A ocupat locul doi la Eurovisionul pentru persoane cu handicap

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ghizela Ghereben a petrecut 25 de ani din viaţă în diferite instituţii. Tânăra cu dizabilităţi intelectuale lucrează ca şi asistent de bucătar şi a participat cu grupul "Pentru Voi" la diferite spectacole din ţară şi străinătate.

Ghizela Ghereben are acum 32 de ani. Ea a fost abandonată de mama sa la vârsta de patru ani. Nu a avut niciun fel de educaţie, nici oportunitatea de a avea un loc de muncă. “Am fost abandonată pentru că mama nu a avut posibilităţi, era foarte săracă. Nu avea nici casă şi m-a ţinut în grajd. Atunci m-am îmbolnăvit”, a declarat Ghizela.

Toată copilăria şi-a petrecut-o în diverse instituţii. În urmă cu zece ani, i s-a dat posibilitatea de a deveni parte din comunitate şi să locuiască într-o locuinţă protejată. A fost selecţionată de o comisie din Olanda printre primiele patru persoane care au primit un apartament în cadrul Centrului de zi "Pentru Voi". Ajutată, Ghizela a început să se integreze în societate. Nefiind şcolarizată a urmat un curs de calificare în meseria de “ajutor de bucătar”, iar din 2001 este angajată la “Pentru Voi”.



La început a lucrat ca îngrijitoare, apoi ca ajutor de bucătar. Treptat Ghizela a făcut progrese remarcabile atât la locul de muncă, cât şi în viaţa de zi cu zi. Odată cu primul loc de muncă s-a produs o altă schimbare în viaţa ei: mutarea la locuinţa protejată „Laura”, unde se oferă doar câteva ore de supraveghere având un grad de independenţă mult mai ridicat.

Îi place să cânte

În ultimii ani, tânăra şi-a cultivat şi una din pasiunile ei: cântatul. Ea face parte din Grupul „Pentru Voi” cu care a participat la numeroase spectacole şi concursuri din ţară şi străinătate. În 2007, a a obţinut locul doi la Eurovisionul pentru persoane cu handicap, care s-a desfăşurat în Portugalia. „Am cântat melodia O trecut Bădiţă dealul. A fost fain. Ne-au dat şi o cupă”, a adăugat Ghizela, care a mai urcat pe scenă la Pecs şi Debrecen, în Ungaria.



După mulţi ani, Ghizela a ajuns să-şi întâlnească mama. A descoperit că mai are încă opt fraţi. „La început nu am crezut că e mama mea, i-am cerut buletinul. Acum le dau de toate. I-am ajutat cu haine şi bani”, a mai declarat Ghizela.

Ghizela are şi un videoclip filmat la piesa "O trecut Bădiţă dealul":


Campioană la special-olimpics

Ghizela Ghereben este şi mare amatoare de sport. Acesta a participat la numeroase competiţii sportive. „Am opt medalii. Sunt bună la baschet şi alergare. La 200 de metri am luat locul unu la Spacial Olimpics. O să mă duc şi în acest an”, a mai declarat Ghizela.

CITIŢI ŞI ALTE POVEŞTI INTERESANTE DIN CAMPANIA "CARACTERE TARI":

Andrei Stratilă, toboşarul orb care studiază Dreptul

Sergiu Nichescu a rămas fără ambele mâini la 11 ani, dar are totul: soţie, copii şi casă

Dana Dobromir a fost mai puternică decât boala

image
image
Timişoara



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite