Tradiţii şi superstiţii de sărbătoarea Tăierii Capului Sf. Ioan Botezătorul, ziua când se spală toate păcatele. De ce nu se mănâncă varză şi e interzis vinul roşu

Tradiţii şi superstiţii de sărbătoarea Tăierii Capului Sf. Ioan Botezătorul, ziua când 
se spală toate păcatele. De ce nu se mănâncă varză şi e interzis vinul roşu

În fiecare an, pe 29 august, creştinii ortodocşi prăznuiesc Tăierea Capului Sfântului Ioan, Înaintemergătorul şi Botezătorul Domnului, sărbătoarea fiind considerată zi de post. Cei care vor să se spele de păcate ar trebui să ţină post negru. Şi, potrivit credinţelor populare, ar trebui să mănânce struguri şi să evite varza şi alimentele de culoare roşie.

Casa bunicilor din Olteniţa, raiul copilăriei unui fost preşedinte. Cum s-a îndrăgostit Ion Iliescu de dulceaţa de gutui şi roşiile mâncate direct de pe vrej | ion iliescu

Casa bunicilor din Olteniţa, raiul copilăriei unui fost preşedinte. Cum s-a îndrăgostit Ion Iliescu de dulceaţa de gutui şi roşiile mâncate direct de pe vrej

Născut pe strada „lăutarilor” din mahalaua Olteniţei, cel mai cunoscut personaj al României post-decembriste îşi aminteşte cu drag de orăşelul-port la Dunăre, dar mai ales de bunicii care l-au crescut. Ion Iliescu a avut o copilărie grea, marcată de lipsuri şi de afecţiunea mamei naturale care l-a abandonat la vârsta de un an, însă acest lucru nu l-a împiedicat să ajungă unul dintre cei mai importanţi oameni politici ai României.

Moştenirea noastră care face din noi fiinţe superioare merită să fie păstrată, întreţinută şi transmisă atât autohtonilor, cât şi noilor veniţi. Rămâne de văzut dacă, într-o lume care înlocuieşte arta lecturii cu interconexiunea permanentă şi care reneagă elitismul cultural în numele egalităţii, mai este posibil să moşteneşti şi să transmiţi.Alain Finkielkraut, L’identité malhereuse, 2013

acum 2 zile · comentarii (10)

Guvernul a aprobat Ordonanţa de Urgenţă care prevede recunoaşterea diplomelor absolvenţilor de studii universitare neautorizate, majoritatea absolvenţi de la Spiru Haret. Ministerul Educaţiei apreciază că numărul persoanelor cărora li se vor recunoaşte studiile, prin această OUG, este de 70.000.

acum 3 zile · comentarii (21)

Dezbaterile pe marginea Legii 217/2015 care reglementează statutul organizaţiilor şi simbolurilor cu caracter fascist, rasist sau xenofob, denumită în presă „legea antilegionară”, sunt departe de a se fi terminat, fapt ce dovedeşte că societatea românească, ce a probat cele două forme de totalitarism ale secolului XX, fascismul şi comunismul, nu a beneficiat de o dezbatere serioasă cu privire la aceste fenomene politice.

acum 3 zile · comentarii (18)

M-am trezit într-o noapte în sunetul plăcut al lemnelor aruncate pe jăratic. Pâr-pâr-pâr. Apoi, legând în mintea mea acest sunet de nişte voci bărbăteşti uşor răstite, mi-am zis: „Eh, băieţii din cartier fac grătar la parter“. Am mai dormit vreo 20 de secunde, apoi am sărit în picioare: la parter ardea Terasa Fericirii, un bar de cartier în care îşi oblojesc rănile spirituale toţi bărbaţii trecuţi de 45 de ani de pe bulevard

acum 3 zile · comentarii (17)

Situaţia-limită în care a intrat Uniunea Europeană din cauza neştiinţei/nehotărârii/lentorii inacceptabile cu care reacţionează la criza migranţilor ilegali, transformată acum în ameninţare de mari dimensiuni, face să reapară mai vechea întrebare: există cu adevărat mijloace comune de reacţie, cele pe care ar trebui să le aibă la îndemână decidenţii spaţiului european?

acum 3 zile · comentarii (31)

Aniversăm cu supuşenie, indiferenţă şi rutină deplină 25 de ani de la prăbuşirea comunismului ceauşist pe malurile Dâmboviţei. O şansă istorică, în sine de nepreţuit. O şansă la nivel macro de neimaginat. O răspântie în calea unui neam supus de veacuri la încercări pe cât de contradictorii, pe atât de distructive. Şi totuşi, s-a întâmplat.

acum 4 zile · comentarii (3)

Constat cu amărăciune că sunt şi români care îşi arată, din când in când, inepta intoleranţă. Aceştia se aprind instinctiv, cam cu aceeaşi viteză cu care ştirea construirii unei moschei în Bucureşti a stârnit o isterie naţională numita „mega-moscheea din Europa”. Ar fi bine ca, înainte de a trage concluzii, să studiem un pic subiectul.

acum 4 zile · comentarii (212)

Calea balcanică este larg deschisă în faţa ordiilor musulmane. Bizanţul a căzut după o îndelungată zbatere în mocirla corupţiei. Bulgarii şi sârbii nu fac faţă copiilor lui Alah şi doar coroana maghiară mai încearcă să stăvilească valul invaziei. Valahii de la nordul Dunării nu fac nimic deosebit: boierii se hiclenesc între ei, hăcuindu-se cu poftă. Doar zidurile Vienei sunt ultima speranţă a creştinătăţii.

acum 4 zile · comentarii (33)
Postari Recente