Video Dezgheţul de primăvară înfundă în noroi de netrecut drumurile satelor din munţii Hunedoarei FOTO
0Mai multe sate din munţii Hunedoarei, izolate în timpul iernii din cauza nămeţilor şi a gheţii, rămân le fel de greu accesibile odată cu venirea primăverii.
Localnicii mai multor comune din judeţul Hunedoara aşteaptă venirea primăverii pentru a putea circula în siguranţă pe puţinele drumuri care leagă aşezările lor de zonele învecinate.
GALERIE FOTO CU DRUMURILE DE MUNTE DIN HUNEDOARA
GALERIE FOTO - IARNA ÎN ŢINUTUL PĂDURENILOR
Căile de acces traversează păduri întinse şi nu au fost modernizate vreodată de la înfiinţarea lor, în deceniile de la mijlocul secolului trecut.
Gropile de primăvară
Zăpada, noroiul, urmele adânci lăsate de utilajele forestiere, făgaşele şi bălţile întinse apărute pe terenul moale fac aproape imposibilă circulaţia cu autoturismele spre Vadu Dobrii, Bătrâna (Munţii Poiana Ruscă), Ursici, Măgureni şi Cioclovina (Munţii Orăştiei) şi spre cătunele izolate din nordul judeţului Hunedoara (Munţii Apuseni).
Drumul din Poieniţa Voinii. Foto: Daniel Guţă. ADEVĂRUL
Localnicii sunt izolaţi de restul lumii în timpul iernii, însă dezgheţul la aduce uneori şi mai multe probleme. „În toamna anului trecut, au avut loc reparaţii pe drumul judeţean care traversează comuna Bunila. Drumul este de pământ, iar odată cu topirea zăpezii a revenit la starea iniţială dinaintea lucrărilor de întreţinere. Gropile au apărut din nou, parcă mai multe ca în trecut”, spune un localnic din satul Poieniţa Voinii, traversat de drumul judeţean Hunedoara – Bunila – Vadu Dobrii. Acest drum este accesibil doar până la ieşirea din satul Bunila, nu şi pe tronsonul Bunila – Vadu Dobrii.
Drumul Judeţean Bunia - Vadu Dobrii, în apropiere de Vadu Dobrii. ADEVĂRUL
Autorităţile comunelor se plâng că nu pot interveni în ajutorul oamenilor, deoarece fie nu sunt în administrarea sectoarelor de drum degradate, fie nu au fonduri pentru a le moderniza din bugetul propriu şi aşteaptă finanţări externe pentru reabilitarea lor.
Iarna în satul Bătrâna. VIDEO: ADEVĂRUL
Drumul împărţit de primărie, Consiliul Judeţean şi Romsilva
Drumurile sunt judeţene, forestiere şi locale, iar în unele cazuri, acelaşi drum este împărţit în sectoare administrate de Consiliul Judeţean Hunedoara, primăriile locale şi Romsilva.
Ţinutul Pădurenilor. Magia iernii aduce turişti într-un loc aproape părăsit | FOTO VIDEO
Într-o astfel de situaţie se află cei circa 100 de locuitori ai comunei Bătrâna, din Ţinutul Pădurenilor. Cel mai accesibil drum spre Bătrâna a fost aproape impracticabil în această iarnă pentru cei care au încercat să ajungă aici cu autoturismul. Pantele abrupte acoperite cu zăpadă pe ultimii kilometri ai drumului Dobra – Bătrâna au fost greu de „cucerit”, la fel şi cei peste 20 de kilometri de traseu prin pădure.
Drum forestier. Foto: Daniel Guţă. ADEVĂRUL
„Sunt 24 de kilometri de drum forestier şi judeţean pe care cei care vin în Bătrâna trebuie să îl parcurgă până aici, un drum pentru care am făcut numeroase demersuri la Consiliul Judeţean Hunedoara pentru a fi modernizat, însă fără rezultat”, relata Radu Herciu, primarul comunei Bătrâna. În satul Bătrâna, aproape toate uliţele au fost asfaltate.
Drumul de gheaţă spre Măgureni
Măgureni, unul dintre satele cele mai inaccesibile din judeţul Hunedoara, se află în Munţii Orăştiei, la capătul unui drum forestier de 15 kilometri care urcă din localitatea învecinată Sibişel, pe valea pârâului Sibişel.
Cel mai izolat sat din văile pădurenilor ascunde o „comoară” uitată în mijlocul sălbăticiei VIDEO
„Până la construirea drumului forestier, aprovizionarea oamenilor cu cele necesare se făcea incredibil de greu. În perioada fără drum, locuitorii cătunului circulau pe poteci puţin amenajate. Totul se transporta pe cai şi în desagi, parcurgând pe jos cărări şi poteci care iarna erau aproape impracticabile. Oamenii plecau de vinerea ia târg la oraş, aveau gazdă în Sibişel şi sâmbăta de dimineaţă plecau la târg în Orăştie, cumpărau bucate, le duceau la moară şi plecau din nou la gazdă în Sibişel, unde dormeau noaptea şi abia duminica pe la amiază ajungeau acasă”, informează reprezentanţii comunei Beriu, de care aparţine satul.
Drumul îngheţat spre Măgureni. ADEVĂRUL
În lunile de iarnă, drumul spre Măgureni a fost acoperit o perioadă îndelungată cu gheaţă, astfel că urcuşul i-a pus în pericol pe cei care s-au aventurat pe drum cu maşinile. În satul învecinat Vârfului Godeanu (1656 metri) – supranumit „muntele sfânt al dacilor” pentru că la poalele lui se găseşte Sarmizegetusa Regia – au mai rămas câţiva localnici şi călugării de la schitul înfiinţat aici în anii 2000.
Drum spre Măgureni. ADEVĂRUL
Într-o situaţie la fel de dificilă s-au aflat şi localnicii satului Vadu Dobrii din Munţii Poiana Ruscă. După ninsori, drumurile de pământ ale aşezării au devenit pentru perioade îndelungate aproape imposibil de străbătut, din cauza nămeţilor şi a porţiunilor de gheaţă.
Localnicii din Ursici au rămas şi ei izolaţi din cauza stării drumului de pământ. Utilajele forestiere au afectat şi mai grav starea acestuia. Autorităţile locale spun că este prea devreme pentru a demara lucrări ample de întreţinere, deoarece iarna încă îşi face simţită prezenţa în zonele de munte.
Drumul spre Măgureni în timpul iernii. ADEVĂRUL
Vă recomandăm să citiţi şi:
Ţinutul Pădurenilor, dezvelit de secrete. Satele de basm din Munţii Poiana Ruscă FOTO VIDEO