Comisarii din Vaslui care au încurajat pilele, relaţiile şi slugărnicia până au trecut în tabăra infractorilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Marinică Zărnescu a părăsit Poliţia în 2006, invocând motive medicale
Marinică Zărnescu a părăsit Poliţia în 2006, invocând motive medicale

Ziarul „Adevărul” continuă campania „România infractorilor necunoscuţi” cu prezentarea celor mai controversaţi şefi de poliţie sau de structuri din teritoriu. Unul dintre cei mai influenţi poliţişti din Vaslui, comisarul-şef Marinică Zărnescu, considerat un adevarat zmeu al Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Vaslui, a fost acuzat de-a lungul anilor că a protejat anumite grupuri de interese locale.

Marinică Zărnescu a ocupat funcţii de conducere importante în cadrul Inspectoratului de Poliţie al Judeţului (IPJ) Vaslui: adjunct al Poliţiei Municipale Vaslui, şeful Serviciului Economic, şeful Serviciului Rutier, şeful Serviciului Ordine Publică etc. Tot Marinică Zărnescu a fost primul şef al structurii Anticorupţie la Vaslui. 

În 2006, Marinică Zărnescu a părăsit Poliţia, pensionându-se fulger în urma unui control al Inspectoratului General al Poliţiei Române (IGPR). Conducerea IGPR a dispus atunci o anchetă disciplinară în cazul lui Zărnescu, fiind suspectat că proteja anumite cercuri de interese, ţinând dosarele la sertar. 

Numele lui Zărnescu a fost vehiculat, de-a lungul anilor, în mai multe scandaluri. În anii 90, comisarul Zărnescu a fost acuzat că ar fi confiscat valuta bişniţarilor care îşi făceau veacul în centrul municipiului Vaslui, iar o parte din sumele confiscate ar fi dispărut. Situaţia nu a fost făcută publică şi nici clarificată vreodată în mod oficial.

În urma controlului din 2006, Zărnescu a invocat că este bolnav, motiv pentru care a solicitat şi obţinut clasarea din motive medicale. Pensionar fiind, s-a angajat ca jurist al Direcţiei de Sănătate Publică Vaslui, deţinând această funcţie până la intrarea în vigoare a legii care obliga pensionarii la o singură sursă de venit. S-a reprofilat, în schimb ca mediator.

Condamnat pentru braconaj

În 2011, Marinică Zărnescu a fost implicat într-un scandal de braconaj, în urma căruia a fost condamnat la un an de închisoare cu suspendare. Deşi era suspectat de un an de zile că este mână în mână cu braconierii, Zărnescu s-a ales cu dosar penal abia după ce a fost prins în flagrant, cu vânatul în maşină, pe 8 ianuarie 2011, după o urmărire ca în filme, în timp ce se întorcea de la o partidă de braconaj, la Cantonul Silvic Găvan, comuna Bogdana. 

zarnescu braconaj

FOTO Braconierii au fost prinşi după organizarea unui filtru la intrarea în oraş

Maşina a fost oprită la un filtru la intrarea în Vaslui, însă în timp ce poliţiştii îi verificau documentele, şoferul a urcat din nou în maşină şi a demarat în trombă. Echipajul Poliţiei Rutiere a plecat în urmărire, solicitând şi sprijinul colegilor de la Ordine Publică şi Jandarmi. Autoturismul, în care se aflau patru braconieri, a intrat pe străduţe lăturalnice, însă sub podul de piatră din Zona Gării, un echipaj de poliţie a reuşit să-l blocheze. În maşina condusă de patronul unui service din Vaslui se aflau trei vânători, printre care şi Marinică Zărnescu. Poliţiştii au găsit în portbagaj două căprioare împuşcate şi două arme de vânătoare cu glonţ şi mai multe cartuşe. Una dintre arme, o carabină cu lunetă, aparţinea comisarului Zărnescu, cealaltă fiind a lui Gheţeu.

Comisarul de la Arme, trafic de influenţă pentru permisele vânătorilor

Comisarul Gabriel Anton, fostul şef al Serviciului Arme Muniţii şi Substanţe Periculoase din cadrul IPJ Vaslui, a fost condamnat în 2013 la doi ani de închisoare pentru trafic de influenţă.  În toamna anului 2010, comisarul Anton a fost acuzat că pretins bani de la un cetăţean din Murgeni, pentru a facilita obţinerea unor permise de vânător. În acea perioadă, conducerea Asociaţiei Judeţene a Vânătorilor şi Pescarilor Sportivi (AJVPS) organiza concurs în vedere obţinerii permiselor de vânător.

gabriel anton

Comisarul Anton, s-a lăudat cetăţeanului din Murgeni, liderul romilor din zonă, că va ajuta candidaţii la concurs să obţină permisele de vânător dacă vor cotiza câte 500 de lei. În seara de dinaintea testării, lucrătorii anticorupţie au descins la Vaslui, monitorizând pas cu pas membrii comisiei de examen şi reprezentanţii AJVPS. Ei au surprins momentele intrării la restaurantul Hotelului Europa a celor de la AJVPS şi a celor trei membri ai comisiei, care au petrecut până spre miezul nopţii, precum şi momentul în care doi reprezentanţi ai AJVPS Vaslui încărcau în maşina profesorului universitar care prezida comisia de concurs  trei cutii cu talere şi două canistre de vin. 

Şpaga pentru permisele de vânător, sub nasul poliţiştilor

După afişarea rezultatelor, cei trei membri ai comisiei de examen, împreună cu şefii AJVPS s-au retras din nou la hotel pentru a lua masa. Imediat, în sală şi-au făcut apariţia lucrătorii anticorupţie. Atât membrii comisiei, cât şi şefii AJVPS au fost percheziţionaţi, apoi au fost duşi la sediul Direcţiei Generale Anticorupţie Vaslui pentru declaraţii. Procurorii DNA au descins şi la sediul AJVPS, unde au verificat toate încăperile şu au ridicat toate documentele de concurs, precum şi suma de 38.000 lei aflată în casierie. 

Asupra reprezentantului Ministerului Mediului şi Pădurilor, a fost găsită suma de 200 de euro, pe lângă cei 3.000 de lei primiţi de la AJVPS. În maşina celuilalt reprezentant al ministerului au fost găsite patru sticle de şampanie şi patru sticle de whisky. Membrii comisiei de examen au fost anchetaţi pentru infracţiuni de corupţie, însă, la final, procurorii au dispus scoaterea lor de sub urmărire penală, singurul vinovat rămânând comisarul Gabriel Anton.

Vă mai recomandăm: 

CAMPANIE „Adevărul” - România infractorilor necunoscuţi: 600.000 de dosare de crime, violuri şi furturi, ascunse în sertarele Sistemului

Poliţia Iaşi, ruşinea României la dosare cu autor necunoscut: locul I la violuri, furturi, tâlhării şi înşelăciuni. Cazuri terifiante: „Mi-au rupt mandibula în două locuri”

Ce spun cititorii „Adevărul“ despre ţara infractorilor invizibili. „Nepăsarea, complicitatea, lipsa de profesionalism fac din România un rai al infractorilor“

Cum a ajuns Ardealul „să bată“ Moldova la crime nesoluţionate. CAMPANIE „Adevărul“ - România infractorilor necunoscuţi

Paradoxul de pe harta infracţionalităţii româneşti. Vrancea este judeţul în care nicio crimă nu rămâne nepedepsită

Inconştienţii din Poliţie care nu ţin nici măcar evidenţa dosarelor cu autori necunoscuţi. Cazul Vâlcea: nimeni nu mai notează nimic informatizat din 2009

Vaslui



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite