Sibiu: Piraţi ebay condamnaţi la închisoare

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Şase tineri au fost condamnaţi de Tribunalul Sibiu la închisoare între 5 şi 7 ani pentru infracţiuni electronică şi constituire de grup infracţional.  Aceştia fac parte dintr-un grup mai mare de hackeri care au păcălit mai mulţi cetăţeni americani pe portalul de licitaţii ebay.

Cazul hackerilor din Sibiu şi Vâlcea datează din anul 2005, fiind rejudecat pe parcursul anului trecut de Tribunalul Sibiu, după ce Curtea de Apel Alba a casat prima sentinţă şi a retrimis dosarul la Sibiu.
Grupul de hackeri a acţionat în 2004 şi în prima jumătate a anului 2005, când în urma investigaţiilor FBI, ai Secret Service din Statele Unite şi ai procurorilor sibieni, aceştia au fost descoperiţi şi arestaţi în iunie 2005. Cazul intrumentat de actualul procuror general Coduţa Koveşi, la acea dată la Sibiu a fost fost trimi în judecată în octombrie acelaşi an.

Metode ingenioase
Hackerii cu vârste între 19 şi 29 de ani au comis înşelăciuni pe internet de peste 300.000 de dolari. Ei au pus la cale un sistem ingenious de fraudare, prin fishing, escrow, carding şi shipping, acesta fiind primul caz complex de acest gen trimis în judecată la Sibiu.
Pentru a stoarce bani de la credulii americani, tinerii au construit clone ale platformelor ebay şi Paypal, după care au postat licitaţii fictive cu produse pe care nu le aveau, dar în schimbul cărora, victimele au plătit, dezvăluindu-şi datele de pe cărţile de credit. 



306.455 de dolari este suma cu care s-au constituit părţi civile portalul ebay.com şi păgubiţii personae fizice din Statele Unite.

Deasemenea, folosind programe  făcute de ei, hackerii au furat parolele a peste 200 de conturi  Ebay, postând licitaţii fictive prin care au scos la vânzare sute de bunuri, de la telefoane şi calculatoare la scutere şi motociclete.  Din totalul de 70 de victime identificate, o parte s-au constituit părţi civile alături de portalul ebay. Ca să nu fie depistaţi, aceştia au făcut abonamente de internet false la Zapp şi făceau tranzacţiile prin nişte servere din Statele Unite.

Sentinţa nu e definitivă

După rejudecarea cazului în urma recursului Parchetului de pe Lângă Tribunalul Sibiu a fost dată sentinţa în cazul a şase tineri, Mihai Isaia Pintilei, Gheorghe Trocaru, Cristian Ilie Muntean, Ionuţ Dănică, Constantin Dinu Chircuşi şi Radu Cosmin Bela, care au primit pedepse cuprinse între 5 ani şi patru luni lio 7 ani şi şase luni. Din acestea se scade perioada de peste un an în care unii dintre ei au stat în arrest. Hotârârea nu este însă definitivă,  recursul fiind judecat la Curtea de Apel Alba.




Sibiu



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite