Reguli de bază în construirea unei case. Cum să îţi ridici locuinţa ca să reziste la intemperii şi la seisme

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Potrivit specialiştilor, cel mai bun pentru construcţia de locuinţe este blocul ceramic cu spaţii interioare care, mai nou, sunt umplute cu vată minerală
Potrivit specialiştilor, cel mai bun pentru construcţia de locuinţe este blocul ceramic cu spaţii interioare care, mai nou, sunt umplute cu vată minerală

Înainte de a te apuca să îţi construieşti casa trebuie să ştii exact pe ce fonduri te bazezi, pentru că, odată turnată temelia, nu ai foarte mult timp la dispoziţie până la ridicarea casei. Altfel, spun specialiştii, banii sunt aruncaţi pe fereastră.

”Torn temelia şi mai vedem noi când continuăm construcţia” este o gândire distructivă, mai ales dacă fundaţia nu este făcută de meseriaşi şi cu materiale de bună calitate. Ploaia şi îngheţul îţi pot afecta serios construcţia.

“Sunt anumite reguli şi în construcţie. După ce faci fundaţie, e bine să o mai laşi o perioadă, pentru că se mai aşează, se usucă, respiră. Poate fi lăsată şi mai mulţi ani, depinde de cât de bine e făcută şi din ce materiale. Nu se întâmplă nimic dacă ai făcut-o cu ciment bun şi ai băgat fier sănătos în ea. Teoretic e bine să laşi fundaţia să se odihnească măcar 30 de zile”, ne-a spus Gabriel Anghel, constructor.

constructie casa

FOTO misiuneacasa.ro

Cărămida sau BCA?

Potrivit specialiştilor, cel mai bun pentru construcţia de locuinţe este blocul ceramic cu spaţii interioare care, mai nou, sunt umplute cu vată minerală. Cea mai spornică, însă, este cărămida BCA.

“Cea mai bună la construit e cărămida Porotherm, cu găuri. Pe lângă faptul că este spornică, este şi cea mai bună cărămidă la izolare. Pe de altă parte, BCA-ul e cel mai ieftin şi cel mai spornic, pentru că e mai mare, dar trebuie să îi izolezi cu materiale bune, pentru că poate apărea igrasia. Cărămida plină roşie e şi scumpă şi se lucrează şi greu pentru că o casă o ridici în cel puţin o săptămână. E nevoie de zid dublu, pentru că are laturile destul de mici. Un zid interior e ok să îl faci din cărămidă”, adaugă Gabriel Anghel.

Placa de beton la fiecare etaj?

La casele mansardate nu ar mai fi nevoie de placă de beton şi la pod, pentru că îngreunează construcţia şi o face vulnerabilă la seisme. 

“Cel mai bine este să nu mai pui placă de beton şi la ultimul etaj. Depinde şi de proiectul întocmit, dar de regulă e mai bine fără placă la acoperiş, pentru că este mai uşoară casa şi rezistă mai bine la seisme. Una e când se clatină un zid de rigips, alta e când se clatină un zid de cărămidă. Acum există atâtea materiale izolante foarte bune. Placa trebuie să aibă grosimea de cel puţin 12 centimetri şi dacă o faci bine nu mai e nevoie şi la mansardă. A doua placă îngreunează inutil casa. Se ştie că placa de beton ţine cald vara şi rece iarna”, mai spune constructorul.

Târgovişte



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite