Adevărul despre lilieci. “Dacă un prieten se teme că o să se bage în părul lui, să‐i explicăm că acest lucru nu este posibil”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Liliacul urecheat brun FOTO Liliac.ro/Denes Dobrosi
Liliacul urecheat brun FOTO Liliac.ro/Denes Dobrosi

În România se găsesc unele dintre cele mai mari colonii de lilieci din Europa, care numără aproximativ 100.000. Liliacul uriaş de amurg este cea mai mare specie de liliac din România, anvergura aripilor sale depăşind jumătate de metru.

Odată cu vremea frumoasă de afară, au început şi drumeţiile în natură, de multe ori în zone montane sau alte zone pitoreşti, cum ar fi peşterile. România nu duce lipsă de grote şi subterane naturale. Cu toate condiţiile aspre din peşteră, întuneric, frig, umezeală, unele animale s-au adaptat mediului de viaţă subteran. Printre cei mai cunoscuţi locuitori ai peşterilor sunt liliecii. Având în vedere că sunt protejaţi de lege, interacţiunea cu aceste animale trebuie să fie minimă. Acţiunile oamenilor au dus la dispariţia mai multor specii de liliac în era modernă. Sunt ţări unde liliecii sunt vânaţi pentru consum.

Liliecii din România

Am căutat o sursă credibilă pentru a afla mai multe despre liliecii din România. Răspunsul la toate întrebările le puteţi afla pe portalul Lilieci.ro, realizat de specialişti, iubitori de natură şi lilieci. 

Aici aflăm că în România sunt 32 de specii de lilieci, toate fiind insectivore, adică mănâncă exclusiv insecte. Aşa cum este şi în alte zone ale Europei, liliecii din România se pot găsi în primul rând în peşteri, dar şi în podurile sau pivniţele clădirilor, sau în scorburile copacilor bătrâni. 

“În România se găsesc şi unele dintre cele mai mari colonii din Europa, cu aproximativ 100.000 de lilieci. Speciile tipice din peşteri sunt liliacul mare cu potcoavă, liliacul cu aripi lungi sau liliacul comun. Dar avem şi specii tipice de pădure, care vânează şi trăiesc mai ales în păduri, cum ar fi liliacul cu urechi mari şi liliacul urecheat, care au primit aceste denumiri datorită faptului că au urechi foarte mari. O altă specie din păduri, liliacul cârn, are un nas plat şi arată de parcă s‐ar fi izbit de un perete, ca în bancul acela cunoscut de toţi? Sigur nu s-a izbit însă, pentru că si el are acel radar foarte sensibil cu care evită orice obstacol”, aflăm de pe Lilieci.ro, portal disponibil în limbile română, maghiară şi engleză.

Specii rare în România sunt de exemplu liliacul uriaş de amurg, care este cea mai mare specie de liliac din România, cu anvergura aripilor de aproape jumătate de metru, sau liliacul nordic, care are o blană foarte frumoasă, cu nuanţe aurii.

Importanţa liliecilor pentru oameni

Liliecii care consumă fructe sau nectar contribuie la răspândirea seminţelor şi a polenului, exact ca şi albinele. “Adică liliecii consumă fructele, după care zboară pe distanţe mari, iar seminţele vor ajunge prin guano într‐o zonă nouă, unde poate să crească apoi planta respectivă. Astfel liliecii ajută, inclusiv în procesul de polenizare, peste 450 de specii de plante tropicale, printre care şi cele care ne oferă bananele, mango, avocado, şi să nu uităm de arborele de cacao. Datorită liliecilor din zona tropicală, putem produce cacao şi ciocolată.

În al doilea rând, şi aste ne priveşte şi pe noi, cei din România, liliecii care preferă să consume insecte, le consumă în cantităţi uriaşe. Insectele consumate sunt de multe ori dăunătoare pentru agricultură şi silvicultură, dar şi pentru viaţa noastră. Liliecii consumă ţânţari, molii, păianjeni, gândaci şi multe alte insecte. Un singur exemplar al liliacului pitic (cea mai mică din România) consumă cam 2.000 de ţânţari pe noapte. Ca şi exerciţiu la ora de matematică, puteţi să calculaţi câţi ţânţari consumă o colonie de lilieci pitici de 200 exemplare, din 1 aprilie până în 31 octombrie. Suma vă va face să apreciaţi munca liliecilor”, mai aflăm de pe Lilieci.ro.

Liliecii sunt pe cale de dispariţie

Liliecii au nevoie de protecţie pentru că în epoca modern au dispărut deja milioane de lilieci. În special din cauza tăierii pădurilor, turismului din peşteri, ba chiar şi din cauza folosirii lor ca surse de hrană. 

“În zonele tropicale oamenii consumau şi poate mai consumă şi acum lilieci. În Europa, în anii 50-60, mai multe specii de lilieci au dispărut aproape complet. Acestea sunt motivele pentru care momentan liliecii sunt protejaţi prin mai multe legi, inclusiv la noi în România. Cel mai simplu lucru ce-l putem face pentru lilieci este să răspândim adevărul despre ei. Dacă un prieten se teme că liliecii o să se bage în părul lui, atunci să‐i explicăm că acest lucru nu este posibil. Sau dacă un vecin se plânge că liliecii i‐au mâncat slănina afumată din pod, atunci să‐i explicăm că liliecii de la noi mânăncă doar insect”, mai aflăm de pe Lilieci.ro.

Aşadar, dacă intraţi în peşteri, evitaţi contactele cu coloniile de lilieci, nu-i deranjaţi, nu faceţi zgomot, nu încercaţi să puneţi mâna pe ei.

“Dacă doriţi, puteţi ajuta liliecii din oraşe prin crearea unor căsuţe de lilieci, cu care să înlocuim acei arbori bătrâni cu scorburi, care au fost tăiaţi. Sau mai bine haideţi să protejăm noi aceşti arbori bătrâni, ca să nu mai fie tăiaţi!”, mai spun specialiştii. 
 

Liliecii nu sunt păsări, ci sunt singurele mamifere care au un zbor activ. Adică nu planează, ci îşi folosesc aripile aşa cum o fac şi păsările. Aripile liliecilor sunt compuse de fapt dintr-o membrană de piele, care se întinde între degetele foarte lungi.

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite