Catedrala ”Sf Alexandru”, simbolul Alexandriei
0Catedrala Episcopală ” Sf Alexandru” este cea mai reprezentativă clădire din Alexandria. Sfântul lăcaş poartă numele domnitorului Alexandru Ghica, întemeietorul oraşului şi a fost, iniţial, o bisericuţă din lemn.
Impresionanta clădire de 42 de metri lungime este obiectivul cel mai vizitat din oraş şi un adevărat simbol al Alexandriei. Istoria catedralei se leagă de începuturile reşedinţei de judeţ, fiind prima biserică construită după înfiinţarea oraşului.
În 1834 un grup de negustori din Mavrodin şi Zimnicea au vrut să cumpere o moşie din raţiuni pur economice, pentru a face comerţ liber. Au pus mână de la mână, s-au împrumutat la cămătarii evrei şi au cumpărat de la Mitropolie Moşia Bâcâianca .Supăraţi pe Regulamentul Organic care dădea liber la comerţ doar proprietarilor de moşii, familiile de negustori amintite mai sus au luat decizia de a crea o moşie din considerente pur economice. Mavrodinenii s-au vorbit cu negustori din zimnicea, printre care se numărau şi bulgari şi au decis să cumpere o moşie unde să-şi înfiinţeze propriul oraş, pentru a putea face comerţ. Pentru că banii nu le ajungeau , s-au împrumutat la cămătarii evrei şi la un negustor şiştovean şi au strâns suma necesară cumpărării moşiei. Iniţial, au vrut să cumpere o moşie la Ţigăneşti sau Poroschia, însă planul le-a picat. Până la urmă, negustorii au cumpărat de Mitropolia Ţării Româneşti, moşia Bâcâianca în ziua de 14 mai 1834 şi aici au stabilit bazele oraşului.
Oameni cu frică de Dumnezeu, negustorii şi ţăranii care veniseră să locuiască în noul oraş au vrut o biserică. La doi ani de la înfiinţarea oraşulu I s-a ridicat o biserică de lemn cu hramul “Sf. Alexandru”. Pentru că lăcaşul a devenit în scut timp neîncăpător, epitropia oraşului a demarat în 1869 construcţia unei bisericii, care este actuala Catedrală “ Sf. Alexandru”, târnosită în 1898.
Catedrala impresionează prin sobrietatea arhitecturală şi prin mărimea impunătoare.
Are 42 de metri lungime, 26 de metri latime, înaltimea ei maximă de la turla cea mare fiind de 45 metri. Catedrala se prezintă sub forma de cruce în interior şi navă în exterior, având la intrare o frumoasă tindă străjuită de coloane lucrate în stil corintian. Pictura murală şi catapeteasma în stil neogotic, înaltă de 10 metri, sunt elementele decorative specifice ale lăcaşului. Despre pictură se ştie că a fost executată de echipa de pictori Constantin Artachino, Constantin Pascali si Stefan Luchian, in anul 1898, in stil bizantin,.
Găzduieşte sarcofagul domnitorului Alexandru Dimitrie Ghica
Timpul şi intemperiile naturii şi-au pus amprenta, de-alungul anilor, asupra simbolului oraşului. Biserica a fost afectată de cutremurele din 1940 şi 1977 şi a avut nevoie de reparaţii capitale.
În anul 1994, cu ocazia implinirii a 160 de ani de la fondarea oraşului, catedrala Sf. Alexandru a devenit necropola domnească, prin aducerea şi aşezarea în pronaos, a osemintelor şi sarcofagului domnitorului Alexandru Dimitrie Ghica.