Viaţa unui cuplu de actori nevăzători: „Scriem, citim, jucăm şah, jucăm în piese de teatru şi ne-am păstrat umorul“

Viaţa unui cuplu de actori nevăzători: „Scriem, citim, jucăm şah, jucăm în piese de teatru şi ne-am păstrat umorul“

Liliana şi Jean Bratosin sunt membri ai Asociaţiei Nevăzătorilor Filiala Brăila. Cei doi joacă în Trupa de teatru „Optimiştii“, singura trupă de nevăzători din România FOTO: Alina Tatu

Liliana (48 de ani) şi Jean Bratosin (60 de ani) sunt parteneri şi pe scenă, şi în viaţa reală. Cei doi brăileni, soţ şi soţie, s-au cunoscut acum patru ani şi s-au căsătorit la doi ani distanţă. Amândoi au fost loviţi de soartă, însă au reuşit să meargă cu demnitate înainte.

Ştiri pe aceeaşi temă

Jean a rămas fără vedere în urma unei operaţii de dezlipire de retină la ochiul drept şi glaucom la ochiul stâng. Toate acestea de la miopia mare pe care deja o avea. La prima operaţie totul a decurs normal, însă la a doua, lumina s-a stins pentru totdeauna. Au urmat încă şapte operaţii, însă nicio şansă ca Jean să îşi recapete vederea.


„La a doua operaţie, medicii au spus că, din punct de vedere tehnic, operaţia a reuşit. Asta scrie în toate actele. Ce înseamnă asta nu îmi dau seama. Ştiţi cum e, operaţia a reuşit, pacientul e mort. Am vrut să plec la Bruxelles şi îmi trebuia un referat pentru formularul E112. Am fost la un medic din Brăila să mă ajute cu acel formular, însă mi-a spus să nu mai încerc nimic, pentru că am cicatrice pe ambii ochi şi nu se mai poate face nimic. Nu am încercat să fac sesizări sau plângeri împotriva medicului care m-a operat. M-am resemnat, asta este“, povesteşte Jean Bratosin.

Liliana este nevăzătoare din naştere, fiind încadrată ca nevăzător gradul I, însă are un rest de vedere cu care se descurcă. Ea este cea care are grijă atât de Jean, cât şi de căţelul Rocco pe care Liliana îl are de 15 ani. „Mă descurc cât de cât cu restul acesta de vedere. Sunt încadrată în gradul I grav din naştere, însă reuşesc să privesc la televizor, să fac treburile casnice, nu ma plâng“, spune Liliana Bratosin.

„Nu ne scriem replicile“

Lipsa vederii i-a unit pe cei doi soţi. Acum patru ani s-au întâlnit în sediul Asociaţiei de Nevăzători, acolo unde persoanele cu deficienţe de vedere se mai întâlnesc să socializeze. Tot în acea perioadă, persoanele cu deficienţe de vedere erau cooptate pentru a face parte dintr-o trupă de teatru. Toţi nevăzătorii cu înclinaţii spre actorie au fost adunaţi în Trupa de teatru „Optimiştii“.

Pasiunea lui Jean pentru teatru, spune el, este nativă. A fost baterist, a lucrat într-un cinematograf din Brăila, iar scena i-a plăcut încă de la vârsta de 9 ani. A răspuns pozitiv la apelul pentru înfiinţatea unei trupe de teatru, iar cu Liliana în cuplu pe scenă totul a devenit mai uşor.

„Când am intrat în trupa de teatru am încercat cuplul pe satiră şi umor. A prins foarte bine şi am participat la numeroase festivaluri. Oamenii ne invitau peste tot. Pentru că suntem un cuplu în viaţa de zi cu zi, ne-a fost mult mai uşor. Repetiţiile le făceam împreună acasă. La noi, totul ţine de imaginaţie. Nu ne scriem replicile, totul vine de la sine şi ne completăm unul pe altul“, a mai adăugat Jean.

„Ne-am păstrat şi umorul“

Liliana şi Jean Bratosin formează cuplul „Passo Doblo“, activând în cadrul trupei „Optimiştii“, dar şi individual. Cuplul „Passo Doblo“ este cunoscut publicului prin desele apariţii la posturile de radio, televiziune şi pe scenele unor teatre din România. În anul 2013, Liliana şi Jean Bratosin au obţinut locul I la secţiunea satiră şi umor a Festivalului „Oameni aproape invizibili“, iar în 2014 au obţinut premiul special al juriului la acelaşi festival. În luna noiembrie 2015, la acelaşi festival, Liliana şi Jean, cuplul „Passo Doblo“, au obţinut Trofeul „Umorul la el acasă“.

„Arătăm celor din jur că suntem oameni. La fel ca voi. La noi e noapte, la voi e zi. În schimb, facem aceleaşi lucruri ca oamenii normali. Scriem, citim, în Braille, evident, jucăm şah, jucăm în piese de teatru şi ne-am păstrat şi umorul“, spune cu zâmbetul pe buze Jean Bratosin.


Cei doi îşi doresc din suflet să poată continua cu Trupa „Optimiştii“, însă din păcate nu au un spaţiu pentru repetiţii. În cadrul Asociaţiei pentru Nevăzători nu există loc, iar aceştia au tot făcut solicitări către Primăria Brăila, dar până acum nu au primit niciun răspuns.

„Am vrea un spaţiu în care noi, nevăzătorii, să ne putem întâlni, să socializăm. La filială nu prea avem loc, acolo oamenii lucrează, au birouri şi am dori să ne întâlnim în cursul zilei, pentru că la filială am putea doar după ora 16.00. Iarna se înserează repede şi pentru nevăzători e mai greu să ajungă. Am vrea să putem să ne facem repetiţiile, să aducem mai multe trofee pentru Brăila, să ducem numele oraşului nostru mai departe. Chiar dacă nu vedem Brăila şi nu ştim cum este, noi iubim oraşul acesta. Sperăm ca Primăria să se aplece şi spre solicitările noastre şi să ne ajute să ducem o viaţă normală“, a încheiat Liliana. 

citeste totul despre: