Satu Mare: Preotul penticostal Gabriel Opriş şi-a vândut biserica

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cei peste 800 de enoriaşi ai Bisericii penticostale "Hristos a Înviat" de pe strada Crasna ar putea fi scoşi oricând să se roage în stradă, după ce biserica lor a fost vândută. Pastorul Gabriel Opriş susţine că a apelat la vânzare pentru a salva sala polivalentă a lăcaşului de cult de la demolare.  Într-un proces intentat de vecinii bisericii, nemulţumiţi că sala polivalentă a fost ridicată fără acordul lor, Curtea d

Peste 800 de penticostali riscă să fie scoşi oricând din Biserica Apostolică Penticostală „Hristos a Înviat” (Biserica Penticostală nr. 1 ) de pe strada Crasna, cea mai importantă deţinută de cult în Satu Mare, după ce preotul bisericii, Victor Gheorghe Opriş, a vândut lăcaşul de cult. Biserica a intrat, in urma a două contracte de vânzare-cumpărare, în proprietatea Fundaţiei Help România cu sediul în Negreşti-Oaş, o fundaţie anonimă condusă de Gheorghe Varga (alias Piri). Biserica este frecventată şi de subprefectul Gabriel Leş, al cărui tată este unul dintre pastorii bisericii. Un enoriaş a cerut în instanţă anularea contractelor.   

Contracte dubioase

În 25 mai 2008, Biserica Penticostală nr. 1, reprezentată prin pastorul Victor Gheorghe Opriş, împuternicit de conducerea cultului, i-a vândut lui Petre Bâle, patronul unei firme second hand de pe B-dul Cloşca,  patru case, fiecare cu câte două camere şi dependinţe, precum şi terenul aferent imobilelor, 1052 mp. Imobilele există însă doar pe hârtie, întrucât au fost demolate - unele din 1960, ultima în 1998 - iar pe terenulul lor a fost construită biserica şi sala polivalentă. Preţul prevăzut în contractul dintre Biserică şi Bâle a fost de 630.000 de lei. În 31 martie 2009, Petre Bâle a revândut cu 10.000 de lei imobilele şi terenul. Acestea au intrat în posesia negreşteanului „Piri”. Ambele contracte au fost încheiate în faţa aceluiaşi notar public, Dumitru Botea.

Preotul zice că a vrut să salveze biserica

În 2005, mai mulţi vecini cu biserica pe strada Crasna au reclamat faptul că sala polivalentă din curtea lăcaşului de cult a fost construită fără respectarea procedurilor legale de autorizare, care presupun acordul vecinilor. Vecinii au avut câştig de cauză la Curtea de Apel Oradea. În 23 mai 2007, instanţa a decis că Primăria Satu Mare a emis ilegal autorizaţia de construire pentru sală, a dispus anularea ei şi demolarea sălii. Contactat de ADS, Preotul Gabriel Opriş a afirmat că a fost nevoit să recurgă la vânzare pentru a salva de la demolare construcţia din curtea bisericii. „Ne-am trezit cu buldozerele la uşă, cu sentinţă de executare silită" afirmă preotul.

Acţiune civilă pentru anularea contractelor

Ioan Opriş, unul dintre enoriaşi, nepotul preotului acuzat, a chemat în instaţă biserica, familia Bâle şi Fundaţia Help România, cerând anularea celor două contracte de vânzare-cumpărare. Opriş invocă în faţa instanţei faptul că vânzările s-au efectuat fără repsectarea statutului cultului. „N-au trecut biserica în acte pentru a o putea vinde mai uşor, statutul cere aprobări pentru asta. În plus, suma de bani încasată ca preţ şi menţionată în contract nu au intrat niciodată în conturile Bisericii Penticostale nr. 1” afirmă iniţiatorul acţiunii.

Preşedintele Cultului Creştin Penticostal, de partea vânzării

Pavel Riviş Tipei, preşedintele Cultului Creştin Penticostal din România, susţine că enoriaşii sunt revoltaţi degeaba. Preşedintele a afirmat că banii încasaţi au rămas în cadrul cultului şi să preotul a fost nevoit să recurgă la tertipul vânzării din vina Primăriei Satu Mare, care a autorizat ilegal construcţia sălii de nunţi, prin autorizaţia nr. 435 din octombrie 2004. „S-au cheltuit la vremea aia 400.000 de lei din banii oamenilor, nu putem admite ca o construcţie să fie dărâmată numai pentru că oamenii din primărie au autorizat o construcţie fără să respecte legea” afirmă Tipei.

Satu Mare



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite