Barajul Pucioasa, o imensă hazna publică: „Au curs pe conductă picioare de broască“. Sursa de apă a cinci localităţi a devenit un loc de aruncat gunoaiele
0Sursa de apă a cinci localităţi, printre care şi oraşul-staţiune Pucioasa, este departe de a furniza apa potabilă locuitorilor. Autorităţile recunosc faptul că barajul nu a mai fost curăţat de ani de zile, deşi legea le spune să o facă o dată la doi ani.
Au trecut trei săptămâni de când 25.000 de oameni din zona de Nord a judeţului Dâmboviţa nu pot consuma apă potabilă de la robinete. Interdicţia de consum a fost pusă după după ce în apa din barajul Pucioasa a fost descoperită o bacterie extrem de periculoasă, ca urmare a deversărilor de materii fecale şi gunoaie în Râul Ialomiţa. Râul umple barajul Pucioasa, de unde se alimentează comunele Brăneşti, Vulcana Pandele, Vulcana Băi şi Doiceşti, dar şi oraşul-staţiune Pucioasa.
Picioare de broască la robinet
În ciuda amenzilor date de Garda de Mediu Dâmboviţa, autorităţile nu s-au sinchisit să cureţe barajul Pucioasa sau cursul râului. În urma unor ample controale s-a constatat că infestarea bacteriologică a acumulării Pucioasa (amplasată pe râul Ialomiţa) a fost cauzată „de evacuarea de ape fecaloid-menajere neepurate în râul Ialomiţa, coroborată şi cu alţi factori favorizanţi poluării“.
“Eu de ani de zile nu mai consum apă de la robinet, după ce, într-o zi, mi-au venit pe conductă picioare de broaşte în loc de apă curată. E dezastru. Autorităţile nu fac nimic, iar singura soluţie ar fi ca noi să primim apă direct din munte, pentru că şi Râul Ialomiţa e foarte poluat”, ne-a spus doamna Maria, din Pucioasa.
Cele mai mari amenzi au fost primite de SC Compania de Apă Târgovişte Dâmboviţa SA: 50.000 de lei pentru funcţionarea fără autorizaţie de mediu a Staţiei de epurare Fieni-etapa nouă şi 50.000 lei pentru lipsa sistemelor de supraveghere a canalizării de ape menajere din oraşul Fieni, fapt ce a condus la evacuarea apelor uzate în râul Ialomiţa.
De asemenea, Primăria Fieni a fost sancţionată cu amendă în valoare de 50.000 lei pentru lipsa sistemelor de supraveghere a canalizării de ape pluviale a oraşului Fieni, fapt ce a condus la evacuarea de ape uzate fecaloid-menajere în râul Ialomiţa. În acelaşi caz, firma SC Neval Prod SRL Pietroşiţa a fost sancţionată contravenţional cu amendă în valoare de 50.000 lei pentru lipsa notificării către autorităţile de mediu cu privire la modificarea fluxului tehnologic al apelor uzate.
Comuna Moroieni, unul dintre marii poluatori
Romii din una dintre cele mai mari poluatori de pe cursul Râului Ialomiţa, Moroieni – sat Glod, aruncă de ani de zile gunoaie, fără ca nimeni să îi tragă la răspundere. Edilul spune că a dat până acum doar câteva avertismente. „Sunt zone în care se aruncă gunoaie de ani de zile. Am dat şi somaţii, dar nu am prins în fapt persoanele care au aruncat gunoaie pe cursul râului pentru a le putea amenda“, a declarat primarul comunei Moroieni, Mihai Moraru.
Barajul Pucioasa este o altă sursă de infecţie. Este plin cu gunoaie, stârvuri de animale şi chiar butoaie şi brazi de Crăciun. Barajul a fost curăţat ultima dată în 2011, însă nu a fost şi decolmatat. „Toată mizeria din râu vine la noi în baraj şi nimeni nu curăţă apa. Vă daţi seama de bem noi? Eu consum apă de la magazin“, a spus Florin Bucura, localnică.
Autorităţile din Dâmboviţa au luat decizia promovării unui proiect de hotărâre de Guvern prin care să se finanţeze, cu suma de 3 milioane lei, construcţia unei conducte de aproximativ 3 km, între localitatea Berevoeşti şi oraşul Pucioasa, ocolindu-se în acest fel sursa iniţială contaminată, lacul de acumulare Pucioasa. Iniţiativa a fost înaintată la 27 ianuarie, însă nu s-a decis nimic până acum. Între timp, Direcţia de Sănătate Publică Dâmboviţa menţine restricţiile de consum. Apa poate fi folosită doar în scopuri menajere.
PE ACEEAŞI TEMĂ:
Precizări ale DSP, despre potabilitatea apei de la Pucioasa
Ce este “Clostridium perfringens”, bacteria provocată de stârvurile din Barajul Pucioasa
Apă infestată la Pucioasa. DSP Dâmboviţa: se constată o îmbunătăţire a calităţii apei
Dâmboviţa: 35 de şcoli şi grădiniţe rămân închise, luni
Comunicatul DSP cu privire la situaţia de la Pucioasa: să nu mai consumaţi apă
Staicu şi-a dat demisia de la Compania de Apă
CATD a interzis utilizarea apei din reţea, la Aninoasa, după ce zeci de oameni au ajuns la spital
Dosar penal, după ce 100 de persoane s-au îmbolnăvit din cauza apei de la robinet
Prefectul judeţului Dâmboviţa a cerut demisia directorului Companiei de Apă
Dosarul “apei infestate” de la Aninoasa, verificat de Parchetul de pe lângă Tribunalul Dâmboviţa