Supa de lapte cu ciuperci. Zeamă gustoasă de mâncat în iernile geroase şi în verile călduroase
0Ciupercile şi laptele o combinaţie despre care unii ar spune că nu se cam potriveşte, însă există un bucătar care îmbină cele două produse într-o supă cu gust nemaipomenit pe care nu îl vei uita niciodată.
Supa de lapte cu ciuperci e opera lui Uica Mihai, bucătar celebru în părţile Banatului
pentru reţetele inedide pe care le pune în farfurie. Om cu suflet mare, Uica
Mihai ne-a dezvăluit toate secretele unei supe de lapte cu ciuperci cu care să
ne dăm gata cunoscuţii. Se poate servi fierbinte, dar la fel de bine se mănâncă şi rece, având acelaşi gust savuros.
“Rade doi morcovi, un pătrunjel şi un
păstârnac, pe răzătoarea fir de păr, apoi căleşte răzătura în trei linguri de
ulei de măsline, până începe să devină sticloasă. Pentru asta pudrează călitura
cu sare şi piper şi mestecă încontinuu cu lingura de lemn.
La sfârşit adaugă
jumătate de kilogram de ciuperci tăiate lamele, o sută de grame de cârnat
oltenesc tăiat rondele şi o mână de cubuleţe de costiţă afumată. Tot amestecând
permanent, omogenizează compoziţia, apoi stinge-o cu un litru de apă şi un
litru şi jumătate de lapte gras.
Fierbe oala la foc încet zece minute, vezi că nărăvaş laptele vrea să dea pe
dinafară apoi trage-o la o parte.Cât se răceşte ea, ai timp să pui în blender
două căpăţâni de usturoi uşor pisat, o lingură vârfuită de hrean ras, zeama de
la un borcan de gogoşari în oţet, un gogoşar întreg şi patru ouă.
Blenduieşti bine dresingul ăsta, îl temperezi cu zeamă din oală şi îl
încorporezi la final amestecând bine cu un polonic până supa ta devine omogenă.
Nu îţi mai rămâne decât să asezonezi şi să îi dai gustul final cu sare, piper
râşnit, ardei iute tocat şi mult leuştean.
Şi ca să mai amplifici gustul trage la tigaie la temperatură mare nişte felii
de ciupercuţe pe care să le pui direct în castron. Excelentă zeamă de mâncat în iernile friguroase, dar la fel de bună în verile
toride, păstrată în frigider şi asezonată cu smântână proaspătă”, spune bucătarul.