VIDEO Ţăranii din Buzău se plâng că sunt împinşi să-şi vândă vacile din grajduri. „Când mă duc cu lapte la piaţă, mă izgoneşte Poliţia“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ţăranii din satele de lângă Buzău au ajuns să îşi vândă vacile din grajduri pentru că nu mai sunt avantajoase. Îi costă foarte mult îngrijirea vitelor iar de pe urma lor nu se aleg cu mare lucru. Se plâng că nu au cui livra laptele, deoarece colectorii de lactate, acolo unde ajung, oferă sume foarte mici, iar la vânzare în oraş produsele lor nu pot face concurenţă laptelui din supermarketuri.

La Mărăcineni, comună lipită de municipiul Buzău, sunt număraţi pe degete ţăranii care mai au vaci în grajduri, din ce în ce mai mulţi fiind cei care preferă să cumpere laptele sau brânza pentru consumul propriu şi nu să le producă singuri.

Cei care se încăpăţânează să mai ţină vitele în curte nu au deloc motive de mulţumire, deoarece nu au piaţă de desfacere pentru surplusul de lactate de peste zi. Nu rămân cu cantităţi atât de mari încât să le convină chiria unor tarabe în piaţa de lactate, iar dacă vând cu sticla sunt izgoniţi de poliţie.

Stelică şi Maria Petre cresc două vaci de lapte pentru consumul propriu. Laptele rămas se transformă în brânză proaspătă, smântână ori este vândut din când în când unor clienţi din sat. 

”Mai am nişte femei cu copii mici care cumpără lapte din când în când şi câţiva vecini care şi-au vândut vacile şi mai cumpără de la mine. În rest, nu prea mai are nimeni prin comună vaci. La piaţă, dacă mă duc cu patru, cinci litri de lapte, ne izgoneşte poliţia. Cu aşa cantitate de lapte nu poţi închiria tarabe”, spune Stelică Petre.

La Mărăcineni nu ajung colectori de lapte, ca în alte sate, şi chiar dacă ar veni, spune el, ar fi o afacere păguboasă deoarece achiziţia se face la 90 de bani litrul. Asta, în condiţiile în care litrul de lapte vândut la poartă sau în piaţă ajunge la 2,5 lei. 

”Vreo doi ani mai ţin şi eu vacile după care le voi vinde. O să rămână comuna fără văcuţe de lapte şi toată lumea o să cumpere lapte de la magazin”, spune Stelian Petre.

Sătenii spun că din ce în ce mai mulţi gospodari vor renunţa la vacile din grajduri, deoarece animalele mari mai mult consumă decât oferă iar eventualele subvenţii de la stat nu ajung niciodată în micile gospodării. 

Buzău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite