Secretul desertului din copilărie. Cea mai bună reţetă de prăjitura cu mere

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Prăjitura cu mere este oricând binevenită, dar parcă toamna are alt gust. Este sezonul merelor, iar dacă reuşim să găsim la piaţă mere cultivate în grădină, chiar dacă sunt mai mici şi pătate, gustul şi aroma vor face diferenţa.

Reţeta pentru prăjitura cu mere este una pe care majoritatea mamelor sau bunicilor noastre o cunosc. Nu era gospodină care să nu aibă în caietul ei cu reţete această minunăţie, dincolo de faptul că merele sunt foarte sănătoase.

Unii spun că îşi amintesc cum, la prepararea prăjiturii, merele erau răzuite, amestecate cu zahăr şi scorţişoară, iar apoi erau stoarse de zeamă pentru ca prăjitura să se poată coace mai uşor. ”Zeama aceea pe care o lăsau merele răzuite, îndulcită şi cu scorţişoară bătea de departe orice suc pe care-l puteam bea la vremea aceea”, povesteşte acum un băimărean trecut de prima tinereţe.

Aluatul fraged are, însă, un secret pe care numai mamele sau bunicile noastre îl ştiau. Acela este faptul că foloseau untura de porc în loc de unt, ceea ce făcea ca aluatul să fie mult mai pufos. ”Mama mea nu prea folosea unt. Pe vremea aceea nici nu prea era, aşa că untura era cel mai des folosită, chiar şi la gătit. Însă prăjiturile aveau un gust aparte”, spune o băimăreancă ce prepară reţeta de prăjitură cu măr pe care a învăţat-o de la mama ei.

Reţeta este realtiv simplă, însă ceva mai mult timp va lua curăţarea merelor şi răzuirea lor. Avem nevoie, astfel, de:

2 - 2,5 kg de mere

200 g zahăr

1 linguriţă scorţişoară

0,5 kg făină

100-150 g untură (sau unt)

1-2 ouă

2 linguri de smântână

2 pachete zahar vanilat

un praf de sare

125 g zahăr pudră

Pentru început, merele se curăţ de coajă şi se dau pe răzătoarea mare. Se amestecă cu cele 200 de grame de zahăr şi scorţişoară. Se lasă puţin până lasă zeama, apoi, înainte de a fi puse peste aluat, se storc bine.

Între timp, se frământă aluatul din făină, untură, zahărul pudră, ouă şi restul ingredientelor. Făina se adaugă treptat, pentru ca aluatul să se amestece mai uşor. Apoi se împarte în două bucăţi şi se lasă la frigider circa 30-45 de minute.

Prima bucată se întinde în tavă, într-un strat uniform, peste care se aşează merele, după ce au fost stoarse bine de zeamă. Cel mai uşor este să folosim hârtia de copt, pentru a nu se lipi de tavă. Din a doua bucată de aluat (care poate fi mai mică), se întinde o altă foaie, care se aşează peste stratul de mere.

Se dă la cuptor pentru  circa 50 de minute, la 180 de grade C.

Unele gospodine spun că peste stratul de mere adaugă unul subţire de nuci, prăjite şi mărunţite. Gustul este cu totul special.

O ată variantă de aluat se prepară cu câte nouă linguri de zahăr, ulei, lapte, două ouă, 12 linguri de făină, trei pliculeţe de zahăr vanilat şi un praf de copt. Umplutura se prepară la fel, însă aluatul are o textură diferită.

Mai puteţi citi:

ÎPS Justinian Chira a murit

Baia Mare



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite