FOTO Mâncăruri tradiţionale ciudate şi foarte gustoase - reţete de la străbunici: mămăliga din mei, carnea friptă pe pietre încinse şi „păpuşile” de dragavei

FOTO Mâncăruri tradiţionale ciudate şi foarte gustoase - reţete de la străbunici: mămăliga din mei, carnea friptă pe 
pietre încinse şi „păpuşile” de dragavei

Mămăliga rămâne printre puţinele alimente tradiţionale ale românilor, deşi nu este atât de veche pe cât s-ar părea. Porumbul a ajuns la noi abia în secolul al XVII-lea, detronând meiul sau mălaiul, aşa cum era cunoscut în vechime. Şi carne friptă pe jar su pietre încinse se numără printre mâncărurile ce se pierd în negura vremurilor.

Mărturiile unui bancher din Bărăganul interbelic: cine erau oamenii care făceau bani frumoşi din cultivarea legumelor şi la ce se reducea mâncarea ţăranilor

Mărturiile unui bancher din Bărăganul interbelic: cine erau oamenii care făceau bani frumoşi din cultivarea legumelor şi la ce se reducea mâncarea ţăranilor

În perioada interbelică, grădinile ocupau o mie de hectare în judeţul Ialomiţa. Ele erau cultivate, de obicei, cu ceapă, usturoi, cartofi, varză, dovlecei, castraveţi, ardei, pătlăgele vinete şi roşii, morcovi, pătrunjel, păstârnac, ridichi, gulii şi praz. Cu toate acestea, preţurile legumelor erau piperate.

Reţeaua care aduna tutun de la groapa de gunoi Chiajna şi-l transforma în ţigări, anihilată. Capii grupării de evazionişti au fost reţinuţi

Reţeaua care aduna tutun de la groapa de gunoi Chiajna şi-l transforma în ţigări, anihilată. Capii grupării de evazionişti au fost reţinuţi

Patru persoane, bănuite de evaziune fiscală cu tutun, au fost reţinute de poliţiştii călărăşeni. Anchetatorii spun că aceştia sunt capii unei reţele care a păgubit statul cu 980.000 lei. Dosarul, unul doesebit de complex, vizează anihilarea unei grupări care aduna resturi de tutun de la groapa de gunoi din Chiajna, le transforma în ţigări şi apoi le vindea în patru judeţe.

Cei mai cunoscuţi criminali din istoria României. Povestea ucigaşului de homosexuali, căutat de poliţiştii din trei ţări

Cei mai cunoscuţi criminali din istoria României. Povestea ucigaşului de homosexuali, căutat de poliţiştii din trei ţări

Infractor deosebit de periculos care îşi plănuia în detaliu loviturile, călărăşeanul Mihai Milea(30 de ani), a pus pe jar, în urmă cu 5 ani, autorităţile din mai multe state. El a fost acuzat de uciderea a doi homosexuali: unul la Constanţa, celălalt în Franţa. Astfel, tânărul a devenit unul dintre cei mai cunoscuţi criminali din istoria României.

Societatea românească a ajuns să se răfuiască cu bârfa de la colţul străzii şi cu gura lumii prin măsuri dictatoriale. Am ajuns ca oameni să fim atât de mărunţi încât să nu mai avem nici umorul şi nici demnitatea de a gestiona elegant amorul propriu rănit de gura lumii. Facem dramolete dictatoriale prin şcoli pentru că ni s-a dărmat soclul.

acum 4 ore · comentarii (10)

Ori de câte ori mă sună Ion Caramitru, mă simt mai emoţionat decât dacă mi-ar da telefon Barack Obama. Şi aceasta deşi am colaborat de multe ori, deşi ne vorbim unul altuia cu „tu”, nu cu „dumneavoastră”. Nu pot să uit nicio clipă că este un mare artist. Trebuie să ai noroc ca să fii contemporan cu un mare artist şi să te mai bucuri şi de privilegiul de a vorbi direct cu el.

acum 20 ore · comentarii (14)

Preiau de pe Mediafax următoarea ştire: „Peste două miliarde de tineri – grăbiţi, pragmatici, independenţi şi încăpăţânaţi – trăiesc într-o simbioză perfectă cu universul digital şi alcătuiesc Generaţia Z, se afirmă într-un studiu realizat recent de sociologi americani şi europeni”. Tinerii cu pricina ar avea între 13 şi 20 de ani.

acum 22 ore · comentarii (5)

Greu de spus - în aceşti ultimi ani - că aş fi resimţit în vreun anume fel sentimentul propriu al despărţirii de maestrul, de artistul Marin Constantin, muzicianul care întruchipează pentru mulţi dintre noi statura personalităţii fară de pereche în muzica, în arta cântului coral. Căci, o ştim cu toţii, Marin Constantin a intrat în legendă încă din timpul vieţii. S-a întâmplat nu de ieri, nu dealaltăieri.

acum 22 ore · comentarii (0)

Ca urmaşi ai romanilor, noi, românii, nu ne prea putem mândri cu dictonul „Aureea mediocritatis”, adică, pe româneşte, „Mediocritatea este de aur”. De la daci nu avem urma verbală a vreunui dicton sau aforism, şi nici speranţa, nutrită de unii, că am putea să o descoperim cândva. De fapt, acest dicton pleacă de la concepţia lui Aristotel despre Măsură.

acum 23 ore · comentarii (5)

Deunăzi, înainte să plec de la şcoală, mă opreşte preotul să-mi amintească ceva. De altfel, e unul dintre cei cu care stau de vorbă cu plăcere şi căruia îi spun şi „sărut mâna părinte”! Este pozitiv de cele mai multe ori, are soluţii şi explicaţii la multe fără să adopte tactica impunerii, aşa cum din păcate o fac mulţi dintre preoţi.

acum 24 ore · comentarii (112)

Vizita preşedintelui României constituie un bun prilej atât pentru consolidarea relaţiilor bilaterale, cât şi pentru reiterarea angajamentelor pe care Republica Moldova şi le-a asumat. Iohannis nu a venit zilele acestea cu scopul de a susţine partidele moldoveneşti, cu atât mai mult actuala putere, ci de a insista asupra perpetuării parcursului european şi de a ne asigura că putem miza în continuare pe sprijinul României.

acum 24 ore · comentarii (1)

Câştigătorul premiului pentru actor într-un rolul secundar este singurul actor dintre cei care mi-au plăcut care a şi câştigat, aşa că am să vă vorbesc despre el. Nu este un actor faimos şi Whiplash este primul film care depinde de jocul lui. Este un succes remarcabil, pentru că arată un om pe care nu-l vedem aproape niciodată, un om nesatisfăcut de mediocritatea care pare să fie condiţia noastră naturală.

60 de elevi ai liceului „Gheorghe Şincai” din Cluj Napoca au fost sancţionaţi cu notele scăzute la purtare, iar doi dintre ei au fost mutaţi la alt liceu, pentru nişte glume făcute pe seama profesorilor. Nu, nu-i o ştire din 1984 şi nu l-au supărat pe Ceauşescu, ci e vorba de anul 2015 şi nişte profesori nervoşi pentru că nu-s văzuţi precum nişte idoli de elevii lor.

A.V.: De ce aţi fost urât, domnule? D.S.: La noi, domnule Vartan Arachelian, la noi a curs sânge, totuşi!... România este una din ţările în care a curs sânge, în care s-a plătit foarte scump ideea de libertate, au fost victime, iar victimele nu s-au terminat în zilele de decembrie ’89, pentru că tăvălugul unei vendete care a apărut imediat, exact cu mijloacele cu care se dusese vendeta cu 40 de ani în urmă şi la care eu asistasem

Ministrul Sănătăţii şi-a amintit brusc de un ordin îngheţat de vreo 6 ani, şeful CNAS aplaudă spasmotic şi neîntrebat trezirea din somnul cel de moarte a grijii faţă de banul public, în timp ce reprezentanţii industriei farmaceutice au nopţi albe şi zile negre la gândul scăderii cu până la 20% a preţurilor medicamentelor comercializate în România.

acum 3 zile · comentarii (3)
Postari Recente