Şefii poliţiei Cluj: unul cu averea confiscată şi celălalt condamnat pentru înşelăciune

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Fostul şef al IPJ Cluj, Ioan Păcurar
Fostul şef al IPJ Cluj, Ioan Păcurar

Poliţia Cluj a avut parte şi de şefi care au avut probleme cu legea. Chestorul-şef Ioan Păcurar a ieşit la pensie în 2013 în aceeaşi lună în care a început procesul în care ANI a cerut confiscarea sumei de 190.000 de euro, pe motiv că nu putea fi justificată. Şeful Poliţiei Rutiere, Alexandru Mureşan, a fost şi el pensionat în 2015, după ce a fost condamnat pentru înşelăciune.

Ioan Păcurar a fost şef al Poliţiei Cluj din 2005 şi până în septembrie 2013, când cererea acestuia de ieşire la pensie a fost aprobată de Ministerul Afacerilor Interne. Un argument important pentru aprobarea cererii lui Păcurar a fost faptul că în aceeaşi lună a început procesul în care Agenţia Naţională de Integritate (ANI) şi Comisia de cercetare a averilor de pe lângă Curtea de Apel Cluj a cerut confiscarea averii nejustificate a şefului Poliţiei Cluj. În cursul anului 2012, Agenţia Naţională de Integritate a demarat un control al averii lui Ioan Păcurar. La finalul investigaţiei, inspectorii ANI au concluzionat că în anii 2001, 2003, 2004, 2008, 2009 şi 2012, familia Păcurar a cheltuit 410.266 de euro, în timp ce veniturile au fost de 221.000 de euro. A rezultat o diferenţă de aproximativ 190.000 de euro între averea dobândită şi veniturile realizate de către Ioan Păcurar.

Botez cu 400 de invitaţi

În declaraţia de avere a lui Ioan Păcurar aferentă anului 2011 se precizează că, în urma botezului fiului său, a obţinut cadouri şi sume de bani în valoare de 90.000 de euro, suma care este însă greu de dovedit. Ţinut la un hotel de cinci stele din Cluj, evenimentul a adunat circa 400 sute de persoane, printre care nume importante ale politicii, ale mediului de afaceri sau ale lumii academice clujene: Ioan Rus, fost ministru de Interne, Alin Tişe, preşedintele Consiliului Judeţean Cluj, politicienii Marius Nicoară şi Horea Uioreanu, omul de afaceri Horia Ciorcilă, preşedintele Consiliului de Administraţie al Băncii Transilvania sau  rectorul de atunci al Universităţii de Medicină şi Farmacie Cluj, profesorul Marius Bojiţă. Un alt argument ciudat al chestorului a fost faptul că în timp ce era căsătorit a cumpărat un teren împreună cu viitoarea soţie, teren pe care ulterior, după divorţ, şi-a ridicat o casă. De asemenea, Păcurar a susţinut că a fost ajutat de tatăul său, care creşte porci în comuna Apahida. Curtea de Apel Cluj a decis în februarie 2016, conficarea sumei de circa 55.000 de euro pe motiv că nu poate fi justificată.

Fostul şef al Poliţiei Rutiere Cluj acuzat de înşelăciune

Alexandru Mureşan a cerut ieşirea la pensie din funcţia de şef al Poliţiei Rutiere Cluj în luna martie a anului 2015, după ce în decembrie 2014 a fost condamndat de Curtea de Apel Cluj la doi ani şi 11 luni de închisoare cu executare pentru săvârşirea a două infracţiuni de înşelăciune, două infracţiuni de uz de fals şi cinci infracţiuni de fals în declaraţii. Cea mai gravă faptă de care este acuzat Alexandru Mureşan este înşelăciunea cu consecinţe deosebit de grave, pedepsită de lege cu 10 până la 20 de ani de puşcărie, el fiind acuzat că a luat două credite de la BRD Groupe Societe Generale, în valoare de 248.000 de euro, folosindu-se de declaraţii de venit false. De asemenea, Mureşan este acuzat de mai multe infracţiuni de fals (fals material în înscrisuri oficiale, uz de fals, fals în declaraţii). El a omis să înscrie în declaraţiile sale de avere, aferente anilor 2007-2011, depuse în calitate de funcţionar public, împrumuturi de 1,5 milioane de euro contractate de soţia sa, cota parte din veniturile de 2,8 milioane de euro obţinute din vânzarea a 45 de apartamente şi casa de circa 300.000 de euro pe care au dobândit-o. Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a decis, în octombrie 2015, o pedeapsă mai blândă pentru fostul poliţist: 2 ani şi 11 luni de închisoare cu suspendare.

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite