Intervenţie de urgenţă la monumentul istoric unde s-au găsit bucăţi din veşmântul Fecioarei Maria sau din coroana de spini a lui Iisus

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Directorul Institutului Naţional al Patrimoniului, Alexandru Moraru, a hotărât alocarea a 50.000 de lei pentru începerea lucrărilor de intervenţie la biserica ortodoxă din Jelna, ridicată în 1482, unde istoricii spun că au fost găsite bucăţi din veşmântul Fecioarei Maria sau din coroana de spini a lui Iisus.

Pe lista de finanţare pentru anul 2014, au fost incluse trei repere din Bistriţa-Năsăud. Este vorba despre Biserica Evanghelică, astăzi ortodoxă din Petriş, Biserica Ortodoxă din lemn tot din Petriş şi Biserica Evanghelică din Jelna.

Pentru fiecare dintre aceste biserici au fost alocaţi câte 50.000 de lei. Dacă bisericile din Petriş au nevoie doar de lucrări de restaurare, la Biserica Evanghelică din Jelna sunt necesare intervenţii de urgenţă, aceasta fiind la un pas de prăbuşire.

Cele trei biserici din cele două comune bistriţene sunt trecute în Programul Naţional de Restaurare încă din anul 2013, însă până acum nu s-au găsit fonduri pentru reabilitarea lor.

Biserica Evanghelică, astăzi ortodoxă, din Petriş datează din secolele XIII-XV. Aceasta a fost refăcută între secolele XVIII-XIX. Turnul clopotniţă a fost construit între 1820 şi 1822.

Biserica Ortodoxă din lemn din Petriş a fost adusă din Ilva Mare, o altă comună bistriţeană, în 1900. Anul construirii pare să fie 1748. În micuţa biserică din lemn se remarcă icoanele cu deosebită valoare artistică purtând semnătura lui Tudor Sugrav, Vasilicăi din Catina şi Toader Gherleanu.

Biserica Evanghelică din Jelna a fost ridicată în 1482 şi pictată în al doilea deceniu al anilor 1500. Tot în 1500, pe la mijloc, aceasta devine lutherană, ridicându-se şi un turn de piatră, încă vizibil.

Istoricii susţin că în 1455, în lăcaşul de cult se găseau relicve creştine precum: pământ de la Mormântul Sfânt de la Ierusalim sau fragmente din veşmântul Fecioarei Maria sau din coroana de spini a lui Iisus. Momentul se află în acest moment într-o stare jalnică, riscând să se prăbuşească.

Vă mai recomandăm:


FOTO Biserică ridicată în 1482, lângă Bistriţa, în care se găseau bucăţi din veşmântul Fecioarei Maria sau din coroana de spini a lui Iisus, lăsată să se dărâme. Autorităţile au abandonat-o

Ridicate cu trudă acum sute de ani, numărul bisericilor din judeţul Bistriţa-Năsăud care au fost luate în seamă pentru restaurare este nesemnificativ. Celorlalte, deloc puţine la număr, timpul pare să le fi fost fatal. Este cazul bisericii evanghelice de la Jelna sau a celei de la Vermeş.

Castelul de la Posmuş ar putea fi reabilitat cu ajutorul fondurilor norvegiene

Potrivit preşedintelui de Consiliu Judeţean Radu Moldovan, se iau în calcul pentru reabilitarea castelului de la Posmuş fondurile norvegiene. Se pare că autorităţile judeţene iau în calcul reabilitarea castelului doar dacă este finanţată din alte surse şi nu din bugetul propriu.

FOTO De la castelele nobililor lăsate în paragină, la centrul istoric al municipiului în continuă reabilitare

În Bistriţa-Năsăud se găsesc 12 castele, care au aparţinut în special nobililor maghiari. Deşi toate au primit titulatura de monument istoric, în acest moment niciunul nu poate fi vizitat, singurul care era deschis publicului poate fi admirat doar din afară întrucât ploaia a făcut ravagii. Ceva mai fericită e situaţia caselor din centrul istoric al municipiului, care rând pe rând sunt renovate.

Bistriţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite