Un album apărut în 1975 continuă să fie cel mai bun produs rock din România. Nu a putut fi detronat nici după 44 de ani
0România Rock şi-a propus să realizeze un top al celor mai importante apariţii discografice, de la începuturi şi până azi.Ierarhia primelor 100 de albume rock editate vreodată în România s-a născut ca rezultat al opiniilor exprimate de critici muzicali, scriitori, oameni de radio şi televiziune, redactori din zona rock-ului românesc.
Noul proiectul România Rock îşi propune să se alăture celor care promovează muzica rock din România, considerând că trupele şi artiştii rock autohtoni au, parcă mai mult decât oricând, o acută nevoie de vizibilitate şi notorietate. Au plecat la drum cu multe obiective, speranţe şi dorinţe, aducând cât mai multe informaţii despre trupele rock româneşti, interviuri, recenzii de albume şi un top al celor mai bune materiale discografice şi nu numai.
Topul celor mai importante 100 de albume rock românesti din toate timpurile a rezultat în urma exprimării opţiunilor personale a 64 de jurnalişti, scriitori, publicişti, reporteri, realizatori de emisiuni radio şi TV, oameni de media în general, specialişti în domeniul muzical şi organizatori de concerte.
„Considerăm că numele care compun lista celor 64 de persoane reprezintă o parte importantă a celor care promovează muzica de calitate în România, prin cărţi, cronici, recenzii, seriale şi emisiuni radio şi TV, mulţi dintre ei fiind de-alungul timpului membri în jurii de specialitate, promotori şi organizatori de evenimente rock, colecţionari de discuri şi participanti la conferinţe şi întâlniri de profil. Menţionăm faptul că niciun membru al echipei România Rock nu a participat la acest demers, asigurandu-se astfel echidistanţă şi obiectivitatea în privinţa topului rezultat”, susţin cei de la România Rock.
Fiecare dintre participanţii la topului 100 albume rock româneşti a întocmit un clasament personal compus din 20 de albume din întreaga arie a rock-ului (de la pop rock sau folk rock până la doom metal sau black metal).
Printre cei 64 care au participat l a top se află nume precum Petre Magdin, Florin Silviu Ursulescu, Octavian Ursulescu, Andrei Partos, Nelu Stratone, Doru Ionescu, Lenti Chiriac, Radu Paraschivescu, Catalin Stefanescu, Alex Revenco, Liviu Zamora, Mimo Obradov sau Bogdan Puriş.
Dar iată care sunt cele mai bune 20 de albume, în ordine descrescătoare:
20. “Atlantis” - Experimental Quintet
19. “Zece paşi” - FFN
18. “Survolaj I” - Survolaj
17. “Ţara te vrea prost” - Sarmalele Reci
16. “Rockul baroc” - Pro Musica
15. “Povestiri din gară” - Cargo
14. “Puterea muzicii” - Progresiv TM & Rosu şi Negru
13. “Fata din vis” - Compact
12. “Ziua vrăjitoarelor” - Cargo
11. “Mondial” - Mondial
10. “Cei ce ne-au dat nume” - Phoenix
9. “Timpuri Noi” - Timpuri Noi
8. “Tainicul vârtej” - Florian din Transilvania
7. “Lume albă” - Sfinx
6. “Iris I” - Iris
5. “Dreptul de a visa” - Progresiv TM
4. “Celelalte Cuvinte I” - Celelalte Cuvinte
3. “Mugur de fluier” - Phoenix
2. “Zamolxe” - Sfinx
1. “Cantafabule” - Phoenix
De remarcat că zece din cele 20 de albume aparţin unor formaţii din Timişoara.
Puteţi să vedeţi aici întregul TOP 100.
Despre "Cantafabule"
Cantafabule este primul dublu LP al formaţiei Phoenix. Acesta a fost editat în 1975 de către casa de discuri „Electrecord”. Coperta ediţiei din 1975 a fost cenzurată, ea fiind de fapt ceea ce trebuia iniţial să fie interiorul coperţii. Realizatorii ei erau Lili şi Valeriu Sepi, cei care realizaseră coperţile celor două albume precedente. Concertele de promovare a dublului LP s-au numit „Însă eu...” şi au avut, ca elemente inedite, caprele de lemn ale lui Valeriu Sepi şi, după ce Covaci a renunţat la Ovidiu Lipan, ceata dubaşilor din Brăneşti.
Piesele de pe album au fost compuse de către Nicolae Covaci şi Josef Kappl, cu colaborarea lui Mircea Baniciu şi Ovidiu Lipan la prima şi ultima piesă. Versurile au fost scrise integral de către tandemul Şerban Foarţă - Andrei Ujică, a cărui colaborare cu Phoenix începuse la „Mugur de Fluier”.
Conceptul albumului a plecat de la un Bestiar din secolul XIV găsit de Andrei Ujică. Bestiarele sunt cărţi medievale în care se evocau animalele de origine fabuloasă, ca simbol al forţelelor binelui şi răului.
Componenţa trupei Phoenix de pe albumul "Cantafabule":
Nicu Covaci (chitară solo, voce, chitară acustică, double six, blockflöte), Iosif Kappl (chitară bas, voce, vioară, blockflöte), Mircea Baniciu (solist vocal, chitară acustică), Günther Reininger (pian, pian electric, synthesizer, celestă, orgă electronic), Ovidiu Lipan (baterie, bongos, timpane, gong, clopote, tamburină).