Cum va fi vremea în 2015. Ce spune calendarul de ceapă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cepele raman intre ferestre, in noaptea de Anul Nou - Foto Ramona Găină
Cepele raman intre ferestre, in noaptea de Anul Nou - Foto Ramona Găină

În localitatea Răşinari din judeţul Sibiu bătrânii satului păstrează o tradiţie veche de sute de ani, despre care spun că e mai exactă decât toate prognozele meteo sofisticate: află cum va fi vremea în noul an din calendarul de ceapă.

De sute de ani, la Răşinari, în seara de Anul Nou, se pregătesc cele 12 foi de ceapă care vor arăta cum va fi vremea în anul care urmează. 

”Obiceiul îl ştiu din copilărie, de la mama mea, de la bunica mea, de la bătrâni, pe vremuri aşa făceau, asta era cartea lor. Şi aşa e, cum spune calendarul de ceapă, şi acum bătrână când am făcut cum mi-au ieşit cepele aşa a fost anul. Le scriam pe urmă, îmi făceam rubrica mea de ceapă. Mai spuneau anii trecuţi şi la televizor, şi la radio, o să avem o vară secetoasă, nu o să plouă deloc, nu a ieşit deloc cum au zis. Dar cum spun cepele iasă”, spune zâmbind Maria Dănoiu (75 de ani), o localnică din Răşinari.  

calendar de ceapa

Cepele se curăţă cu grijă

În seara de anul nou, tanti Maria curăţă două cepe albe, pe care le taie apoi în jumătate şi desprinde, cu grijă, 12 foi. ”Nu contează că una e mai mare şi una e mai mică, ele îşi lasă apa. Trebuie luată foiţa de pe ele, să nu aibă foiţă înăuntru. Punem sare în fiecare şi le alegem, pe luni. Eu pun să fie sare cam la fel, uniform. 

Apoi le punem în geam, cum am numerotat, la rând, de la ianuarie la decembrie. Cepele stau toată noaptea între geamuri şi dimineaţa când ne sculăm ne uităm să vedem câtă apă are fiecare. Dacă foaia de ceapă e plină de apă înseamnă că luna e foarte ploioasă, dacă e mai puţină e mai puţină ploaie. Unele rămân de nu au deloc apă, atunci înseamnă că e secetă, nu plouă de loc”, explică tanti Maria. 

Se îndepărtează pieliţa de pe fieacre din foi

Şi anul acesta, foile de ceapă cu sare în ele au stat în fereastra dublă, în intervalul dintre cele două geamuri, din seara de Anul Nou şi până dimineaţa. Pe 1 ianuarie, la prima oră, tanti Maria a ştiut cum va fi vremea în 2015. 

”În toată luna e câte un pic de apă. În ianuarie e puţină apă, nu s-a acoperit sarea, în februarie mai puţină apă ca în ianuarie, adică nu o să fie ploaie decât puţină. În martie avem ploaie puţină, în aprilie şi mai la fel. 

calendar de ceapa

Foile sunt ”botezate” dupa lunile anului

În iunie e apă mai multă dar nu exagerat, câteodată aproape că se umple cupa de apă, acum nu a fost aşa. În iulie e apă, şi în iulie plouă,, şi în august plouă, în septembrie foarte puţin, în octombrie iarăşi e puţin, în noiembrie plouă şi în decembrie avem apă, dar nu multă. În nicio lună nu e prea multă apă, să fie ploaie multă multă”, spune tanti Maria, iar concluzia e simplă. O să avem un an destul de bun, chiar dacă în unele luni nu ar strica puţină ploaie în plus. 

calendar de ceapa

În fiecare foaie se pune sare grunjoasa

”După mine ar fi un an destul de bun, de exemplu în anul 2014 am avut o lună foarte secetoasă, acum nu o să fie aşa, anul ăsta o să avem un pic de apă în toată luna. E un an bunicel, unde e foarte puţină probabil ar trebui un pic mai multă”, concluzionează tanti Maria. 

  

calendar de ceapa

Foile raman toata noaptea in fereastra si ”isi lasa apa”, aratand cum va fi anul urmator

Vă mai recomandăm: 

Povestea impresionantă a unei premiante: abandonată de mamă, cu tatăl răpus de cancer, e crescută de bunică

Georgiana Vlad, o fetiţă de 11 ani din Răşinari, are numai premiul I la şcoală şi carnetul plin de „foarte bine“, chiar dacă îşi duce viaţa în condiţii extrem de modeste. O creşte bunica în vârstă de 78 de ani, într-o locuinţă de nici 20 de metri pătraţi.

VIDEO Vedetă la aproape 4 ani. Un copil face senzaţie în spectacolele de dansuri populare: joacă pe scenă de la vârsta de un an

Avea doar un an şi jumătate când a urcat prima dată pe scenă, alături de membrii ansamblului Căluşarii din localitatea sibiană Răşinari. Astăzi, la 3 ani şi 9 luni, George dansează fără probleme în spectacol o oră întreagă cu toate grupele de vârstă, strânge premiu după premiu şi face senzaţie la spectacole atât în ţară, cât şi în străinătate.

Români cu care ne mândrim. Maria Tomoiagă, actriţa-studentă care face furori pe scenele de la Sibiu şi din străinătate

La doar 23 de ani, Maria Tomoiagă, masterandă la actorie în Sibiu, joacă deja în ţară în spectacole cu casa închisă, iar în străinătate a ajuns împreună cu colegii ei până pe scenele din China.

Sibiu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite