Aromânii fac petiţie pentru sancţionarea B1TV. Radu Banciu a vorbit în termeni scandaloşi despre comunitatea lui Gică Hagi şi a Simonei Halep

Aromânii fac petiţie pentru sancţionarea B1TV. Radu Banciu a vorbit în termeni scandaloşi despre comunitatea lui Gică Hagi şi a Simonei Halep

Comunitatea aromână se mobilizează pentru semnarea unei petiţii online prin care se cere CNA sancţionarea drastică a postului B1TV, la care Radu Banciu a comentat injurios, în emisiunea de miercuri, 17 mai, la adresa aromânilor.

Ştiri pe aceeaşi temă

Radu Banciu a folosit termeni jignitori pentru a descrie prima căsnicie a lui Gheorghe Hagi, a cărui echipă de fotbal Viitorul Constanţa a devenit recent campioana României.

Iniţiatoarea protestului este jurnalista Steliana Duliu-Bajdechi, publicist-comentator Radio Constanţa şi lider al Uniunii Ziariştilor Profesionişti din România - filiala Dobrogea. 

Steliana a lansat următorul mesaj pe Facebook: „Mă adresez tuturor aromânilor (armânilor) care consideră că fiecare trebuie să îşi asume răspunderea pentru ceea ce afirmă. Vă rog să urmăriţi filmarea de la minutul 19.20 la minutul 20.30. Dincolo de afirmaţiile referitoare la o persoană (Gheorghe Hagi, pe care îl denigrează inadmisibil), Radu Banciu face altceva, mult mai grav. 

Cetăţeanul Banciu face referire la un grup etno-cultural, spunând, citez: <la ei, LA REGNUL LOR, femeia nu este departe de a fi tratată ca un animal...>. Mă adresez dvs. cu rugămintea să nu comentaţi despre individul în cauză, ci să acţionam printr-o scrisoare comună către CNA, considerând afirmaţiile discriminatorii, care încalcă legea“.

Jurnalista de origine aromână a ţinut să facă o precizare foarte importantă celor care i-au recepţionat apelul: „Vă rog doar să vă exprimaţi dorinţa de a semna protestul. Vă anunţ că voi şterge orice comentariu ofensator la adresa cetăţeanului Banciu. Mă intereseaza finalitatea, nu jignirile reciproce.“

Apelul Stelianei Duliu-Bajdechi a strâns rapid susţinători, printre care se numără şi soţia lui Mircea Geoană, Mihaela Geoană, care aparţine şi ea comunităţii aromâne. 

Iată textul petiţiei online care a adunat sute de semnături:

<Machidonii> nu sunt un popor din comuna primitivă

„În data de 17 mai 2017, în cadrul Emisiunii <Lumea lui Banciu> difuzată la postul de televiziune B1 TV, de la ora 23.00, jurnalistul Radu Banciu a făcut afirmaţii denigratoare la adresa unor personalităţi ale sportului internaţional, respectiv Simona Halep şi Gheorghe Hagi şi, extrem de grav, la adresa comunităţii lingvistice din care aceştia fac parte afirmând că, la <machidoni>: <la ei, după cum ştiţi, ÎN REGNUL LOR, femeia nu este departe de a fi tratată ca un animal. (...) Nu au încotro, pentru că, aşa este, sunt primitivi, şi atunci ei trebuie să se căsătorească între ei, le rup ăştia picioarele, mafioţii lor, albanezii lor, dacă cumva te duci şi obţii un mariaj în altă parte, vezi Doamne, nu are voie unul să o trateze cu blândeţe; dacă ia de bărbat UN ROMÂN sau bulgar sau vietnamez, ăla poate că o tratează firesc, normal, ca pe un ou, nu o tratează ca pe o vacă... Şi atunci sigur că lucrurile se complică, vin ăia peste tine, ştim cum sunt tradiţiile la POPOARELE astea din comuna primitivă.

Dincolo de confuziile identitare de tot felul, dincolo de discuţia asupra originii aromânilor, (armânilor/”machidonilor”/ makedon-armânilor, vlahilor etc.) pe care îi confundă la un moment dat cu albanezi (lezând astfel şi această etnie), jurnalistul Radu Banciu face afirmaţii inacceptabile privind statutul femeilor <machidoance>, adică a celor ce consideră că fac parte din această comunitate etno-lingvistică şi a căror imagine publică a fost afectată în acest moment, la scară internaţională.

Solicităm aşadar sancţionarea postului B1 TV, deoarece ştim că România este o ţară membră a Uniunii Europene, iar discriminarea este interzisă în programele audiovizuale, pe considerente de rasă, religie, naţionalitate, sex, orientare sexuală sau etnie.“ 

Fotografie de arhivă: Gică Hagi cu micuţa Simona Halep

Pe aceeaşi temă: 

Radu Banciu îl distruge pe Hagi: „Nu e antrenor! N-a demonstrat nimic niciodată. Mereu s-a predat în faţa Stelei“

Domnul Banciu faţă cu naţionalismul

citeste totul despre: