Un bărbat a condus fără permis cu copilul în maşină. Motivul pentru care a fost achitat de instanţă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Condamnat iniţial la un şi şase luni de închisoare, cu executare, pentru conducere fără permis, un bărbat din Călăraşi a fost achitat luna aceasta, în apel, după ce a demonstrat că a fost forţat să se urce la volan pentru a-şi duce la spital fetiţa grav bolnavă.

Incidentul s-a petrecut pe 3 octombrie 2016, în Călăraşi. Bărbatul şi-a dus la spital fiica în vârstă de cinci luni, căreia i se făcuse rău, cu o maşină pe care o cumpărase de la un văr, fără să perfecteze actele. A fost oprit de poliţie, iar agentul de circulaţie a constatat că nu avea permis de conducere, aşa că a fost trimis în judecată.

În instanţă, inculpatul a explicat că a sunat, mai întâi, la serviciul de urgenţă 112, de unde i s-a spus că echipajele de salvare sunt ocupate şi că a decis să-şi transporte singur fetiţa la spital, care începuse să se învineţească şi să aibă convulsii.

Bărbatul a dovedit cu înscrisuri că fiica sa a fost internată în perioada 03 octombrie  – 24 octombrie 2016, în Spitalul de Boli Infecţioase Victor Babeş din Bucureşti şi că a decedat la data de 27 octombrie 2016. Din documentele medicale rezultă că fetiţa a fost internată cu febră mare şi vărsături, cu suspiciunea unei meningite acute.

Procurorii au arătat însă că în ziua incidentului, 3 octombrie 2016, nu a fost identificată nicio sesizare a inculpatului la Serviciul Unic de Urgenţă 112, ci doar cu o zi înainte, când bărbatul ar fi semnalat doar faptul că i s-a distrus autoturismul.

Instanţa de fond, Judecătoria Călăraşi, a ţinut cont şi de faptul că bărbatul fusese condamnat în două rânduri pentru infracţiuni de furt calificat şi că, în raport de ultima condamnare (un an şi opt luni de închisoare), se află în stare de recidivă postexecutorie, astfel încât a dispus o pedeapsă de un an şi  şase luni în regim de detenţie pentru conducera unui autovehicul fără permis.

Bărbatul a făcut apel şi a cerut o pedeapsă mai blândă, iar instanţa de apel l-a achitat.

„Curtea de Apel Bucureşti a dispus achitarea unui bărbat trimis în judecată pentru săvârşirea infracţiunii de conducere fără permis, apreciind că acesta nu a acţionat cu vinovăţie, ci s-a aflat într-o stare de necesitate când a comis fapta, transportând-o pe fiica sa, grav bonavă, la spital. (...) Curtea apreciază că inculpatul a avut reprezentarea faptului că singura posibilitate de salvare a copilului său a fost deplasarea acestuia la spital (prin conducerea autoturismului fără permis de conducere), dar în raport de care, acesta nu a acţionat cu vinovăţie, astfel încât, se impune achitarea acestuia în temeiul art. 16 lit. d Cpp.”, explică Avocatul Raluca Cârstea, Legal Land, citând din considerentele deciziei pronunţate de Curtea de Apel Bucureşti în aprilie 2019.

Judecătorul a luat această decizie după ce a apreciat că în cauză sunt îndeplinite condiţiile de existenţă ale stării de necesitate. Mai exact, instanţa a considerat că pericolul a fost imediat (potrivit declaraţiei inculpatului şi a înscrisurilor medicale depuse) şi inevitabil, în sensul că nu a putut fi înlăturat decât prin săvârşirea faptei penale şi că prin acţiunea de salvare nu s-au produs urmări mai grave decât acelea care s-ar fi produs dacă pericolul nu era înlăturat.

„La aprecierea caracterului inevitabil al pericolului, instanţa de control judiciar a avut în vedere criteriul subiectiv, apreciind că inculpatul, în raport de particularităţile psihofizice, experienţa sa de viaţă, de implicarea subiectivă intensă (fetiţa pe care dorea să o salveze era propriul copil), dar şi de starea de sănătate deteriorată în mod evident a copilului, a apreciat că singura posibilitate de a-l salva este de a o deplasa el însuşi la spital. Instanţa a luat în considerare şi că este de notorietate modalitatea necorespunzătoare în care funcţionează Serviciile de ambulanţă şi intervalul de cele mai multe ori prea lung de timp în care ambulanţele reuşesc să se deplaseze la domiciliul pacienţilor. La acel moment, inculpatul a avut de ales ambulanţa în timp ce starea fiicei sale se deprecia în mod accelerat (febra foarte mare şi convulsii) şi a o deplasa el însuşi la spital. Desigur, în mod obiectiv existau şi alte posibilităţi de atingere a aceluiaşi rezultat (să solicite un taxi sau un prieten care avea permis de conducere şi/sau autoturism), însă impactul emoţional puternic generat de starea de sănătate a propriului copil poate justifică alegerea inculpatului în acel moment”, se arată în motivarea deciziei Curţii de Apel Bucureşti (www.rolli.ro).

Călăraşi



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite