Slujbe speciale şi tradiţii în Hunedoara de Bobotează: ursitul şi apa sfinţită

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Sărbătoarea de Bobotează are o semnificaţie aparte în tradiţiile din zona Hunedoarei. Se spune că în seara dinaintea Bobotezei, fetele îşi visează ursitul. Curţile bisericilor sunt pline de crdincioşi care vin pentru a lua apă sfinţită.

Conform tradiţiei din zona Hunedoara, în noaptea de Bobotează fetele obişnuiesc să pună sub pernă fire de busuioc, pentru a-l visa pe cel cu care urmează să se căsătorească. Bătrânii din satele de munte spun că tinerele ţin post toată ziua, pentru că numai astfel vor avea bărbaţi harnici.

„Pe vremuri, în Ţinutul Momârlanilor, slujba de sfinţire a apei avea loc pe malul unui pârâu ce curgea în apropierea bisericii. Preotul aşeza cele sfinte pe o masă, iar de jur-împrejur se aflau vasele celor veniţi să ia apă sfinţită”, scria omul de cultură Marcel Lapteş.

Cea mai mare aglomeraţie în Hunedoara va fi, ca în fiecare an, la Catedrala din Parcul Tineretului, unde peste 1.000 de credincioşi vin cu bidoane de apă pentru a fi sfinţită de preoţi.
Şi în staţiunea Straja se adună sute de turişti pentru o ceremonie devenită deja tradiţională. Slujba este oficiată de părintele Daniel, stareţul Schitului Straja, iar apa sfinţită împărţită creştinilor este adusă în butoaie de către salvamontişti de la o altitudine de 1.700 de metri.
 

Vă recomandăm şi:

Tradiţiile arhaice ale colindatului în Hunedoara: poveştile crailor, piţărăilor şi căluşerilor care aduc bucurie

Revelion în stradă: ce plănuiesc autorităţile din Hunedoara şi Deva pentru petrecerea de Anul Nou

Tradiţiile arhaice ale Crăciunului în Hunedoara: de la ritualuri erotice la ospeţe destinate celor morţi

Tradiţiile arhaice ale Anului Nou păstrate în satele Hunedoarei

Victor Ponta a vizitat Sarmizegetusa. Mesajul premierului, de la poalele cetăţii

Hunedoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite