Cele mai frumoase chei din România: locurile de poveste, cu peisaje spectaculoase, care aşteaptă să le exploraţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cheile Zănoagei. Foto turism-blog.ro
Cheile Zănoagei. Foto turism-blog.ro

“Adevărul” vă invită astăzi într-o călătorie în câteva zone din Munţii Carpaţi pline de pitoresc, unde natura a sculptat cu măiestrie adevărate monumente.

Cheile Bicazului

Situate în Munţii Hăşmaşului (Carpaţii Orientali), la limita judeţelor Neamţ şi Harghita, Cheile Bicazului se întind pe o lungime de şase kilometri şi sunt considerate în prezent unele din cele mai spectaculoase din România. Intrarea în chei se face printr-un tunel neiluminat, dar dincolo de acest aspect, spectacolul naturii nu poate fi descris în cuvinte, la fel cum nu poate fi descrisă nici senzaţia pe care o trăieşte călătorul neobosit când străbate drumul flancat de stâncile semeţe. Printre atracţiile din zonă se mai numără Lacul Roşu, Lacul Izvorul Muntelui sau Peştera Munticelul. 

Canionul Şapte Scări din masivul Piatra Mare

Situat între Timişul de Sus şi Braşov, canionul Şapte Scări este cel mai mare din ţară, o adevărată încântare chiar şi pentru turiştii care şi-au petrecut mai toate vacanţele pe meleaguri străine. Defileul poate fi străbătut de la un capăt la altul pe nişte scăriţe, mare parte din ele fiind scăldată de apa unei cascade. La canion se poate ajunge din localitatea Timişul de Jos pe trasee montane marcate. 

Canionul Sapte Scari. Foto Adevarul

Canionul Şapte Scări

Cheile Râşnoavei

Cheile Râşnoavei, din vârful Postăvarul, sunt extrem de apreciate de alpinişti şi împătimiţii sporturilor extreme, acesta fiind unul din puţinele locuri din ţară unde se poate face bungee jumping. Pe malul drept al cheilor se găsesc mai multe trasee alpine, cele mai cunoscute fiind Santinela Cheilor şi Surplombele de Aur. 

Cheile Dâmbovicioarei fac parte din sectorul de 20 de chei săpat în pereţii calcaroşi ai Munţilor Piatra Craiului de apa repede a pârâului cu acelaşi nume. Artizanul acestor locuri-Pârâul Dâmbovicioara- lasă în urmă un canion impresionant care se întinde pe o lungime de circa doi kilometri, calea de acces spre această zonă fiind culoarul Rucăr-Bran.

Foto Adevarul

cheile dambovicioarei

Privirea călătorului este atrasă inevitabil de turnuleţele şi stâncile verticale înalte de 200 de metri, dar cei care vizitează această zonă trebuie să ştie că subteranul este la fel de spectaculos, în bazinul hidrografic al Dâmbovicioarei găsindu-se zeci de peşteri. Cea mai importantă este peştera situată la circa cinci kilometri de intrarea în defileu: Peştera Dâmbovicioara.

Intrarea in Cheile Bistritei. Foto Adevarul

cele mai frumoase chei din Romania

Cheile Bistriţei, Vâlcea

Cheile Bistriţei (foto) sunt cele mai înguste chei de calcar din România şi sunt situate la baza masivului Buila Vânturariţa, din judeţul Vâlcea. Apele repezi ale Bistriţei au săpat printre stânci un culoar care se întinde pe mai bine de un kilometru. Zona este cunoscută şi datorită peşterii suspendate deasupra talvagului, unde, în vremuri tulburi când turcii năvăleau în Ţara Românească, erau ascunse moaştele Sfântului Grigorie Decapolitul şi averea Mânăstirii Bistriţa. 

Cheile Sohodolului

Situate la aproximativ 15 kilometri distanţă de Târgu-Jiu, în nordul judeţului Gorj, Cheile Sohodolului pot fi considerate adevărate minunăţii ale naturii. Canionul se întinde pe circa 10 kilometri, rocile luând în timp diverse forme, printre care şi cea a unui inel de piatră prin care se vede cerul. În zonă se ajunge pe DN 67 D, spre Baia de Aramă.

Cheile Nerei

Apele râului Nera au săpat între localităţile Şopotul Nou şi Sasca Montană, pe o lungime de 22 de kilometri, unele din cele mai frumoase chei din România. Poteca de pe marginea râului te duce inevitabil la Lacul Dracului, un fenomen carstic unic, a cărui apă de culoare albastră captează orice privire. Pentru a străbate cheile, turiştii trebuie să se îndrepte spre cantonul Damian, iar apoi spre Sasca Montană. 

Lacul Dracului. Foto Descopera.ro

cele mai frumoase chei din Romania

Cheile Zănoagei Mari

Cheile Zănoagei Mari, din Munţii Bucegi, au o lungime de un kilometru şi reprezintă o atracţie turistică mai ales datorită cascadelor care ţâşnesc din pereţii stâncoşi. Accesul in Cheile Zanoagei Mari se face pe o poteca care porneste de la cabana Scropoasa. 

Cheile Turzii

Cheile Turzii, din judeţul Cluj, se întind pe circa trei kilometri. Stâncile înalte, turnurile şi arcadele de piatră oferă o privelişte absolut uluitoare. Aria protejată se află la circa şase kilometri de municipiul Turda, zona fiind preferată a alpiniştilor şi a celor care vor să zboare cu parapanta.

cele mai frumoase chei din Romania

Cheile Turzii. Foto wikipedia.org

Râmnicu Vâlcea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite