Rusalii 2015. Tradiţii şi superstiţii: Ziua în care spiritele morţilor iau minţile oamenilor şi este interzis dormitul sub cerul liber. Ce minuni fac florile de tei 10

Rusalii 2015. Sărbătoare populară cu dată mobilă, Rusaliile sau Pogorârea Sfântului Duh este celebrată în acest an pe 31 mai, la 50 de zile după Sfintele Paşte. Cunoscută şi sub denumirea de Cincizecime, sărbătoarea este dedicată îndeosebi spiritelor morţilor şi păstrează o serie de tradiţii şi superstiţii înfricoşătoare.

Rusalii 2015. Tradiţii şi superstiţii: Ziua în care spiritele morţilor iau 
minţile oamenilor şi este interzis dormitul sub cerul liber. Ce minuni fac florile de tei Vezi comentarii 10

Ce sfaturi sexuale dădeau medicii acum un secol: „Să fie cu totul oprite sărutările pentru că pot deştepta în sufletul adolescentei senzaţiuni neîngăduite“

Ce sfaturi sexuale dădeau medicii acum un secol: „Să fie cu totul oprite sărutările 
pentru că pot deştepta în sufletul adolescentei senzaţiuni neîngăduite“

Barierele create de morala publică privind educaţia sexulă a tinerilor au fost înlăturate, în perioada interbelică, de Eraclie Sterian, unul dintre cei mai buni medici ai României. Sfaturile sale pentru adolescenţi, dar şi pentru părinţii care nu ştiau cum să abordeze problemele în amor, sunt doar amuzante astăzi şi depăşite de vremuri.

Apariţia celui de-al doilea volum al traducerii noi, integrale, fără ingerinţe sau interpolări de tot felul, datorată Ralucăi Rădulescu, a cărţii Munca actorului cu sine însuşi (Editura Nemira, Bucureşti, 2014) a stârnit dacă nu mai puţin entuziasm, oricum mai puţine discuţii şi a determinat un număr mai scăzut de recenzii decât cel de care a beneficiat primul tom.

acum 17 ore · comentarii (0)

Pentru că a adus în discuţie nevoia de reformă a UNATC şi comportamentele neconforme cu o universitate de secol XXI ale unor profesori cu funcţii de conducere, lectorul univ. dr. Andrei Rus a fost convocat în faţa Comisiei de etică a UNATC, care a decis – şi înregistrat oficial – desfacerea disciplinară a contractului său de muncă, pentru prejudicii de imagine aduse şcolii şi jigniri la adresa conducerii.

acum 18 ore · comentarii (6)

Atenţiune! La comanda mea, toată lumea strânge sfincterul. Unu, doi, trei şi strânge. Şi dă drumul. Şi strânge. Şi dă drumul. Aşa. Trebuie să fim cu toţii pregătiţi în cazul în care ne atacă vreun gay. Nimic nu intră şi nu iese fără acordul nostru. Strânge mă sfincterul, nu râde, că să te văd eu dacă mai râzi după, când o să te împrăştii peste tot.

acum 19 ore · comentarii (12)

Pe mai multe drumuri din Republica Moldova, atunci când ieşi dintr-o localitate observi un panou cu inscripţia „Drum bun!”. Câteva din aceste inscripţii au şi o replică (formatul nu-mi permite să o public), ce face aluzie la faptul că drumul nu-i deloc bun. Aşa e şi în cazul meu. Cu aceeaşi replică aş reacţiona şi eu dacă cineva mi-ar ura „Bună dimineaţa!”. De ce?

acum 21 ore · comentarii (0)

Mai mulţi oficiali de top ai FIFA, cea mai importantă şi mai bănoasă organizaţie sportivă din lume, au fost reţinuţi de FBI după o descindere ca în filme la un hotel din Elveţia. Acuzele sunt spectaculoase: oamenii ar fi încasat şpăgi de sute de milioane de euro pentru a măslui diverse alegeri în cadrul organizaţiei şi pentru a direcţiona contracte de publicitate şi drepturi de televiziune.

A mai trecut un Bookfest, dominat, ca întotdeauna, de “lansări”. Probabil că e cuvântul cel mai frecvent al săptămânilor când se întâmplă târguri de carte: în presă, pe Facebook, la radio (că televiziunile nu prea au treabă cu cărţile) se anunţă lansări pe bandă rulantă. Acum, că s-a terminat, reintrăm în ritmurile noastre sărăcăcioase.

In mod cert, opera verdiană Aida este un spectacol emblematic pentru prima scenă lirică a Ardealului. A fost montată în anul 1920 marcând imediat după Marea Unire inaugurarea primei scene lirice a ţării. A luat fiinţă drept recunoaştere a ponderii speciale a artiştilor, a oamenilor de cultură ardeleni în configurarea spirituală a tânărului stat.

acum 2 zile · comentarii (0)

Azi am participat la evenimentul de lansare a ediţiei cu numărul 3 a Coaliţiei pentru Universităţi Curate, un proiect care îşi propune să monitorizeze integritatea şi buna guvernare în universităţile publice. Primul rezultat este Topul transparenţei universităţilor de stat, un raport care scoate în evidenţă ce ne spun şi ce ne ascund paginile WEB ale universităţilor în care învăţăm.

acum 2 zile · comentarii (1)

De multe ori, libertatea e asociată cu dreptul de a minţi, a escroca, sau, pur şi simplu, a calomnia. Acesta e debutul haosului. Articolul de azi pleacă de la un fals. Cică un fotograf din Timişoara ar fi surprins furtuna care stătea deasupra oraşului şi a imortalizat-o. Imediat, poza a devenit virală, toată România minunându-se de aşa o frumuseţe ameninţătoare.

acum 2 zile · comentarii (78)

E îngrămădeală mare la făcut topuri cu cel mai cel politician de după 1989. Ba topul preşedinţilor, ba al premierilor, uneori şi al personalităţilor. Lista e subţire şi instituţională pentru că o dată ce ai ocupat o funcţie, vrei nu vrei, faci parte din panteonul neamului. Adevărata listă, cu de toate, e cea pentru cel mai toxic politician din ultimii 25 de ani.

acum 2 zile · comentarii (127)
Postari Recente