Popa non grata. Doi preoţi acuzaţi de schismă au fost daţi afară din Biserică pentru contrazicerea şefilor instituţiei

0
Publicat:
Ultima actualizare:
ÎPS Teofan, mitropolitul Moldovei şi Bucovinei FOTO Arhivă
ÎPS Teofan, mitropolitul Moldovei şi Bucovinei FOTO Arhivă

Mitropolia Moldovei şi Bucovinei a caterisit doi preoţi care au refuzat să-l mai pomenească la slujbe pe ÎPS Teofan, mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, din considerente legate de participarea înaltului prelat, în 2016, la Sinodul din Creta.

Mitropolia Moldovei şi Bucovinei, prin Consistoriul Eparhial de la Iaşi, a caterisit doi preoţi din judeţele Neamţ şi Botoşani. Foştii preoţi au fost găsiţi vinovaţi de instanţa bisericească de săvârşirea mai multor abateri: „schismă”, „insultă, calomnie, defăimare şi clevetire în public”, „instigare la atitudini şi fapte negative”, „neascultare faţă de autorităţile bisericeşti” şi de „contrazicere publică a poziţiei oficiale a Bisericii”.

Prima decizie de caterisire a fost emisă pe 9 mai şi îl vizează pe Marius-Vasilică Jugănaru, cunoscut cu numele de călugăr Pamvo. Jugănaru a fost detaşat în 2002 de arhimandritul Iustin Pârvu să supravegheze construirea Schitului „Sfânta Parascheva” din Rădeni, judeţul Neamţ, schit care se află în subordinea Mănăstirii Petru-Vodă din Neamţ. În decembrie 2016, Jugănaru a informat MMB că nu-l mai pomeneşte la slujbe pe ÎPS Teofan, mitropolitul Moldovei şi Bucovinei. În februarie 2017, călugărul a fost oprit de la slujire şi înlocuit din funcţia de stareţ al comunităţii monahale. În locul său, Mănăstirea Petru-Vodă l-a numit stareţ pe Ioan Şişmanian. 

image

Fostul călugăr Pamvo Jugănaru FOTO danielavla.wordpress.com

Potrivit reprezentanţilor MMB, în ciuda faptului că a fost oprit de la slujire, Jugănaru şi-a continuat activitatea. Mai mult, călugărul ar fi „adoptat” în schitul de la Rădeni mai mulţi preoţi din ţară cărora le-a fost interzis să oficieze ceremonii religioase, după ce i-au numit pe clericii români participanţi la Sinodul din Creta „eretici”. Jugănaru a fost acuzat de schismă, insultă, calomnie, defăimare şi clevetirea în public, instigarea la atitudini şi fapte negative, neascultarea faţă de autorităţile bisericeşti şi de contrazicerea publică a poziţiei oficiale a Bisericii. 

Dosarul de caterisire a Pr. Pamvo Juganaru de la schitul Rădeni by Ortodoxie on Scribd

Cea de-a doua decizie de caterisire a fost emisă de MMB, prin Consistoriul Eparhial Iaşi, pe 9 iunie. Hotărârea îl vizează pe Ioan Ungureanu, preotul care slujea în parohia „Schimbarea la Faţă” din localitatea sat Orăşeni Schit, judeţul Botoşani. Ioan Ungureanu este unul dintre semnatarii scrisorii din august 2016 prin care ÎPS Teofan, mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, a fost avertizat că nu va mai fi pomenit la slujbe dacă nu se dezice de Sinodul din Creta, organizat în iunie anul trecut. Preotul botoşănean a întrerupt pomenirea mitropolitului Teofan încă din august anul trecut. 

ioan ungureanu botosaninews

Fostul preot Ioan Ungureanu FOTO BotosaniNews.ro

În decembrie, câteva sute de credincioşi din satul Schit Orăşeni s-au solidarizat cu preotul paroh şi au înaintat o scrisoare MMB prin care îşi arătau susţinerea faţă de acesta. Informarea, potrivit căreia Sinodul din Creta este „eretic”, a fost semnată de peste 300 de credincioşi. În urma acestei informări, Cancelaria eparhială din cadrul Arhiepiscopiei Iaşilor l-a acuzat pe preotul Ioan Ungureanu de schismă, adică de „despărţirea de biserică prin acţiuni sau interpretări publice deosebite ale unor norme de disciplină, morală şi cult din învăţătura şi Tradiţia Bisericii”. 

Scrisoare Teofan - "caterisire" p Ioan Ungureanu by Ortodoxie on Scribd

Potrivit reprezentanţilor Bisericii, nepomenirea mitropolitului dintr-o anumită zonă - considerat chiriarhul locului - intră sub incidenţa prevederilor articolului 11, aliniat 1, din Regulamentul Autorităţilor Canonice Disciplinare şi al Instanţelor de Judecată ale Bisericii Ortodoxe Române. Pe 5 mai, oficialii MMB i-au înmânat lui Ungureanu decizia de oprire de la slujire, în prezenţa jandarmilor şi a sute de credincioşi susţinători. 

BOR se confruntă de un an cu mai multe revolte în biserici şi mănăstiri. Neînţelegerile au fost determinate participarea delegaţiei României la Sinodul din Creta, în perioada 17-26 iunie 2016. Semnarea documentelor aprobate în cadrul acestei întâlniri a stârnit reacţii virulente printre clericii din mănăstiri. Principalul înscris care a provocat nelinişte a fost „Relaţiile Bisericii Ortodoxe cu ansamblul lumii creştine“.

Citeşte şi:

Războiul nevăzut din sânul BOR continuă. Mitropolitul Moldovei, atacat dur de duhovnicul său, care vorbeşte despre „vicleşuguri masonice jidoveşti“

Sămânţă de schismă în BOR. Mitropolitul Teofan a primit ultimatum de la preoţi să se dezică de „ecumenism în general“


Misterele scrisorii care a semănat scandal în Mitropolia Moldovei. Unii preoţi semnatari spun că nu cunoşteau textul documentului

Nemulţumirile „grupărilor schismatice” la adresa Sinodului BOR. „Dacă toate obiecţiile noastre s-ar lua în considerare, s-ar anula acele documente”

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite