Amendă pentru Compania Naţională de Căi Ferate pentru modul deplorabil în care arată monumentul istoric „Gara Mărăşeşti“

Amendă pentru Compania Naţională de Căi Ferate pentru modul deplorabil în care arată monumentul istoric „Gara Mărăşeşti“

Gara Mărăşeşti

Sancţiunea, în sumă de 4.000 de lei, a fost dată de Direcţia Judeţeană pentru Cultură Vrancea. Gara Mărăşeşti necesită lucrări urgente de consolidare şi restaurare.

Ştiri pe aceeaşi temă

”CFR” SA - Sucursala Regională Galaţi, proprietarul monumentului istoric cod LMI VN-II-m-B-06518 – ”Gara Mărăşeşti”, situat în oraşul Mărăşeşti, str. Doinei, nr. 1, judeţul Vrancea a fost sancţionat cu amendă contravenţională în valoare de 4.000 de lei de către agenţii constatatori din cadrul Direcţiei Judeţene pentru Cultură Vrancea pentru nerespectarea obligaţiilor privind efectuarea lucrărilor de conservare, consolidare, restaurare, reparaţii curente şi de întreţinere a monumentului istoric, prevăzute în art. 36, lit. b) din Legea 422/2001 privind protejarea monumentelor istorice.

"Astfel, în luna decembrie 2015, reprezentanţii Direcţiei Judeţene pentru Cultură Vrancea au efectuat un control în vederea constatării stării de conservare a monumentului istoric ”Gara Mărăşeşti”. Urmare a controlului efectuat, s-a constatat că monumentul istoric se află într-o stare de degradare avansată, cauzată de neefectuarea lucrărilor de conservare, consolidare, restaurare, reparaţii curente şi de întreţinere, proprietarul fiind sancţionat contravenţional cu avertisment. De asemenea, cu această ocazie s-a dispus ca, în termen de 90 de zile, proprietarul să transmită Direcţiei Judeţene pentru Cultură Vrancea documentaţia tehnică necesară obţinerii avizului specific Legii nr. 422/2001 pentru lucrări de conservare, consolidare şi restaurare/reparaţii curente şi de întreţinere a monumentului istoric. La data sancţionării cu avertisment, proprietarul monumentului istoric a comunicat Direcţiei Judeţene pentru Cultură Vrancea demararea procedurii de achiziţie a lucrărilor de reparaţii la monumentul istoric ”Gara Mărăşeşti”, procedură anulată ulterior în cursul anului 2016", se arată într-un comunicat al Direcţiei de Cultură.

De asemenea, CFR SA a comunicat în lunile februarie şi iunie 2017 faptul că reabilitarea şi modernizarea monumentului istoric ”Gara Mărăşeşti” au fost incluse în programul companiei de modernizare a staţiilor de căi ferate până în anul 2018.

În luna iunie 2017, reprezentanţii Direcţiei Judeţene pentru Cultură Vrancea au efectuat un nou control la monumentul istoric ”Gara Mărăşeşti”, constatându-se că nu a fost luată nici o măsură concretă de remediere a stării de degradare avansată a monumentului istoric.

"Drept urmare, în data de 14 iunie 2017, având în vedere nerespectarea de către proprietar a obligaţiilor privind efectuarea lucrărilor de conservare, consolidare, restaurare, reparaţii curente şi de întreţinere a monumentului istoric, prevăzute în art. 36, lit. b din Legea 422/2001 privind protejarea monumentelor istorice, s-a dispus sancţionarea cu amendă contravenţională în valoare de 4.000 de lei, conform prevederilor art. 55, alin.1, lit. b şi alin. 2 din Legea nr. 422/2001 privind protejarea monumentelor istorice.
Pe această cale, amintim că, în calitate de proprietar al monumentului istoric ”Gara Odobeşti”, cod LMI VN-II-m-B-06530, Compania Naţională de Căi Ferate ”CFR” SA - Sucursala Regională Galaţi a fost amendată de către Direcţia Judeţeană pentru Cultură Vrancea şi în anul 2016 cu amendă în valoare de 8.000 de lei pentru nerespectarea obligaţiilor prevăzute de Legea 422/2001 privind protejarea monumentelor istorice, sancţiune împotriva căreia proprietarul a depus plângere contravenţională, aflată în prezent pe rolul instanţelor de judecată", mai arată Direcţia de Cultură.

citeste totul despre: