Ofiţer de la Crimă Organizată Sibiu, condamnat la închisoare cu executare după ce a sprijinit cea mai mare grupare de traficanţi de etnobotanice din oraş
0Subcomisarul Alexandru Tancou, fost ofiţer în cadrul Serviciului de Combatere a Criminalităţii Organizate (SCCO) Sibiu, a făcut închisoare cu executare după ce a fost acuzat de procurori că ar fi sprijinit gruparea de traficanţi de etnobotanice a lui “Adi Foto”, cea mai mare de acest gen destructurată la Sibiu.
Iniţial, Curtea de Apel Alba Iulia l-a condamnat pe Tancou la 3 ani şi jumătate de închisoare cu executare, însă fostul om al legii a fost ”ajutat” de intrarea în vigoare a noilor coduri astfel că, în recurs, în anul 2014, pedeapsa i s-a redus la 1 an şi 8 luni de închisoare cu executare.
În motivarea judecătorilor de la Alba, care l-au condamnat la 3 ani şi jumătate de închisoare cu executare, se menţionează şi cum ar fi acţionat ofiţerul în sprijinul grupării de traficanţi. Adrian Negru, liderul grupării, şi-a recunoscut faptele şi le-a dat declaraţii anchetatorilor atât în faza de urmărire penală cât şi în faţa instanţei de judecată.
”Martorul susţine că-l cunoaşte pe inculpat din anul 2009 şi că acesta i-a oferit protecţie şi promisiunea că-i va furniza informaţii cu privire la eventualele controale pe care le-ar putea efectua autorităţile la magazinele martorului, în schimbul colaborării cu el. Era informat dacă urmau atât controale ale poliţiei cât şi ale OPC-ului în perioada 2010-2012. Susţine că a fost anunţat prin intermediul unor mesaje telefonice, inclusiv anterior momentului arestării martorului, când inculpatul i-a transmis că „s-ar putea să fie mâine percheziţie şi mare grijă”.
Recunoaşte că i-a dat pentru informaţia referitoare la percheziţii suma de 3.000 lei, şi a procedat astfel din proprie iniţiativă pentru a se simţi în siguranţă. Recunoaşte că, ulterior, i-a dat inculpatului câte 2.500 lei, lunar dar nu constant şi a fost sigur că nu i se poate întâmpla nimic”, se arată în motivarea instanţei. Acelaşi document a scos la iveală şi modul cum au ajuns anchetatorii să-şi verifice colegul. Aceştia au aflat din presă despre o acţiune a jandarmilor, în cadrul căreia au fost confiscate de la un tânăr 100 de pliculeţe cu etnobotanice. Un jandarm l-a anunţat despre acest lucru pe Tancou, responsabil de partea de etnobotanice în cadrul SCCO Sibiu, acesta i-a spus să i le lase la Poliţie, la poartă, le-a luat, însă acţiunea nu a fost înregistrată iar plicurile i-ar fi fost returnate lui Negru, susţin anchetatorii. Colegii lui s-au sesizat când au aflat din presă despre acţiunea Jandarmeriei însă au constatat că, la SCCO, ”captura” nu era înregistrată nicăieri.
Vă mai recomandăm:
Un nou scandal zguduie Inspectoratul de Poliţie al judeţului Sibiu. Procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Sibiu fac cercetări într-un nou dosar, în care mai multe persoane sunt suspectate de săvârşirea unor infracţiuni.
Dosarul celor patru poliţişti de la Ordine Publică acuzaţi de abuz în serviciu se reîntoarce la procurori, după de Judecătoria Sibiu a desfiinţat soluţia de clasare dată în acest caz de către Parchetul de pe lângă Tribunalul Sibiu.
Cetăţeanul italian acuzat că ar fi omorât în bătaie copilul concubinei sale după care i-ar fi topit trupul în sodă caustică a încercat să se sinucidă în arestul Poliţiei Sibiu. Este al treilea incident deosebit de grav înregistrat în arest în ultimul an, după ce un deţinut a evadat iar un cetăţean austriac acuzat de pedofilie s-a spânzurat.
Două dosare penale sunt în acest moment în curs de cercetare în cazul banilor din amenzi dispăruţi de al Poliţia Rutieră Sibiu.
Sandu Toader, comisar şef la Control Intern în cadrul IPJ Sibiu, este cercetat disciplinar de către superiori după ce, oprit fiind de un echipaj de la Circulaţie, a fost filmat când şi-a abandonat actele şi le-a spus poliţiştilor să i le aducă la birou sau să le lase la biroul şefului Poliţiei Rutiere a municipiului.
Încă un scandal zguduie Poliţia Sibiu, la aproape o lună de la apariţia în presă a vestitei replici rostită de şeful IPJ Sibiu: “îţi vine să ţi-o freci când iei un permis cu greutate”. De această dată, protagonistul este un ofiţer de la control intern.
Un agent de la Serviciul Rutier Sibiu a fost trimis în judecată de procurorii sibieni, fiind acuzat de presupusa comitere a mai multor infracţiuni.
Şeful IPJ Sibiu, comisarul şef Tiberiu Ivancea, este acuzat că ar fi folosit un limbaj cel puţin nepotrivit în discuţia cu un subordonat, agent în cadrul Serviciului Rutier.
Reprezentanţii unei firme din Sibiu contestă în instanţă soluţiile de neîncepere a urmăririi penale date de Parchetul de pe lângă Tribunalul Sibiu, într-un dosar în care aceştia acuză mai mulţi poliţişti din cadrul IPJ Sibiu de abuz în serviciu.
Cazul prezentat de cotidianul Adevărul în care un fost primar, cercetat de DNA, ameninţă poliţiştii care l-au sancţionat în trafic, nu este singular la Sibiu. În 2014, alţi doi poliţişti, un bărbat şi o femeie, au fost bătuţi în plină stradă de un şofer recalcitrant.
Situaţiile relatate de poliţistul braşovean Marian Godină, cu persoane care ameninţă oameni ai legii din poziţia pe care o ocupă, nu sunt deloc singulare în ţară. Un exemplu este la Sibiu, unde edilul demisionar al comunei Şelimbăr, cercetat într-un dosar cu peste 100 de milioane de euro prejudiciu, îi ameninţă pe poliţişti că se va plânge şefului IPJ şi că le-ar putea înscena o posibilă dare de mită.
Şeful Serviciului Criminalistic al IPJ Sibiu, comisarul şef Dumitru Goşa, şi alţi 10 agenţi din cadrul aceluiaşi serviciu au primit amenzi administrative într-un dosar în care s-au făcut cercetări pentru presupusa săvârşire a mai multor infracţiuni, printre care şi fals material în înscrisuri oficiale în formă continuată.
Pornit de la o fostă agentă de la Rutieră, plecată între timp la ISU Sibiu, scandalul de la Circulaţie ia amploare după ce cercetările s-au extins iar dosarele, două la număr, au ajuns la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Alba Iulia.
Horaţiu Bota şi Vasile Iancu, doi foşti poliţişti de al Serviciul Rutier Sibiu, au fost condamnaţi de judecătoria Sibiu la închisoare cu executare pentru presupusa săvârşire a mai multor infracţiuni. Decizia instanţei nu este definitivă şi a fost deja atacată cu apel de către o parte dintre inculpaţi.
Un fost agent de la Poliţia Rutieră, mutat între timp la Ordine Publică, este urmărit penal de procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Sibiu pentru fals intelectual şi abuz în serviciu.
Doi agenţi din cadrul IPJ Sibiu sunt cercetaţi de procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Sibiu după ce şi-ar fi însuşit zeci de mii de lei din taxele plătite de sibieni pentru eliberarea cazierului judiciar.
Un scandal de proporţii ”mocneşte” la Poliţia Rutieră Sibiu, unde ar fi dispărut, se pare, sume substanţiale din încasările pentru amenzile de circulaţie.
După ce numele unei foste agente de la Serviciul Rutier a apărut într-un dosar având ca obiect infracţiuni de fals, uz de fals şi abuz în serviciu, un alt scandal iese la iveală. O fostă angajată de la Rutieră este cercetată într-un dosar instrumentat de către Direcţia Naţională Anticorupţie.