Scriitorul român care a renunţat la sutană şi la haina militară pentru a fi comunist. Elogiul umilitor adus URSS de „eroul clasei muncitoare” din Bărăgan

Scriitorul român care a renunţat la sutană şi la haina militară pentru a fi comunist. Elogiul umilitor adus URSS de „eroul clasei muncitoare” din Bărăgan

Considerat un inadaptat al vremurilor pe care le-a trăit,  Alexandru Sahia, originar din comuna Mănăstirea, judeţul Călăraşi, rămâne o figură emblematică a “clasei muncitoare”. Este unul din puţinii scriitori români care a lăsat o operă dedicată fostei Uniuni Sovietice, intitulată “URSS azi”. El a renunţat la haina militară, la studiile universitate, dar şi la viaţa monahală pentru a deveni comunist.

Mănăstirea Visoki Deceani este una dintre cele mai importante lăcaşuri de cult pentru sârbi. Aflată astăzi sub paza forţeleor KFOR, funcţională, reprezintă un loc în care turiştii se încăpăţânează să vină sau să revină. Nu foarte departe de sediul Patriarhiei sârbe sau de graniţa cu Albania, pe malul râului Bistriţa, într-un peisaj superb, găsim această veche mănăstire.

După ce Senatul a aprobat miercuri iniţiativa legislativă privind promovarea demnităţii umane şi toleranţei faţă de diferenţele de grup, am văzut la diferite dezbateri TV o avalanşă de reacţii într-un singur sens: Dragnea vrea să se apere pe sine şi PSD-ul de critici şi acuze, vrea să pună pumnul în gură presei libere. Nimic mai fals.

Ziua de 10 octombrie a fost tare specială şi ştim că pentru noi va rămâne ca o piatră de hotar în călătoria numită viaţă! Am povestit, la conferinţa „Puterea relaţiilor“ din Bucureşti, cu peste 350 de oameni, despre nişte emoţii pe cât de greu de trăit (deşi le simţim cu toţii), pe atât de greu de vindecat: ruşinea şi vina.

Consiliul General al Municipiului Bucureşti (CGMB) a decis să cerceteze „randamentul“ unor instituţii publice din Capitală – şi anume, teatrele. O serie de artişti şi critici au făcut publică o scrisoare în care atrăgeau atenţia asupra componenţei şi a misiunii comisiei de evaluare. Acum se vor întîlni şi cu primarul (interimar).

Nu-mi plac solemnităţile obtuze, stilul ţeapăn, pompa „oficială”. Protocolul poate fi respectat şi fără poze ştaif, fără gesticulaţie teatrală, fără fizionomia împietrită a statuii. Umorul bine dozat e, în politică, dar şi în viaţa curentă, o virtute binevenită, cu incalculabile efecte terapeutice. Sunt gata să accept stilul „informal”, dialogul destins, firescul atitudinii şi al vorbirii.

acum 2 zile · comentarii (153)

Săptămâna precedentă s-a încheiat cu o altă tematică decât cea recurentă şi agasantă: protestele din centrul Chişinăului. Şi asta fiindcă vineri seara s-au confruntat pe terenul de fotbal selecţionatele Moldovei şi Rusiei. Meciul a fost anost şi fără rost, având în vedere iminenta noastră ratare a calificării la Campionatul European, în schimb atmosfera din tribune a redatat în miniatură tot ce înseamnă această caricatură de ţară.

acum 2 zile · comentarii (4)

Guvernul coaliţiei AIE-3 condus de Valeriu Streleţ este la aproximativ trei luni de la investire „captiv”  jocurilor interne din cadrul coaliţiei pro-europene de la Chişinău, care pare că nu îşi doreşte să continue drumul european început în urmă cu mai bine de 5 ani, de la debarcarea regimului comunist condus de Vladimir Voronin şi implicit să pună în aplicare reformele structurale cerute de oficialii UE.

acum 2 zile · comentarii (0)

Clujul a fost mereu unul din cele mai mari oraşe din Transilvania, dar cu toate aceasta acesta a fost a 24 localitate alimentată cu gaze, gazele ajungând de abia după 39 de ani de la descoperirea gazelor, chiar dacă acestea se găsea la o distanţă mică de primul zăcământ de gaze descoperit în România.

acum 2 zile · comentarii (0)

Am urmărit, cât este posibil de la Bruxelles, reacţia clasei politice româneşti la declaraţia pe cât de surprinzătoare, pe atât de interesantă a domnului Jean Claude Juncker, Preşedinte executivului european, privind resetarea relaţiilor cu Rusia. Pe de altă parte, m-a interesat de asemenea, deoarece o consider profund semnificativă, reacţia masivă a cititorilor de pe blogul adevarul.ro.

acum 2 zile · comentarii (75)

Scriitoarea din Belarus Svetlana Alexievich a câştigat Premiul Nobel pentru Literatură în 2015. Mircea Eliade, Lucian Blaga, Marin Sorescu, Nichita Stănescu, Norman Manea, Mircea Ivănescu şi Mircea Cărtarescu sunt nume de referinţă în literatura română, care ar fi putut sta lângă oricare dintre nominalizaţii şi laureatii cu Nobel pentru literatură.

acum 2 zile · comentarii (6)

În volumul de amintiri, „Adevăruri incomode“, consacrat evenimentelor din decembrie 1989, general în rezervă Vasile Mălureanu, fost ofiţer de Securitate, se opreşte asupra episodului în care poporul revoltat a dat buzna în curtea interioară a Clădirii care găzduia Direcţiile Securităţii – Informaţii Interne, Contrainformaţii Economice, Contraspionaj.

acum 2 zile · comentarii (3)

Premisă: Junior Chamber International (JCI) organizează la Cluj-Napoca, între 15 şi 18 octombrie, o conferinţă dedicată oraşelor inteligente, totul fiind sub cupola temei Smart and Innovative Cities. Este un concept foarte frumos, dar vă voi spune că suntem departe, încă departe, de astfel de concepte.

acum 2 zile · comentarii (4)
Postari Recente