Şefii care au necinstit Poliţia Română. Lista interminabilă a ofiţerilor cu grad înalt prinşi cu legături păcătoase

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Comisarul-şef Ioan Brîndaş, fostul adjunct al şefului Poliţiei Bihor, a fost condamnat la 4 ani închisoare cu executare după peste 20 de ani de carieră FOTO Claudia Bonchiş
Comisarul-şef Ioan Brîndaş, fostul adjunct al şefului Poliţiei Bihor, a fost condamnat la 4 ani închisoare cu executare după peste 20 de ani de carieră FOTO Claudia Bonchiş

Campania „România infractorilor necunoscuţi“ indexează în episodul de astăzi ofiţerii cu grade înalte din inspectoratele judeţene care s-au compromis prin legături necurate, afaceri dubioase şi intervenţii în favoarea infractorilor, fapte de natură să ştirbească grav încrederea românilor în instituţia publică.

Campania „România infractorilor necunoscuţi“, derulată în această perioadă de cotidianul „Adevărul“, îşi propune să supună dezbaterii publice cauzele care au dus la îngroparea în sertarele oamenilor legii a 569.840 de dosare încadrate la categoria „autor necunoscut“.

Corespondenţii „Adevărul“ au adunat din peste jumătate dintre judeţele ţării exemple de ofiţeri cu funcţii înalte în Poliţie care au ajuns în centrul unor scandaluri având ca miză fapte grave. Mulţi dintre şefii IPJ analizaţi în articolul de faţă şi-au încheiat carierele demişi, pensionaţi, judecaţi sau chiar condamnaţi pentru fapte de corupţie.

 este naşul omului de afaceri Cătălin Spătaru, supranumit „regele asfaltului din Argeş“, abonat la contracte de zeci de milioane de euro cu CNADNR şi regiile de drumuri judeţene. Actuala soţie a chestorului Stoica i-a botezat lui Spătaru un copil. În 2012, Cătălin Spătaru a fost reţinut timp de mai multe luni într-un dosar de evaziune fiscală şi spălare de bani cu prejudiciu de 20 milioane euro. În ianuarie 2014, Ion Stoica şi-a serbat onomastica la Restaurantul Celly din Piteşti, care aparţine chiar lui Spătaru. În 2006, regele asfaltului şi-a petrecut concediul în Antalya, în compania naşului său. 

chestor ion stoica

BACĂU. Comisarul Virgil Ardeleanu, fost şef la Serviciul de Permise şi Înmatriculări Auto Bacău, a fost condamnat definitiv pe 1 aprilie 2011, la 3 ani de închisoare cu executare. Avea un sistem de luare de mită, atât de la instructorii auto, cât şi de la elevii şcolilor de şoferi din Bacău. Procurorii DNA l-au reţinut în ziua când se organiza examen pentru obţinerea permisului de conducere. Asupra sa s-au găsit 2.900 de euro şi un bilet în care erau trecute numele persoanelor care au dat bani şi trebuia să primească permisul de conducere. 

virgil ardeleanu bacau

BIHOR. Fostul adjunct al şefului Poliţiei Bihor, comisarul-şef Ioan Brîndaş, a fost condamnat la închisoare cu executare după peste 20 de ani de carieră. Brîndaş a intrat în atenţia DNA în septembrie 2013, când procurorii anticorupţie fuseseră sesizaţi că cineva „din sistem“ divulga informaţii dintr-o investigaţie vizând un grup de evazionişti ce prejudiciaseră statul cu 12 milioane lei. În noiembrie 2013, investigatorii au descins la biroul şi la domiciliul ofiţerului, unde au găsit cartelele pre-paid prin care ţinea legătura cu evazioniştii, dar şi mai multe contracte de împrumut.

brindas bihor

, sunt cercetaţi sub control judiciar pentru fapte de corupţie şi abuz în serviciu de către Tribunalul Maramureş. Procurorii DNA au descoperit că ofiţerii de Poliţie luau mită ca să aranjeze accidente rutiere şi interveneau în dosare penale în favoarea inculpaţilor. Cei trei au fost reţinuţi în noiembrie 2014. 

BN - ioan ovidiu muresan foto adevarul

, în noiembrie 2015, pentru abuz în serviciu şi imixtiune în actul de cercetare penală. Procurorii DNA Galaţi îl acuză pe Iorga că i-ar fi cerut unui subaltern să determine doi infractori să-i achite 1.100 lei unui fost poliţist „cu care (n.r. – Iorga) a fost coleg de serviciu şi cu care se afla în relaţii personale apropiate“. Dosarul a ajuns pe rolul Tribunalului Brăila, care l-a condamnat pe comisarul Iorga la un an cu suspendare. 

ionel iorga braila
image

BOTOŞANI. Fostul şef al IPJ Botoşani, Cristian Cucoreanu, este cercetat de DNA pentru abuz în serviciu, fals şi uz de fals. Alături de fostul şef, mai este cercetat şi Adrian Osolinschi, şeful Serviciului Resurse Umane. Aceştia ar fi făcut promovări pe ochi frumoşi în cadrul inspectoratului. Cei doi au fost ridicaţi de procurorii DNA chiar din sediul Poliţiei în mai 2015. La finalul audierilor, au fost acuzaţi oficial că au avansat ilegal în funcţia de ofiţer specialist I pe un protejat al lor, în detrimentul altor poliţişti. 

la Biroul Rutier Braşov. Godină a povestit pe Facebook că a fost chemat la raport de superiori şi certat după ce i-a suspendat permisul de conducere unui braşovean, care se afla în maşină alături de Luana Minea, pe atunci director la Crucea Roşie Braşov şi membră PSD. Godină l-a mai acuzat şi că şi-a plagiat teza de doctorat şi că a încercat să-l determine să-şi închidă contul de Facebook. Istorisirea agentului a provocat proteste în stradă în faţa sediul Poliţiei Braşov.

ioan aron brasov

este cercetat penal pentru că a condus pe drumurile publice un autoturism cu numere de înmatriculare false. Pe 15 ianuarie 2016, după începerea anchetei, ofiţerul şi-a dat demisia din din IPJ Buzău, invocând motive personale. Ancheta Corpului de Control al Inspectoratului General al Poliţiei Române a stabilit că Nicolae a uzat de fals o perioadă îndelungată de timp. 

buzau

În aceeaşi lună, a început un proces în care Agenţia Naţională de Integritate şi Comisia de cercetare a averilor, de pe lângă Curtea de Apel Cluj, au cerut confiscarea averii nejustificate a lui Ioan Păcurar. Inspectorii ANI au stabilit că, în anii 2001, 2003, 2004, 2008, 2009 şi 2012, familia Păcurar a cheltuit 410.266 de euro, în timp ce veniturile au fost de 221.000 de euro. 

pacurar cluj

au fost retrogradaţi în 2013, în urma controalelor efectuate de Corpul de Control al ministrului de Interne şi de IGPR. 4 poliţişti de la BCCO Constanţa au fost acuzaţi că, în noaptea de 2 spre 3 mai 2013, au sechestrat un investigator sub acoperire din cadrul DGA, l-au dezbrăcat şi l-au bătut cu o bâtă, sub ameninţarea pistolului, pentru a recunoaşte că este ofiţer de poliţie. 

aurelian pavel CT

DOLJ. Subcomisarul Relu Căle, condamnat cu suspendare pentru luare de mită şi trafic de influenţă. Omul legii a apărut în mai multe filmări alături de interlopii din Craiova. Relu Căle, subcomisar al Biroului Investigaţii Criminale din cadrul Poliţiei Craiova, a fost condamnat defintiv în anul 2014 la trei ani de închisoare cu executare pentru luare de mită şi trafic de influenţă. Subcomisarul trebuia să ancheteze în anul 2013 un dosar de viol, însă omul legii a încercat să le convingă pe fetele care au depus plângere să renunţe la acuzaţii. Cum tinerele au refuzat, poliţistul a luat imediat legătura cu un avocat pentru a-i apăra pe bărbaţii acuzaţi de viol.

Relu Căle şi-a dat demisia din poliţie în anul 2013 Foto

închisoare pentru sprijinirea grupării mafiote „Spumă şi Bibanul“. Grupul infracţional organizat de Bumbaru Constantin (Bibanul), Sârbu Lucian (Spumă) şi Ioiescu Ovidiu (Pera), la care au aderat peste 20 de interlopi, era specialitat în şantaj, taxe de protecţie, proxenetism, trafic de droguri, trafic de valută falsă, racolarea de poliţişti, magistraţi, funcţionari din administraţia locală şi centrală. David a fost acuzat că în perioada în care s-a aflat la şefia Poliţiei a sprijinit şi acoperit, împreună cu subordonaţii săi, infracţiunile comise de membrii grupării de crimă organizată. 

spuma si bibanu

Gheorghe Filip, fost adjunct al comandantului IPJ, şi Nicolae Bârsan, fostul şef al Poliţiei Oraşului Ţăndărei, le-ar fi sechestrat pe două tinere din Ţăndărei, surorile Mirela şi Iuliana Bon, şi le-ar fi obligat să întreţină relaţii sexuale cu toţi trei. Miza partidelor de sex erau permisele de conducere pe care tinerele doreau să le obţină. Scandalul generat de articole de presă a dus la demiterea celor trei ofiţeri prin ordine ale ministrului de Interne.

stan batlan IL

, a fost audiat de către Direcţia Naţională Anticorupţie într-o speţă penală legată de fostul primar al Iaşiului, Gheorghe Nichita. Scripniciuc a fost întrebat de procurori despre o serie de conversaţii telefonice suspecte pe care le-a avut cu Nichita la începutul anului 2015, în care şeful Poliţiei l-a informat pe edilul de atunci despre o plângere penală depusă pe numele lui Nichita. 

image

MEHEDINŢI. În primăvara anului 2014, comisarul şef Ştefan Ponea, şeful IPJ Mehedinţi, a ajuns în arestul Poliţiei Capitalei, fiind ridicat de procurorii DNA în acelaşi dosar de corupţie cu Adrian Duicu, baronul PSD de Mehedinţi şi fost preşedinte al CJ Mehedinţi, şi cu Constantin Popescu, om de afaceri din Orşova. Ponea a fost acuzat de cumpărare de influenţă şi trafic de influenţă. Duicu l-ar fi asigurat pe Ştefan Ponea că va fi numit într-o funcţie de conducere în cadrul Inspectoratului General al Poliţiei Române, respectiv director adjunct al Direcţiei de Ordine Publică.

image

a ajuns celebru la nivel naţional cu afirmaţia „De ce este atât de interlop Mararu? Pentru că dădea bani la oameni, că lua camătă? Câţi nu dau bani?“. Replica a venit la scurt timp după producerea unei crime şocante, intens mediatizate în România: asasinarea unui interlop local, Gheorghe Mararu, în localul Café Latino din Piatra Neamţ (14 noiembrie 2010), după o răfuială între bandele de interlopi din micul oraş. 

soric

În urma scandalului naţional cu implicarea familiei preşedintelui Traian Băsescu, şeful SRI de atunci, George Maior a precizat că interlopul s-a aflat sub supraveghere încă din 2001. În 2009, şi-a înjunghiat un nepot şi a ajuns în sfârşit după gratii. În cei opt ani în care şi-a văzut de afacerile necurate l-au „vegheat“ mai mulţi şefi ai IPJ Olt. 

olt

fost secretar de stat în cadrul MAI, de câteva fapte penale extrem de grave, care i-au adus, până în luna iulie, şi arestul preventiv. Infracţiunile de luare de mită, trafic de influenţă, folosirea, în orice mod, direct sau indirect, de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informaţii, precum şi favorizarea făptuitorului fuseseră comise în timp de Viorel Dosaru era şef al IPJ Prahova. 

image
Iosif Ghiurca este şeful  IPJ Sălaj

SĂLAJ. În noiembrie 2003, ministrul de Interne Ioan Rus a dispus demiterea întregii conduceri a IPJ Sălaj pentru că folosea arestaţii la muncă în interes propriu. Au fost destituiţi comisarul-şef Alexandru Mastan, şeful IPJ, şi comisarul-şef Iosif Ţîrlea, primul-adjunct al IPJ Sălaj. Odată cu ei a fost eliberat din funcţie şi şeful Serviciului Cercetări Penale al Inspectoratului, în timp ce doi agenţi-şefi adjuncţi şi un agent principal au fost sancţionaţi „pentru încălcarea regulilor referitoare la organizarea si funcţionarea arestului“. 

, a făcut închisoare cu executare după ce a fost acuzat de procurori că ar fi sprijinit gruparea de traficanţi de etnobotanice a lui „Adi Foto“, cea mai mare de acest gen destructurată la Sibiu. Tancou îi furniza capului grupării, Adrian Negru, informaţii cu privire la eventualele controale pe care le-ar putea primi. 

tancou

, are dosar penal de luare de mită şi favorizarea infractorului. Faptele i se mai impută şi unui alt subordonat, Ioan Şaitoş. Cei doi l-ar fi ajutat pe omul de afaceri sătmărean Tarr Attila să scape de un dosar de evaziune fiscală care privea două firme, iar faptele s-a petrecut în perioada 2013-2014. Omul de afaceri ar fi plătit renovarea casei socrului lui Liviu Tăut, valoarea lucrărilor ridicându-se la peste 17.000 de lei. 

chestor liviu taut

, a fost condamnat în primăvara lui 2016 la 3 ani şi 10 luni de închisoare pentru abuz în serviciu. Todiruţ este acuzat că, pentru cumpărarea noului sediu al Poliţiei Suceava, estimat la 5,8 milioane de lei, a dispus plata din bugetul MAI a 12 milioane de lei. În acelaşi dosar, comisarul şef Alexa Teodorivici, fostul şef al Serviciului Logistic din cadrul IPJ SV, şi totodată naşul lui Todiruţ, a primit şi el 3 ani şi 10 luni de închisoare. Sentinţele nu sunt definitive.

ioan nicusor todorut SV

. Şeful IPJ Timiş, comisarul-şef Sorin Munteanu, adjunctul acestuia, Florin Bolbos, şeful Poliţiei Rutiere, Marcel Crăciunescu, şeful Poliţiei Recaş, Marian Temu, şi şeful Poliţiei Locale Recaş, Adrian Doru Berzescu, au fost puşi sub acuzare pentru abuz în serviciu. Munteanu şi Bolbos au fost acuzaţi că ar fi intervenit pentru mutarea din Recaş a unui poliţist incomod şi că ar fi intermediat muşamalizarea unui incident rutier comis de Titu Bojin, fost preşedinte al CJ Timiş. Cercetarea DNA nu s-a încheiat în acest caz. 

sorin muntean TM

VASLUI. Comisarul Gabriel Anton, fostul şef al Serviciului Arme Muniţii şi Substanţe Periculoase din cadrul IPJ Vaslui, a fost condamnat în 2013 la doi ani de închisoare pentru trafic de influenţă. În toamna anului 2010, comisarul Anton a fost acuzat că pretins bani de la un cetăţean din Murgeni, pentru a facilita obţinerea unor permise de vânător. În acea perioadă, conducerea Asociaţiei Judeţene a Vânătorilor şi Pescarilor Sportivi (AJVPS) organiza concurs în vedere obţinerii permiselor de vânător. 

Vă mai recomandăm: 

VIDEO „Asistăm la o acaparare a conducerii Poliţiei de către corupţi şi incompetenţi“. Mărturii exclusive din sistemul MAI

CAMPANIE „Adevărul” - România infractorilor necunoscuţi: 600.000 de dosare de crime, violuri şi furturi, ascunse în sertarele Sistemului

Poliţia Iaşi, ruşinea României la dosare cu autor necunoscut: locul I la violuri, furturi, tâlhării şi înşelăciuni. Cazuri terifiante: „Mi-au rupt mandibula în două locuri”

Ce spun cititorii „Adevărul“ despre ţara infractorilor invizibili. „Nepăsarea, complicitatea, lipsa de profesionalism fac din România un rai al infractorilor“

Cum a ajuns Ardealul „să bată“ Moldova la crime nesoluţionate. CAMPANIE „Adevărul“ - România infractorilor necunoscuţi

Paradoxul de pe harta infracţionalităţii româneşti. Vrancea este judeţul în care nicio crimă nu rămâne nepedepsită

Inconştienţii din Poliţie care nu ţin nici măcar evidenţa dosarelor cu autori necunoscuţi. Cazul Vâlcea: nimeni nu mai notează nimic informatizat din 2009

Piatra Neamţ



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite