EXCLUSIV Ionela Danciu, mama tripletelor din Aiud, a câştigat definitiv şi irevocabil bătălia în instanţă cu statul român

EXCLUSIV Ionela Danciu, mama tripletelor din Aiud, a câştigat definitiv şi irevocabil bătălia în instanţă cu statul român

Luana, Andrada şi Alesia, alături de mama lor. Foto: arhiva personală

Curtea de Apel Alba a obligat Agenţia Judeţeană pentru Prestaţii Sociale Alba să-i achite Ionelei Danciu 36.000 lei, reprezentând indemnizaţia de creştere a celor trei fiice. După ce mama din Aiud a convins statul să schimbe legea cu privire la indemnizaţiile pentru copii, în toată ţara au fost declanşate 43 de procese prin care se solicită plata retroactivă a acestora.

Ştiri pe aceeaşi temă

Ionela Danciu, mama tripletelor din Aiud, a obţinut sentinţa definitivă în ceea ce priveşte plata indemnizaţiei pentru fiecare copil născut. Curtea de Apel Alba Iulia a hotărât că Agenţia Judeţeană pentru Prestaţii Sociale Alba trebuie să plărească familiei Danciu 36.000 lei, indemnizaţia retroactivă pentru creşterea copiilor. Lupta în justiţie dusă de mămica din Aiud a avut un efect răsunător. Protestele sale şi a altor părinţi cu copii proveniţi din sarcină multiplă au determinat schimbarea legislaţiei în România.

Trei ani şi jumătate de procese

Familia multipletelor din Aiud a câştigat în primăvara anului 2009 lupta cu statul român în ceea ce priveşte acordarea indemnizaţiei suplimentare de 600 de lei pentru fiecare copil născut. Soţii Danciu nu s-au oprit aici şi au cerut în instanţă să primească retroactiv banii ce li se cuvin de la naşterea fetelor, până la intrarea în vigoare a noii legi. Pentru perioada 4 decembrie 2006 - 15 iunie 2009, statul trebuie să le acorde suma de 36.000 lei.

„După trei ani şi jumătate de campanie dusă pentru cauza tuturor multipleţilor, s-a modificat legea favorabil, individualizând constituţional persoane şi sume nediscriminatorii. Acum, că s-a intrat în normalitate, trebuie să ne primim şi noi sumele retroactive de care am fost lipsiţi. Sunt convinsă că Agenţia Judeţeană Alba, prin reprezentanţii săi, nu mă vor şicana şi nu vor întârzia plata drepturilor ce ni se cuvin şi de care am fost lipsiţi, fiind pusă în pericol timp de trei ani dezvoltarea şi întreţinerea copiilor“, a spus Ionela Danciu.

Mămica este hotărâtă să iasă din nou în stradă dacă nu îşi va primi drepturile. „În situaţia în care nu mi se va face plata de îndată a sumelor băneşti datorate, mă voi asdresa executorului judecătoresc dar şi Curţii de conturi pentru a recupera de la vinovaţi cheltuielile de urmărire silită care nu trebuie plătite de la bugetul public“, a mai spus mama din Aiud.

Bani pentru o maşină de familie

Cu cei 36.000 de lei, familia Dancia vrea să cumpere o maşină. „Nu e un lux, o maşină de familie e o necesitate. Luana, Andrada şi Alesia au nevoie de aceşti bani pentru a creşte în condiţii normale. O parte din sumă o vom folosi pentru acoperirea datoriilor acumulate de-a lungul proceselor“, a spus Ionuţ Danciu, tatăl tripletelor. Ca şi planuri de viitor, Ionela Danciu a pregătit un proiect de lege pentru declararea datei de 4 decembrie, ziua de naştere a fiicelor ei, ca şi zi naţională a multipleţilor din toată ţara.


Luana, Andrada şi Alesia alături de tatăl lor, Ionuţ Danciu

„E un proiect prin care nu obligăm statul la nimic, dar trebuie să ne respectăm şi să ne sărbătorim copiii, care sunt o bucurie zi de zi. De asemenea, vreau să instalez un sistem de supraveghe şi siguranţă în grădiniţa unde merg Luana, Andrada şi Alesia“, a mai spus Ionela. În toată ţara există în prezent 43 de procese prin care se solicită plata retroactivă a indemnizaţiei de creştere a copilului.

Agenţia Judeţeană pentru Prestaţii Sociale Alba: „Aşteptăm să primim înştiinţarea din partea instanţei. Recursul făcut de instituţia noastră a fost considerat nefondat. Noi vom trimite dosarul şi actele la minister, iar acesta va urma să vireze eşalonat banii prin intermediul instituţiei noastre“, Mircea Fiţ, consilier juridic în cadrul instituţiei.

citeste totul despre: