Mărirea şi decăderea lui Aurelian Şoric, fostul şef al Poliţiei Neamţ. Gafele care l-au eliminat din sistem după lichidarea unui interlop

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Aurelian Vasea Şoric, la ultima sa conferinţă de presă la IPJ Neamţ
Aurelian Vasea Şoric, la ultima sa conferinţă de presă la IPJ Neamţ

„De ce este atât de interlop Mararu?... pentru că dădea bani la oameni, că lua camătă?“. Cuvintele rostite de fostul comisar şef Aurelian Vasea Şoric în faţa presei au rămas celebre, dar s-au întors împotriva sa ca un bumerang, grăbind demiterea sa din funcţia de inspector şef al Poliţiei Neamţ.

Ieşean la origini, Aurelian Vasea Şoric a fost numit la comanda IPJ Neamţ pe 26 iunie 2006, după ce a câştigat concursul pentru şefia instituţiei, venind direct din Kosovo, unde a activat doi ani, în cadrul Poliţiei Civile a Naţiunilor Unite. Pentru merite deosebite în Kosovo, Şoric a fost decorat de preşedintele Băsescu, cu Ordinul Militar „Virtutea Militară“, în grad de comandor. 

„Faptul că am lucrat mult timp în misiuni în străinătate şi împreună cu poliţişti din toate colţurile lumii a fost extrem de important pentru activitatea mea profesională şi cred că am învăţat o sumedenie de lucruri despre democratizarea poliţiei“, declara Şoric la câteva zile după preluarea funcţiei. 

Peste câteva luni, de Ziua Naţională a României, Şoric a fost avansat, prin ordin al ministrului Administraţiei şi Internelor, la gradul de comisar şef. La nici 35 de ani, adunase deja în scurta carieră de 12 ani trei avansări la excepţional (înaintea îndeplinirii stagiului minim de cotizare).

Vecin cu Mararu

La scurt timp a declarat că vrea să se stabilească în Piatra Neamţ şi că a început să construiască o casă, din banii obţinuţi după vânzarea unui apartament pe care-l deţinea în Iaşi. 

Şoric a vrut să potolească discuţiile care se iscaseră deja cu privire la faptul că locuia cu chirie într-o casă deţinută de Gheorghiţă Mararu, un personaj din oraş certat cu legea. 

„Când am închiriat acea casă, nu am verificat dacă proprietarul avea sau avusese probleme cu legea. Ulterior, am aflat că avusese două dosare penale soluţionate cu neînceperea urmăririi penale, înainte ca eu să ajung la Piatra Neamţ. Eu am vrut să cumpăr acea casa. Mie mi s-au cerut 130.000 de euro, iar ea a fost vândută cu mult mai puţin altei persoane. Casa a fost vândută înainte de a expira contractul de închiriere“, declara fostul şef al IPJ Neamţ în 2006. 

Povestea legăturii sale cu Mararu a reapărut patru ani mai târziu, iar această apropiere, chiar fizică (cele două familii locuiau una lângă alta), a fost poate un motiv în plus pentru destituirea sa din Poliţie. 

Cazul, mediatizat la nivel naţional, a pornit de la asasinarea lui Gheorghe Mararu în localul Café Latino din Piatra Neamţ (14 noiembrie 2010), o răfuială între bandele de interlopi din micul oraş. 

După doar 16 ani de carieră, perioadă în care a urcat scara ierarhică fulminant, Aurelian Vasea Şoric a ieşit pe uşa din dos în urma scandalului ce a cutremurat Poliţia până la vârful sistemului. 

Interogaţiile sale din conferinţa de presă care a urmat cazului de la Café Latino au rămas celebre prin poziţia pe care Şoric a luat-o faţă de victima asasinatului. 

„De ce este atât de interlop Mararu? De ce, pentru că dădea bani la oameni, că lua camătă? Câţi nu dau bani? Sunt procurori care dau bani cu camătă. Şi vă dau un exemplu: procurorul militar, fostul şef al Parchetului de la Iaşi, Bădiţa Alexa, Dumnezeu să-l ierte... Şi care e problema? De asta e interlop, că dădea bani cu camătă? Eu cred că se prezintă situaţia într-un mod total eronat“, spunea atunci Şoric. 

În opinia sa, Mararu era pe nedrept catalogat ca fiind interlop din cauză că dădea bani cu camătă. 

„Nu mă transform în apărătorul lui Mararu şi nu spun că e un lucru normal cămătăria. Dar acest fapt îţi dă puterea să spui că e interlop din această cauză?“ 

După ani de procese, vrea să ajungă avocat 

Ieşirile sale publice după acest caz şi ancheta care l-a vizat au dus la destituirea din funcţie. Au căzut atunci şi alte capte grele de la vârful Poliţiei, precum chestorul şef Dan Fătuloiu (secretar de stat în MAI) sau Petre Tobă (şeful Poliţiei Române). Ani de zile, Şoric s-a zbătut în zadar prin instanţe să revină în Poliţie. 

În plus, a fost nevoit să se lupte şi cu Agenţia Naţională de Integritate care a constatat că fostul şef al Poliţiei Neamţ nu poate justifica o mare parte din avere (360.000 de lei), procesul fiind rejudecat acum, din dispoziţia Curţii Supreme, la prima instanţă, Curtea de Apel Braşov. 

În paralel, fostul şef al IPJ Neamţ a încercat să devină avocat. A ratat până acum cinci examene la admiterea în profesie. În 2016 a fost respins cu 50 de puncte (media 5), în 2014 a luat 4, iar cel mai aproape de a reuşi a fost în anul 2013 (6,16). În 2011 şi 2012 calificativele obţinute au fost de asemenea modeste, medii de 4,34 şi 5,65. În 2013, Şoric a avut şi o încercare de a intra în magistratură, dar a fost eliminate chiar după prima probă. 

Piatra Neamţ



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite