Autostrada Craiova-Slatina-Piteşti îşi află constructorul luna viitoare

Autostrada
Craiova-Slatina-Piteşti îşi află constructorul luna viitoare

Lucrările au fost estimate a fi terminate până în 2020

Câştigătorul licitaţiei pentru construcţia autostrăzii Craiova-Slatina-Piteşti va fi anunţat luna viitoare, a promis premierul Victor Ponta la Craiova, marţi – 7 aprilie. Firma câştigătoare trebuia anunţată încă din decembrie 2013, dar autorităţile au amânat constant acest lucru din varii motive. Autostrada menţionată a fost apreciată că va costa 1,5 miliarde euro şi va prima de acest gen construită fară bani de la stat, doar cu fonduri private.

Ştiri pe aceeaşi temă

Aflat la Craiova, unde s-a aflat pentru a participa la inaugurarea lucrărilor unui nou cartier de locuinţe, premierul Victor Ponta a făcut noi precizări în legătură cu autostrada Craiova – Slatina – Piteşti.

"La autostrada Craiova-Piteşti a trebuit să întârziem cu procedura până se aprobă Master-planul de transport şi acum o să primim ultimele observaţii. Domnul ministru Ioan Rus m-a asigurat că, în maximum o lună, primim de la Comisia Europeană şi acordul final şi, atunci, putem să anunţăm şi câştigătorul. Avem mai multe companii care au participat, ele au fost evaluate, dar trebuie să fie în cadrul Master-planului“, a declarat premierul Victor Ponta.

Prima cale rutieră din ţara noastră ce va fi amenajată cu fonduri private, autostrada Craiova-Slatina-Piteşti, va avea o lungime de 121,8 kilometri şi va număra patru benzi de circulaţie, câte două pentru fiecare sens de mers. Contractul de concesiune este unul diferit de cele de până acum deoarece va cuprinde proiectarea, construcţia, finanţarea, operarea şi întreţinerea autostrăzii menţionate care va traversa judeţele Argeş, Dolj şi Olt.

Autorităţile au estimat că aceasta va costa aproximativ 1,5 miliarde de euro. Ea va trece prin nordul municipiului Slatina, respectiv la aproape 12 kilometri de capitala Oltului. Lungimea exactă a noii autostrăzi va fi de 121,18 kilometri, valoarea ei ridicându-se la 1,5 miliarde euro. Constructorul îşi va recupera investiţia din taxa de intrare pe şoseaua de mare viteză, taxa de traversare fiind estimată la 5 euto/autovehicul. De la promisiunile iniţiale potrivit cărora autostrada ar fi trebuit până în 2017, mai nou, aceasta va fi terminată până în 2020.

Autostrada, promisiune uitată constant de autorităţile române

Noua cale rutieră va face ca distanţa dintre Craiova şi Piteşti să poată fi parcursă în maximum o oră şi jumătate. Traseul Autostrăzii Craiova – Slatina - Piteşti se va desprinde (km 0+000) din varianta de ocolire Nord a municipiului Craiova (DN 65F km 4+000), unde este prevăzută amenajarea unui nod rutier până la limita judeţului Dolj/Olt km 17+700. În judeţul Olt, lungimea traseului este de la km. 17+700 până la limita judeţului Olt/Argeş km. 89+300, respectiv ar urma să treacă pe la aproximativ 12 kilometri nord de municipiul Slatina. De la km 89+300 Drumul Expres / Autostrada se desfăşoară pe teritoriul judeţului Argeş, după care se racordează la Autostrada A1 Bucuresti - Piteşti la km. 121+185.

Autostrada ce va lega Craiova de Slatina şi, apoi, de Piteşti, este o promisiune făcută de autorităţile centrale române în urmă cu ani buni atât americanilor de la Ford, dar şi francezilor de la Dacia/Renault. La finalizare, Craiova va fi legată direct prin autostradă până la Constanţa, unde se află cel mai mare port al ţării noastre.

Vă mai recomandăm pe acelaşi subiect:

S-a stabilit: lucrările la centura Slatinei încep anul acesta. Autostrada Craiova-Slatina-Piteşti mai aşteaptă

Autostrada Craiova – Slatina – Piteşti are cinci “peţitori”

citeste totul despre: