânză şi se amestecă bine. Se adaugă smântâna şi untul şi din nou se amestecă bine. Se continuă cu mălaiul, făina şi sarea. Se frământă straşnic. Adăugaţi albuşurile bătute omăt şi frământaţi aluatul până devine uniform.

Ungeţi o tavă cu unt sau tapetaţi-o cu hârtie de copt şi turnaţi compoziţia uniform în ea. Coaceţi aluatul până ce se rumeneşte frumos, cam 30-40 minute. Tăiaţi în pătrate şi serviţi imediat. Alivanca se întăreşte repede pe măsură ce se răceşte. Turnaţi smântână deasupra înainte de a servi.

Fost profesor de limba engleză la Liceul Mihai Eminescu din Bârlad, Nicolae Curelea, a dezvoltat o pasiune pentru gastronomie şi arta culinară, ajungând să cunoască şi să stăpânească subtilităţile tehnologice ale produselor culinare. De-a lungul anilor, a fost organizator a numeroase evenimente şi mese festive din şcoală şi din afara şcolii, care s-au bucurat de multă apreciere.
 

Mai puteţi citi:

Reţeta de piftie de porc care nu te va trăda niciodată. Secretele dezvăluite de un maestru în bucătăria moldovenească

Cum pregătim o „mămăligă boierească“. Cât trebuie să fiarbă şi cum se amestecă făina de porumb pentru a ieşi perfectă

Vaslui



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite