Secretele Turnului Trompeţilor din Mediaş, aflat în top 12 al celor mai înclinate turnuri din lume. Legenda spune că ar fi fost strâmbat de Dumnezeu

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Turnul Trompeţilor din Mediaş, judeţul Sibiu, are o deviaţie pe axă de 2,28 metri, înscriindu-se între primele 12 construcţii de acest gen din lume.

Biserica Evanghelică Sfânta Margareta din Mediaş este considerată monumentul cu cea mai mare reprezentativitate pe plan local, fiind finalizată în anul 1488.

”În ansamblul său, complexul ecleziastic al Bisericii Sfânta Margareta reprezintă cel mai important monument arhitectonic al Mediaşului, având de-a lungul timpului şi unul dintre cele mai însemnate roluri din istoria oraşului. Conform cronicarului Georg Soterius, momentul de finalizare al construcţiei bisericii este anul 1488, după această dată se vor înregistra doar lucrări, adăugiri şi modificări minore, cu excepţia supraînălţării Turnului Trompeţilor din anii 1550-1551. Turnul Trompeţilor are o înălţime de 68,5 m şi o deviaţie pe axă de 2,28 m de la verticală, datorată unor erori constructive, înscriindu-se între primele 12 construcţii de acest gen din lume”, explică Viorel Ştefu, muzeograf în cadrul Muzeului Municipal Mediaş. 

Dincolo de explicaţiile ştiinţifice, sunt şi legende legate de înclinarea turnului din Mediaş. Una dintre ele spune că aceia care l-au construit ar fi vrut să ridice un turn înalt până la cer, fapt care l-a supărat pe Dumnezeu. Acesta a înclinat turnul dându-le astfel constructorilor o lecţie. O altă legendă vorbeşte despre faptul că edificiul s-ar fi înclinat încă din perioada de construcţie, iar cei care lucrau la el ar fi încercat să-l îndrepte cu ajutorul unor frânghii. Unul dintre muncitori însă ar fi observat în acest timp o frumoasă domnişoară trecând şi, cu privirea pierdută după ea, ar fi uitat să dea drumul frânghiei şi astfel turnul s-ar fi inclinat în partea opusă. 

Turnurile cetăţii medievale

Dacă ajungeţi la Mediaş şi vizitaţi Turnul Trompeţilor, cu siguranţă veţi descoperi cu plăcere şi celelalte turnuri ale vechii cetăţi medievale, fiecare cu o poveste aparte. 

Turnul Aurarilor, ridicat în primul deceniu al secolului al XVI-lea, a reprezentat una dintre cele trei porţi principale de acces în cetate. A fost construit ca şi turn de flancare, de formă rectangulară, prevăzut cu goluri de tragere la cele trei niveluri ale sale şi un drum de strajă din lemn la partea superioară. Turnul a fost îngrijit şi apărat de una dintre cele mai importante bresle medieşene, cea a aurarilor.

Turnul Fierarilor a fost ridicat în secolul al XVI-lea. În anul 1641 sunt aduse modificări importante, într-o nişă a faţadei exterioare păstrându-se numele meşterilor constructori: Martin Petri şi Petri Michaelis. Turnul prezintă numeroase elemente arhitecturale realizate în stil baroc, şi s-a aflat în grija breslei fierarilor. 

Turnul Pietrarilor a fost construit la începutul secolului al XVI-lea, însă construcţia a suferit modificări majore de-a lungul timpului. În anul 1705 a suferit stricăciuni importante cauzate de asediul curuţilor, fiind refăcut în anul 1743, când au fost adăugate şi panourile eliptice vizibile pe faţadele laterale. Turnul a fost dat în grija breslelor pietrarilor şi zidarilor.

Turnul Clopotelor, amplasat pe latura de vest, are şi rolul de turn de poartă, iar în interiorul său sunt amplasate clopotele bisericii. Este ridicat pe şapte niveluri, acoperişul având un aspect piramidal.

Turnul Funarilor, amplasat pe latura de nord, a fost dat în grija breslei funarilor, de unde i se trage şi denumirea. Zidurile prezintă numeroase ferestre şi goluri pentru tragere, iar ultimul nivel dispune de multiple guri de aruncare.

Turnul Mariei, amplasat pe latura de sud-est, a fost utilizat de-a lungul secolelor drept capelă. În acest sens, stau mărturie numeroasele fresce pictate, reprezentând diferite scene biblice dispuse pe bolta şi pereţii încăperii situate la parter, dar şi a celei de la primul nivel. Turnul este ridicat pe un plan patrulater, cu patru niveluri, iar acoperişul este realizat din cărămidă, într-o singură pantă, dispus sub formă de „pupitru”.

Turnul Croitorilor, amplasat pe latura de sud, a fost dat pentru întreţinere şi apărare  în grija breslei croitorilor. Este ridicat pe un plan patrulater, cu şapte niveluri şi acoperiş piramidal, fiind prevăzut la ultimul nivel cu guri de aruncare sprijinite pe console. O particularitate a tunului este amplasarea în pivniţa sa a vechii închisori a oraşului”, explică muzeograful Viorel Ştefu. 

Vă mai recomandăm: 

Povestea lui Hermann Oberth, sibianul care a revoluţionat navigaţia spaţială. A fost primul om din lume care a gândit proiectul rachetelor moderne de acum

Savantul transilvănean născut la Sibiu a rămas cunoscut în istorie drept părintele navigaţiei spaţiale, cercetările sale în domeniu fiind recunoscute şi apreciate în întreaga lume.

Sibianul Ieronim Budac, locotenentul lui Al Capone: cum a ajuns în Mississippi cu un camion cu alcool de contrabandă, fugind de poliţie

Cârţişoreanul rămas şi azi o legendă a avut o viaţă plină de peripeţii în America. Cu banii strânşi a dezvoltat acasă afaceri bănoase şi a fost primar în satul lui timp de patru mandate.

Satul unde nu s-a mai născut nimeni de 27 de ani. Povestea celor 12 oameni care mai trăiesc în Gherdeal: „Saşii au plecat în Germania, românii – sub brazi“

Ultima nuntă în satul sibian Gherdeal a avut loc în 1987, iar ultimul copil s-a născut aici în 1988. Din comunitatea înfloritoare de altădată, care număra 300 de suflete de români şi de saşi, acum au mai rămas doar 12 locuitori, şi toţi trecuţi de 50 de ani. Amintirile lor au rămas închise în cutii cu fotografii alb-negru.

Sibiu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite