Între un demers la Inspectoratul Şcolar Judeţean prin care cere ca elevii din familiile defavorizate să nu mai fie arătaţi cu degetul la avizierul şcolii şi proiecte pentru elevii pe care îi reprezintă, Dragoş Popa, preşedintele Consiliului Judeţean al Elevilor, a acceptat să îmi răspundă la câteva întrebări despre problemele elevilor băcăuani, despre viitorul Consiliului Naţional al Elevilor, dar şi despre învăţământ, în general.

acum 2 zile · comentarii (1)

În contextul în care literatura şi cultura italiană nu sunt foarte frecventate de publicul cultivat, a apărut în centrul Bucureştiului Librăria italiană Pavesiana, din entuziasmul doamnei Mara Chiriţescu, traducătoare şi italienistă pasionată. Se pot răsfoi şi cumpăra cărţi, sau sta în fotoliu la o vorbă, la o cafea, cu iubitorii ţării lui Dante, Eco şi Veronesi.

acum 2 zile · comentarii (1)

O legitate nescrisă a economiei spune că excesele se răzbună: cu cât câştigul este prea mare faţă de potenţial, cu atât va fi şi pierderea, prea mare. Acum, la două săptămâni de la declanşarea „crizei francului“, marii câştigători din anii 2006-2008 ai creditării în valute exotice – bancheri şi clienţi – riscă să se transforme, de-a valma, în mari perdanţi. Riscă, am putea spune, un faliment în stil elveţian.

acum 2 zile · comentarii (0)

Fiecare Raport MCV (13 pagini, în 2015) este însoţit de un Raport Tehnic (40 de pagini, în 2015). Începând cu 2012, Educaţia devine subiect de analiză în context MCV. Pentru prima dată, în 2015 subiectul corupţiei în Educaţie devine atât de semnificativ, încât este ridicat la rangul unei secţiuni de sine stătătoare. Tristă premieră!... Ruşinoasă premieră!...

acum 2 zile · comentarii (0)

Astăzi, Grecia este în plin proces de implementare a unei decizii economice de ajustare în schimbul a două pachete de sprijin în valoare de 240 miliarde de euro. După cinci ani de austeritate, PIB-ul Greciei a scăzut cu 25 de procente, veniturile pe familie s-au redus cu 30% şi rata şomajului a ajuns la 25%. Grecii au plătit un preţ greu.

acum 2 zile · comentarii (6)

Recenta şi brusca demisie a lui George Maior, directorul SRI, este un eveniment care se mişcă, deocamdată, între secret şi mister. Secretul este secret pentru că este interzisă, prin Lege, dezvăluirea lui. Nici astăzi nu ştim dacă Victor Ponta a fost sau nu a fost ofiţer sub acoperire. Desecretizarea făcută de către preşedintele Traian Băsescu, din raţiuni de moralitate politică, nu a fost suficientă pentru a dovedi dedublarea premierului.

acum 2 zile · comentarii (2)

Întrebarea de ultimă oră, la Moscova, este: raportul, din decembrie 2000, al Consiliului Naţional pentru Informaţii, din SUA, care viza evoluţii geopolitice în perioada anilor următori, până în 2015, a fost un plan de acţiune sau doar o înşiruire de previziuni dezirabile, pentru cei care s-au succedat, ca preşedinţi, la Casa Albă? Scopul, presupus de analişti ruşi, fiind acela de a menţine hegemonia americană globală, după prăbuşirea URSS.

acum 2 zile · comentarii (18)

Trăim într-o lume cu multă dezordine, parcă lipsită de aranjamente care să ordoneze conduita statelor mari şi mici. Este ceea ce observa un decan al diplomatiei mondiale ca Henry Kissinger (‘World Order”, Penguin Books, 2014). Ian Bremmer a încapsulat această stare a sistemului internaţional în formula G-0, pe fondul multipolarizarii puterii în spaţiul global, chiar dacă SUA rămân superputerea globală fără egal.[1]

acum 2 zile · comentarii (2)

O ȋntrebare pusă frevent specialiştilor din domeniul psihologiei, psihoterapiei, asistenţei sociale, sociologiei şi chiar filosofiei uneori, este despre posibila prietenia dintre femei şi bărbaţi, sau dacă poate exista doar prietenie ȋntre femei şi bărbaţi, sau care este limita dintre o simplă prietenie şi mai mult decât prietenie.

acum 2 zile · comentarii (0)

După ce treci de tîrgul de vechituri din Vitan şi o iei spre Popeşti Leordeni, se face undeva, la dreapta, un drum lung şi noroios, după care nu mai crezi că poate urma ceva... La un moment dat, spre capătul drumului, se profilează în zare o clădire. Doi cîini măricei, flocoşi şi hiperactivi, te aşteaptă cînd ieşi din maşină – fără intenţii agresive... De fapt, aflu că sînt două... doamne, Ursula şi Ţiganca.

acum 2 zile · comentarii (1)

Notam, în comentariul de joia trecută, că băncile au fost obligate, în activitatea de creditare, să respecte cu stricteţe normele BNR. Iar astfel de norme, îndeosebi cele menite să reglementeze creditele în valută, au fost elaborate în serie începând din 2003. Debutul a fost însă făcut, de fapt şi de drept, în 1998.

acum 2 zile · comentarii (5)

De 25 de ani două lucruri sunt stabile: Isărescu şi faptul că suntem cei mai săraci din Uniunea Europeană. În toată această perioadă guvernatorul Băncii Naţionale ne-a adus de două ori în pragul incapacităţii de plată, dar ce e mai grav e că a facilitat şi sprijinit Băncile în a-i îndatora pe români în nişte condiţii inadminisibile.

acum 2 zile · comentarii (0)

Când a venit gerul cel mare în Bucureşti, cu puţin timp în urmă, de erau -20C, am găsit un bătrân dormind în spatele blocului. Cred că fusese un bărbat frumos odată, fiindcă şi acum are aproape doi metri înălţime, cu trăsături de personaj de film, cu barba mare şi cu părul vâlvoi. Are ceva urât pe faţă, probabil o tumoare, sau aşa ceva, e imensă.

acum 2 zile · comentarii (37)

Considerăm că poluarea de la Sebeş nu mai este doar o problemă locală, iar instutuţiile centrale ale statului român trebuie să acţioneze în perspectiva rezolvării urgente a poluării. In semn de solidaritate, chemăm oamenii să se alăture viitoarelor proteste, în fiecare duminică, până la soluţionarea cauzei. Coaliţia pentru Mediu din România

acum 3 zile · comentarii (1)

Preşedintele Klaus Iohannis pare să-şi respecte promisiunea din campania electorală de a face un alt fel de politică. A demonstrat-o miercuri seara, când a făcut o declaraţie după o zi întreagă de consultări cu partidele parlamentare. Iar unul dintre atributele acestui nou fel de a face politică pare a fi opacitatea. O fi bine?

acum 3 zile · comentarii (103)
Postari Recente