FOTO Negustoria acum două secole. Călăraşiul, raiul cârciumilor şi al cafenelelor

FOTO Negustoria acum două secole. Călăraşiul, raiul cârciumilor şi al cafenelelor

Prins în războaie, cumplite epidemii de ciumă şii holeră, sărăcie cruntă şi suferinţe, Călăraşiul, un târg mic şi obscur de la malul Borcei, cunoaşte o transformare spectaculoasă în 1830, atunci când a ajuns capitală de judeţ. Întreprinzători din fire, oamenii s-au orientat imediat şi au dezvoltat afaceri. Cea mai infloritoare negustorie a fost cârciumăritul.

Publicaţia ”Adevărul” ne oferă prin ”Alege preşedintele!” un interesant, deşi discutabil, mecanism virtual de testare a (in)compatibilităţii dintre opiniile noastre şi opiniile onor candidaţilor la funcţia de Preşedinte al Republicii despre teme importante din agora românească. Aplicând la acest sondaj, vă pot spune că este oarecum şi amuzant, atunci când rezultatul este surprinzător şi total opus preferinţelor personale.

acum 23 ore · comentarii (44)

Înlocuiţi vârsta pe care o dă dl Pleşu, 60, cu vârsta voastră, o voi face cu a mea, hai 42, şi veţi vedea că adevărurile sale sunt perfect valabile şi nouă. Tot demonul amiezii să fie de vină? Acel Mittagsdämon pe care cultura germană îl sintetizează mai bine ca alte culturi? Cine ştie…recitim, recitind poate ne revenim.

acum 2 zile · comentarii (60)

După cum era de aşteptat, parlamentarii fac scut în jurul celor implicaţi în „Dosarul Microsoft”. E drept, nu prin demonstraţii de stradă cum au fost cele conduse de Adrian Năstase şi Victor Ponta pentru a susţine baronii puşi sub urmărire penală, ci printr-o metodă mai „soft”: plecarea senatorilor în vacanţă.

acum 2 zile · comentarii (17)

Etapa a treia, semifinală, a concursului a fost un regal de artă pianistică. Toţi cei şase tineri artişti au evoluat la nivel înalt. Chiar în acest context ce s-a definit prin realizări deosebite, se cuvin a fi subliniate reuşitele excepţionale, precum Sonata a doua de S. Rachmaninov, creată cu forţă de convingere copleşitoare de către Vassilis Varvaresos.

acum 2 zile · comentarii (0)

Spre final de septembrie, Radio România a invitat melomanii să urmărească ediţia II a Festivalului Internaţional RadiRo, propunând, de această dată, programe susţinute de 5 orchestre europene Radio, conduse de dirijori tineri, colaborând cu solişti de asemenea din (încă) tânăra generaţie, parte cunoscuţi nouă, parte descoperiţi abia acum, cu mai mult sau mai puţină încântare.

acum 2 zile · comentarii (0)

Transnistrizarea Donbasului nu este în interesul economic al Rusiei deorece menţinerea unor republici separatiste neviabile şi nerecunoscute în zonă va necesita finanţări mari de la Moscova. În plus, Rusia va trebui să plătească peste un miliard de dolari şi pentru reconstrucţia Luganskului puternic afectat de conflict.

acum 2 zile · comentarii (0)

Un băieţel de 14 ani a murit în fosa unei şcoli din Vâlcea. A căzut după ce i-a ridicat capacul, iar un bloc de beton de aproape 50 de kilograme a căzut peste el. I-am găsit greu numele. Internetul nu i-l reţine decât în gazetele locale. Îl cheamă Claudiu, vine dintr-o familie modestă şi acasă mai are doi fraţi. A murit pentru că a visat că poate mai mult. Ca orice băieţel de vârsta sa.

acum 2 zile · comentarii (30)

De ceva timp a început o campanie media agresivă, care ne prezintă reuşitele Programului Operaţional Regional şi importanţa fondurilor pentru dezvoltarea Romaniei. Ceea ce nu ne prezintă reclamele respective  este propaganda politică făcută pentru PSD a campaniei REGIO, eşecul unor proiecte neterminate şi problemele cu justiţia ale unor autorităţi publice ce au desfăşurat acest gen de proiecte.

acum 2 zile · comentarii (2)

Nu există om politic într-o relaţie mai proastă cu aparatul de fotografiat şi camera de filmat decât Victor Ponta. Liderul PSD a strâns, în doi ani şi ceva, mai multe imagini viralizate negativ decât au reuşit Ion Iliescu, Adrian Năstase şi Mircea Geoană la un loc, în 25 de ani. Irealul situaţiei apare din faptul că imaginile nu sunt furate cu vreo cameră ascunsă sau prelucrate pe calculator, ci făcute benevol chiar de personajul în discuţie.

acum 2 zile · comentarii (34)

De la domnul Meleşcanu am rămas cu o vorbă, pe care mi-a spus-o acum vreo 20 de ani, într-o pauză de şedinţă, pe holurile Senatului. Domnia sa, ministru de Externe, eu, reporter. „Să ştii că în diplomaţie nu-ţi spune nimeni în faţă că eşti prost. Cel mult, îţi va spune că nu dispui de toate elementele necesare unei analize complete a situaţiei.“

acum 2 zile · comentarii (3)

Tinerii americani îşi doresc plăcerile şi profunzimea Parisului, dar şi să vorbească limba asemenea localnicilor--parizienilor le plac aceşti americani, întrucât sunt inofensivi--îşi doresc să fie plăcuţi şi acceptă docil, de nu entuziast aroganţa şi condescendenţa cu care oamenii sofisticaţi şi degeneraţi se uită la oamenii simpli care încă îşi doresc o soluţie erotică pentru problemele lor.

acum 2 zile · comentarii (0)

La Moscova s-a emis un semnal clar de resetare a relaţiilor cu superputerea lumii, în timp ce în Ucraina s-a efectuat un schimb încurajator de prizonieri şi a fost stabilită o zonă tampon, de 30 de kilometri, între trupele guvernului de la Kiev şi separatiştii rusofoni. Asta în timp ce Statul Islamic nu pare slăbit de atacurile aeriene ale coaliţiei încropite de Statele Unite ale Americii, occidentalii evitând orice intervenţie militară terestră.

acum 2 zile · comentarii (2)

În data  de 12 octombrie 2014 va avea loc în Bucureşti a treia ediţie  a Marşului pentru Basarabia, un marş pentru revenirea la normalitate. Trei din patru români vor Unirea cu Republica Moldova iar dincolo de Prut majoritatea îşi doreşte acelaşi lucru.

acum 2 zile · comentarii (1)

Serviciile, în ţările sărace, tind să fie mai ieftine, iar serviciile cele mai ieftine să fie şi cele mai larg răspândite.  Internetul e serviciul de divertisment cel mai accesibil (dincolo de televiziune), şi, de aceea, cel mai ieftin şi mai larg răspândit.

acum 2 zile · comentarii (0)

Joia trecută, am participat, alături de dl.Cristian Tudor Popescu, la o dezbatere „Gândul live”, moderată cu o cordială pricepere de dl. Claudiu Pândaru. E inevitabil ca, după un dialog intens (de două ore şi jumătate!) cu un partener astuţios şi hărţuitor cum este C.T. Popescu, să suferi de un tenace „esprit de l`escalier”, adică să-ţi aminteşti (prea tîrziu) ce-ai mai fi vrut, sau ce-ai mai fi putut să spui.

acum 2 zile · comentarii (278)

Ce oare justifică etichetarea acestei noi formule instituţionale europene drept „executiv pentru timp de criză”? Într-adevăr, de mâine, începe audierea Comisarilor europeni desemnaţi în comisiile de specialitate ale Parlamentului European, în aşteptarea votului final ce urmează să fie dat în plen, pe 22 octombrie. Ok, ştiţi asta? Dar de unde ideea stării de criză?

acum 3 zile · comentarii (0)

Campania electorală pentru alegerea noului preşedinte începe cu o Mega Fraudă pentru care nimeni nu va răspunde. Legea cere ca pentru depunerea unei candidaturi să existe peste 200 000 de semnături strânse, ori cei 14 candidaţi înscrişi în cursa electorală au depus deja peste 7 milioane. Aceste semnături ar arăta un mare spirit civic la români, unul din doi semnând deja pentru un viitor preşedinte.

acum 3 zile · comentarii (2)

În data  de 12 octombrie 2014 va avea loc în Bucureşti a treia ediţie  a Marşului pentru Basarabia, un marş pentru revenirea la normalitate. Trei din patru români vor Unirea cu Republica Moldova iar dincolo de Prut majoritatea îşi doreşte acelaşi lucru.

acum 2 zile · comentarii (1)

Am citit şi eu, în urmă cu o săptămână, scrisoarea deschisă adresată marelui actor Radu Beligan de filosoful Andrei Pleşu. Am citit-o şi recitit-o cu un imens regret. Nu fiindcă dl. Pleşu i-ar fi pus la îndoială nonagenarului slujitor al scenei dreptul la opţiune politică, nu fiindcă l-ar fi jignit, aşa cum au crezut unii, inclusiv opt artişti ce i-au cerut filosofului pe un ton cam prea imperativ să îi ceară scuze publice artistului.

acum 3 zile · comentarii (60)
Postari Recente