Monumentul istoric ”Gara Mărăşeşti”, într-o stare deplorabilă. CFR, obligată să repare clădirea
0
Consilierii din cadrul Direcţiei Judeţene pentru Cultură Vrancea şi-au pus mâinile în cap când au văzut dezastrul din Gara Mărăşeşti, care necesită lucrări urgente de cosolidare şi restaurare.
Căi Ferate S.A. – sucursala CF Galaţi s-a ales cu avertisment din partea Direcţiei de Cultură Vrancea, dar şi cu obligaţia ca în 90 de zile să depună la sediul Direcţiei Judeţene pentru Cultură Vrancea documentaţia necesară obţinerii avizului Ministerului Culturii în vederea efectuării lucrărilor de reabilitare a monumentului istoric.
"Atât la exterior cât şi la interior, monumentul istoric prezenta fisuri ale zidăriei şi tencuială căzută cauzate de infiltraţii; tâmplărie degradată; pe alocuri, geamurile lipseau; din cauza degradărilor tâmplăriei, unele uşi şi ferestre nu se închideau corespunzător, iar altele nu mai sunt funcţionale; în unele corpuri ale clădirii sistemul de iluminat este defect. Din cauza acoperişului degradat, în unele corpuri s-a constatat pătrunderea masivă a apei în zidărie, ceea ce a determinat căderea plafonului. Totodată, s-a putut observa că sistemul pluvial era incomplet, pe alocuri, jgheaburile şi burlanele fiind desprinse sau lipsind în totalitate.
Având în vedere neregulile constatate, care reprezintă un real pericol atât pentru angajaţi şi călători, cât şi în contextul celebrării centenarului luptelor din Primul Război Mondial, unde Gara Mărăşeşti a ocupat un loc principal, consilierii Direcţiei Judeţene pentru Cultură Vrancea au aplicat proprietarului monumentului istoric – Compania naţională de Căi Ferate S.A. – sucursala CF Galaţi – sancţiunea avertismentului"', se arată într-un comunicat al Direcţiei pentru Cultură Vrancea.
De asemenea, s-a impus proprietarului ca, în termen de 45 de zile de la încheierea procesului-verbal de constatare a contravenţiei, să depună la sediul Direcţiei Judeţene pentru Cultură, dovada începerii întocmirii documentaţiei.
Totodată, i s-a atras atenţia proprietarului că neîndeplinirea obligaţiilor prevăzute de Legea 422/2001 privind protejarea monumentelor istorice atrage răspunderea contravenţională.