VIDEO Parada politicienilor la mina morţii a lăsat în umbră adevăraţii eroi. Tragedia văzută prin ochii minerilor: „Muncim cu hei-rup, ca acum 100 de ani”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Salvatorii minieri au muncit ore în şir, în adâncul pământului şi în condiţii groaznice, pentru a ajuta victimele tragediei din Mina Lupeni. Politicienii au fost, însă, în noaptea de joi spre vineri, în lumina reflectoarelor. Accidentul din subteranele minei oferă imaginea tristă a mineritului.

UPDATE Minerul adus la Bucureşti vineri dimineaţă a murit la spitalul Floreasca din Capitală, informeaza Digi 24. Potrivit sursei citate, medicii au declarat decesul în jurul orei 19.00

El fusese adus vineri dimineaţă la Floreasca în stare de comă indusă. Starea i s-a agravat din cauza unei insuficienţe renale şi a multiplelor traumatisme suferite.

Minerul Florin Suciu, de 24 de ani, fusese internat la Spitalul Floreasca după ce a fost salvat din mină la circa 12 ore după ce tavanul galeriei s-a prăbuşit peste el şi alţi doi colegi. Bilanţul victimelor accidentului de joi de la mina Lupeni creşte astfel la doi morţi şi un rănit.

Vineri dimineaţă, cu doar câteva minute înainte ca primul miner rănit grav şi blocat într-o galerie a Minei Lupeni, aflată la mai mult de 400 de metri adâncime, să fie adus la suprafaţă, la gura Minei sud din Lupeni, prin care bărbatul urma să fie scos au avut loc mişcări impresionante de forţe şi, mai ales, de imagine.

Era ora 1:30, iar în mijlocul celor câteva zeci de oameni, colegi şi apropiaţi ai victimelor accidentului din subteran şi ai salvatorilor lor şi-au făcut apariţia ministrul Energiei, Toma Petcu, stafful său şi primarul Lupeniului, Lucian Resmeriţă.

Trecuseră aproape patru ore de când localnicii din Lupeni au venit pentru a aştepta, înfriguraţi, în faţa intrării în mină ca din clipă în clipă, prima victimă să fie scoasă din subteran.

Unii dintre ei şi-au petrecut aproape întreaga zi, în faţa celeilalte intrări în Mina Lupeni, aflată la câţiva kilometri. În jurul orei 22, însă, ambulanţele au plecat din curtea intrării principale, au străbătut oraşul şi au oprit la Mina sud, iar zeci de localnici le-au urmat. Aici aveau să aştepte însă ore în şir ieşirea din mină a salvatorilor.

Politicieni la gura minei
Oamenii amorţiţi şi îngrijoraţi abia au apucat să îşi vadă camaradul urcat cu targa în autospeciala SMURD, că în lumina reflectoarelor s-a poziţionat ministrul şi politicienii locali pentru a da declaraţii. Salvatorii minieri au stat deoparte, în hala prin care se intră în subteran, ascunşi de privirile celor de afară, în timp ce un grup de mineri care a ieşit din puţ, la scurt timp după salvarea ortacului lor, s-a grăbit să plece din curtea minei, evitând să vorbească despre cele petrecute.

image

Singurul care a dat interviuri a fost ministrul, încadrat de clădirea părăginită a minei şi înconjurat de subalternii săi şi de câţiva politicieni locali. „Vreau să felicit salvatorii şi oamenii care şi-au asumat rolul de a intra în mină şi de a asigura scoaterea colegilor lor, vreau să îi felicit şi să le spun că îi apreciez mult”, şi-a început discursul Toma Petcu. Mai puţin interesaţi de felicitările  ministrului şi de tabloul politicienilor de la gura minei, mulţi dintre localnici au privit cu resemnare spre locul prin care urmau să fie scoşi, mai târziu, alţi doi mineri: Raul Cişmaşiu, un rănit care aşteptase salvarea mai mult de 12 ore în întunericul galeriei, şi minerul mort, Iuliu Codlean, îngropat sub tonele de cărbune şi de rocă.

image

„Hei-rup”, ca acum un secol

„Am lucrat 35 de ani în această mină şi niciodată nu mi-a părut mai mult rău decât acum. Se stinge încet, iar oamenii care muncesc aici nu au alte speranţe. În urmă cu 15 ani încă mai credeam într-un viitor al mineritului, când condiţiile erau mai bune. Uitaţi-vă cum cară în mină stâlpii de susţinere, cu <<hei-rupul>>, ca acum o sută de ani”, relata unul dintre foştii mineri, arătând spre angajaţii care duceau câşiva stâlpi grei de aproape 100 de kilograme, decărcaţi din cuva unui excavator, în faţa puţului minei.

mina lupeni

Alături de minerii strânşi pe terenul din faţa minei, ocupat de vagoneţi ruginiţi, de dărâmături şi fiare vechi, şi-au făcut loc rude ale salvatorilor din subteran. „Am venit cu copilul, pentru a ne aştepta soţul, care este salvator minier, la ieşirea din mină. Vreau doar să văd că este bine şi că nu i s-a întâmplat nimic rău în orele în care a coborât să îi scoată pe răniţi”, a spus o altă localnică.

În întunericul de la intrarea în mină, risipit doar de lumina palidă a unui bec atârnat pe perete, cei mai mulţi dintre lupeneni aşteptau tăcuţi clipa în care soneria anunţă urcarea şi coborârea coliviei. Unii le explicau celorlalţi, mai puţin obişnuiţi cu mina, ce înseamnă fiecare sunet, în funcţie de frecvenţa şi intensitatea lui şi unde se afla şi se îndrepta colivia anunţată de sonerie. „După ani în şir de muncă în subteran, ajungi să cunoşti miezul pământului ca pe tine. De aceea, de multe ori minerii cu experienţă ştiu să se păzească de mulţimea pericolelor de aici. Şi, totuşi, nu e suficient pentru a ieşi viu din mină”, spune un alt miner.

mina lupeni

În prezent, mina din Lupeni, un oraş minier cu 22.000 de locuitori, se află în proces de închidere, rămânând totuşi cea mai mare mină din Valea Jiului. Mai are 1.100 de angajaţi.

Tragedia de la mina care se închide

Joi, după-amiază, o surpare produsă în urma deranjării susţinerii abatajului din subteranul minei Lupeni a generat blocarea a trei oameni la peste 400 de metri sub pământ. În momentul surpării, se aflau în abatajul cu o lăţime de aproximativ 4 metri şi o înălţime de 2 metri, 11 persoane. Opt mineri au părăsit zona periculoasă, şapte dintre ei fiind implicaţi în derularea operaţiunilor de suport tehnic, unul reuşind să se evacueze singur, având răni uşoare.

lupeni

Trei mineri cu vârste între 39 şi 43 de ani au fost blocaţi de o acumulare de minereu pe o lungime de aproximativ 20 de metri. Echipele de salvatori minieri au muncit 15 ore pentru aducerea la suprafaţă a celor trei victime.

Scoşi în 15 ore
Prima persoană blocată în Mina Lupeni a fost scoasă la suprafaţă, în noaptea de joi spre vineri, la ora  1.30, după mai bine de 11 ore de la surparea tavanului unui abataj din mină. Angajatul a fost preluat de un elicopter şi transportat la Spitalul Floreasca din Bucureşti. Potrivit medicului Bogdan Opriţa de la Spitalul Floreasca, minerul internat la spitalul bucureştean este în stare gravă, „întreg organismul prezentând o suferinţă generalizată“ cauzată de strivirea trupului. Printre problemele cele mai grave se numără insuficienţa renală, un efect secundar al strivirii organismului, a precizat purtătorul de cuvânt al Spitalului Floreasca.

Aproximativ o oră mai târziu, cel de-al doilea miner care a fost blocat în subteran şi care a fost găsit de salvatori a fost scos şi el din Mina Lupeni, acesta având răni uşoare, a fost preluat de medicii de la Ambulanţă.

Ulterior a fost scos din mină trupul lui Lucian Codlean. Potrivit purtătorului de cuvânt al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Hunedoara, Anemona Doda, cel de al treilea miner a fost găsit în jurul orei 5.00, s-a încercat resuscitarea la faţa locului, însă fără succes, apoi a fost scos la suprafaţă şi a fost declarat decesul.

Cronologia tragediilor petrecute în Mina Lupeni în secolul XX
1912, Mina Sud Lupeni - 4 morţi
1917, 19 octombrie, Mina Elena (Lupeni) - 57 de morţi;
1920, 13 Ianuarie. Puţul Clara (Lupeni) - 3 morţi;
1922, Mina Ştefan (Lupeni) - 1 mort;
1922, 27 Aprilie, Catastrofa din Mina Aurelia, Lupeni, 82 de morţi;
1929, Mina Victoria Lupeni - 1 mort;
1944, 3 Mai. Mina Lupeni - 33 morţi;
1953, Mina Lupeni - 3 morţi;
1955, Mina Lupeni - 9 morţi;
1956, Mina Lupeni - 12 morţi;
1956, Mina Lupeni - 9 morţi;
1992, ianuarie, Mina Lupeni, doi morţi
1993, februarie, trei morţi, surpare.

Mina Lupeni se află în proces de închidere.


Vă recomandăm să citiţi şi:

VIDEO Cine este minerul mort în galeria din Lupeni: Iuliu Codlean avea trei copii. „Vestea că a plecat din viaţa noastră ne-a şocat. Cuvintele sunt de prisos”

Iuliu Lucian Codlean, părinte pentru trei copii, a fost ultima victimă ucisă în subteranele Lupeniului, o mină cu o istorie îndelungată şi însângerată. Minerul a murit strivit de tavanul galeriei în care muncea, cu câteva zile înainte de a-şi serba ziua de naştere.

VIDEO Accident la Mina Lupeni. Un miner a murit, alţi doi sunt răniţi, unul grav. Operaţiunea de salvare a durat peste 15 ore

Doi dintre cei trei mineri prinşi în subteran au fost salvaţi de echipele de intervenţie: primul dintre ei este în stare gravă, cu multiple traumatisme şi fracturi, se află în comă indusă şi a fost transportat la Spitalul Floreasca din Bucureşti, în timp ce cel de-al doilea miner scos din subteran are răni superficiale. Cel de-al treilea dintre ei, găsit în jurul orei 5.00, nu a putut fi resuscitat.

VIDEO Scene dramatice la Mina Lupeni: „Minerii blocaţi în galeria surpată se aud strigând şi bătând în metale”. Salvatorii au ajuns la primii doi mineri blocaţi

Scene dramatice s-au petrecut în ultimele ore în faţa Minei Lupeni, unde zeci de localnici s-au strâns îngrijoraţi de soarta celor trei mineri blocaţi în subteranele exploatării, după ce tavanul galeriei miniere în care munceau s-a prăbuşit. Ministrul Energiei, Toma Petcu, a anunţat că echipele de salvare au ajuns la primii doi mineri blocaţi în subteran.

Ceauşescu, ridiculizat de oficialii americani în notele secrete despre greva minerilor din 1977. WikiLeaks: „În Valea Jiului, l-au huiduit şi i-au arătat pumnii“

Mai multe note informative secrete, provenite de la reprezentanţii Ambasadei Statelor Unite ale Americii, publicate de wikileaks.org, dezvăluie modul în care americanii priveau greva minerilor din 1977, considerată de unii istorici cea mai mare mişcare anticomunistă dinainte de 1989. Informaţiile oficialilor din anii 1970 prezentau evenimentele din Valea Jiului cu totul diferit de modul în care le „zugrăveau” autorităţile comuniste.

Hunedoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite