Casa Beiului, bijuteria de pe malul mării moştenită de pe vremea Imperiului Otoman, distrusă de comunişti
0Pe buza mării, în zona Plajei la Vii, unde acum este Poarta 4-5 de intrare în Portul Constanţei, se ridica o bijuterie arhitecturală turcească. Era casa unde beiul înnopta atunci când venea la Kustenge.
De pe vremea Imperiului Otoman, Constanţa a moştenit o construcţie importantă. Este vorba de Casa Beiului sau Casa Paşei. Beiul, spune arhitectul Radu Cornescu, obişnuia să vină destul de des la Kustenge şi aşa se face că îşi ridicase o casă în stil turcesc. Pe atunci, oraşul de la malul mării era o regiune a Silistrei, acolo unde îşi avea reşedinţa beiul. Reşedinţa lui era la Silistra.
După Războiul de Independenţă din anul 1878, când Dobrogea s-a unit cu România, Casa Beiului a fost închiriată de vilegiaturiştii care veneau în concediu la Marea Neagră. Aici, în perioada interbelică se termina Constanţa.
În perioada comunistă, un fost prim-secretar al Constanţei a vrut să pună în valoare reşedinţa beiului şi să amenajeze o cofetărie şi un bar, însă cel ce I-a urmat nu a avut aceeaşi inspiraţie şi s-a gândit că mai bine o dărâmă şi în locul respectiv să se ridice blocuri de locuinţe. „Cu o macara i s-a luat turnul şi a fost aşezat alături şi asta a însemnat sfârşitul construcţiei“, spune arhitectul.
Minunea turcească s-a degradat şi în cele din urmă a dispărut cu totul. Blocul de locuinţe nu a mai fost construit niciodată.
Vă mai recomandăm:
Dobrogea, cel mai frumos pământ al României - botezată după un slav